Κατάλογος βιντεοπαιχνιδιών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ένας αριθμός βιντεοπαιχνιδιών έχει επιλεγεί από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, ως μέρος της μόνιμης Συλλογής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού. Αυτά τα παιχνίδια έχουν επιλεγεί από το Μουσείο με σκοπό να αναδείξουν στοιχεία σχεδιασμού μέσα σε αυτά.[1] Δεκατέσσερα αρχικά παιχνίδια ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο του 2012, με σχέδια να επιμηκυνθεί η συλλογή, με τον καιρό, μέχρι και σαράντα παιχνίδια, αν το μουσείο κατόρθωνε να αποκτήσει τα δικαιώματα προβολής για αυτά. Έξι ακόμη παιχνίδια προστέθηκαν στη συλλογή τον Ιούνιο του 2013, καθώς επίσης και μία κονσόλα βιντεοπαιχνιδιού.

Εφορευόμενη από την Πάολα Αντονέλι, η συλλογή είναι μέρος της εγκατάστασης Εφαρμοσμένου Σχεδιασμού στις Γκαλερί Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού Φίλιπ Τζόνσον. Σε αυτές τις γκαλερί, εκτίθενται περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα που απεικονίζουν το σύγχρονο σχεδιασμό. Τα περισσότερα παιχνίδια στη συλλογή είναι, ως ένα επίπεδο, playable, και όλα παρουσιάζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να ελαττώσουν την επιρροή της νοσταλγίας.[2]

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω ακολουθεί ένας κατάλογος με τα παιχνίδια που έχει προσθέσει το μουσείο στη συλλογή του. Κάθε wave υποδεικνύει πότε ένα παιχνίδι προστίθεται στη συλλογή: το wave 1 συμπεριλαμβάνεται στις 29 Νοεμβρίου του 2012, ενώ το wave 2 συμπεριλαμβάνεται στις 23 Ιουνίου του 2013.

Τίτλος Δημιουργός Πλατφόρμα Έτος κυκλοφορίας Σημειώσεις Wave Πηγές
Another World Delphine Software International Διάφορες 1991 1 [3][4]
Asteroids Atari, Inc. Arcade 1979 2 [5]
Canabalt Adam Saltsman Κινητό 2009 1 [3][4]
Dwarf Fortress Tarn Adams PC 2006 Όταν μια νέα έκδοση του παιχνιδιού γίνεται διαθέσιμη, το μουσείο κατεβάζει και αρχειοθετεί γρήγορα την έκδοση αυτή στους ασφαλής εξυπηρετητές τους. Λόγω της πολυπλοκότητας του παιχνιδιού, είναι διαθέσιμο στους επισκέπτες ως ένα "κινηματογραφικό τρέιλερ".[6] 1 [3][4]
Eve Online CCP Games PC 2003 Το μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι πολλαπλών παικτών εγκαθίσταται ως μια "ημέρα στο σύμπαν" του παιχνιδιού. Επίσης, το μουσείο προσφέρει στοιχεία της εικονικής οικονομίας που έχει αναπτυχθεί στο Eve Online από την κυκλοφορία του το 2003, μέσω ενός βίντεο επίδειξης.[7] 1 [3][4]
Flow Thatgamecompany PlayStation 2006 1 [3][4]
Katamari Damacy Namco PlayStation 2 2004 Αρχικά ως μέρος του εκθέματος "Century of the Child: Growing by Design".[8] 1 [3][4]
Magnavox Odyssey Ραλφ Μπάερ 1972 Κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών πρώτης γενιάς.[9] 2 [5]
Minecraft Mojang PC 2011 2 [5]
Myst Cyan Worlds Διάφορες 1993 Διαθέσιμο μόνο ως βίντεο επίδειξης.[10] 1 [3][4]
Pac-Man Namco Arcade 1980 1 [3][4]
Passage Jason Rohrer PC 2008 1 [3][4]
Pong Atari, Inc. Διάφορες 1972 2 [5]
Portal Valve Corporation Διάφορες 2007 1 [3][4]
SimCity 2000 Maxis Διάφορες 1994 Λόγω της πολυπλοκότητας του παιχνιδιού, ένα οπτικό demo είναι προετοιμασμένο, ενώ στιγμιότυπα του παιχνιδιού εμφανίζονται σε μια πολλαπλών στήλων τοιχογραφία από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι.[2] 1 [3][4]
The Sims Maxis Διάφορες 2000 Διαθέσιμο μόνο ως βίντεο επίδειξης.[10] 1 [3][4]
Space Invaders Taito Arcade 1978 2 [5]
Tempest Atari, Inc. Arcade 1981 2 [5]
Tetris Alexey Pajitnov Διάφορες 1984 Το αντίγραφο του μουσείο τρέχει σε υπολογιστή της Apple, μιμώντας έτσι τη συγκεκριμένη έκδοση για τον υπολογιστή Σοβιετικής εποχής που δημιουργήθηκε το 1984.[6] 1 [3][4]
Vib-Ribbon NanaOn-Sha PlayStation 1999 1 [3][4]
Yars' Revenge Atari, Inc. Atari 2600 1982 2 [5]

Επιθυμητά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης έχει επίσης καταγράψει μερικά βιντεοπαιχνίδια που ελπίζουν να αποκτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτές περιλαμβάνουν μια ποικιλία από παιχνίδια για το Magnavox Odyssey, καθώς και τα ακόλουθα παιχνίδια, σε χρονολογική σειρά:[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Antonelli, Paola (Μάιος 2013). «Why I brought Pac-Man to MoMA». TED. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 Milot, Stephanie (2 Μαρτίου 2013). «MoMA Exhibit Showcases Video Games as Modern Art». PC Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 «MoMA Acquires 14 Video Games for Architecture and Design Collection». MoMAPRESS. 2 Δεκεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 Anttonelli, Paola (29 Νοεμβρίου 2012). «Video Games: 14 in the Collection, for Starters». Museum of Modern Art. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 Galloway, Paul (23 Ιουνίου 2013). «Video Games: Seven More Building Blocks in MoMA's Collection». Museum of Modern Art. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  6. 6,0 6,1 Hall, Charlie (6 Αυγούστου 2014). «Dwarf Fortress is changing how the MOMA preserves art». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2015. 
  7. Takahashi, Dean (12 Μαΐου 2015). «Eve Online exhibit to become a permanent fixture at New York's Museum of Modern Art». VentureBeat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  8. Grubb, Jeff (30 Ιουλίου 2012). «Katamari Damacy is arty enough for the New York Museum of Modern Art». VentureBeat. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2015. 
  9. Campbell, Colin (28 Ιουνίου 2013). «MoMA adds Magnavox Odyssey and six classics to game design exhibit». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015. 
  10. 10,0 10,1 Suellentrop, Chris (3 Μαρτίου 2013). «A Museum's Games Are Not on Pedestals». The New York Times. 
  11. Holpuch, Amanda (1 Μαρτίου 2013). «Video games level up in the art world with new MoMA exhibition». The Guardian. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2015.