Cyan Worlds

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Cyan Worlds
Eίδος Εταιρεία κατασκευής βίντεο παιχνιδιών
Ίδρυση 1987
Έδρα Mead, Washington (ΗΠΑ)
Βασικά στελέχοι Rand Miller CEO και ιδρυτής
Υπάλληλοι 40 (2005)
Ιστότοπος [1]

Η Cyan, Inc., γνωστή και ως Cyan Worlds είναι μια Αμερικάνικη εταιρία βίντεο παιχνιδιών, η οποία ιδρύθηκε από τα αδέρφια Rand και Robyn Miller το 1987, και είναι γνωστή για την παράγωγη της ομώνυμης σειράς βιντεοπαιχνιδιών Myst. Μέτα την μεγάλη επιτυχία του Myst, το Riven πούλησε πολλά εκατομμύρια κομμάτια, η Cyan αποφάσισε να δημιουργήσει και ένα online βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας το Uru άλλα έκλεισε μετά από μερικές ώρες και ξανάνοιξε αρκετές φόρες. Για να διευκρινίσει το όνομα για την εταιρεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος Rand Miller άλλαξε το όνομα από "Cyan" σε "Cyan Worlds", μετά την κυκλοφορία του Riven. Η εταιρεία μετακόμισε στο Mead, της Ουάσιγκτον λίγο έξω από το Σποκέιν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι είσοδος της Cyan World

Προ-Myst εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1987 από τους αδερφούς Rand και Robyn Miller, οι Cyan στην αρχή έφτιαχνε βιντεοπαιχνίδια για παιδιά. Οι αρχικοί τίτλοι παιχνιδιών, The Manhole (1988), Cosmic Osmo and the Worlds Beyond the Mackerel (1989) και το Spelunx (1991) που ήταν παιχνίδια φαντασίας και περιπέτειας για ένα νεανικό κοινό. Τα προσφερόμενα παιχνίδια είχαν πολλές γραφικές οθόνες με σπαζοκεφαλιές, mini-games και δραστηριοτήτες. Μερικοί από αυτούς τους τίτλους ήταν πρώιμες παράγωγες της Cyan, και κατασκεύασαν τους διαδραστικους κόσμους χρησιμοποιώντας HyperCard, και το μέσο CD-ROM, δύο από τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια για την σειρά Myst.

Myst franchise[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, Η Cyan απέκτησε μια παγκόσμια φήμη με την κυκλοφορία του Myst, ένα "steampunk" 3D pre-rendered παιχνίδι περιπέτειας που στόχευε σε μεγαλύτερο ηλικιακό κοινό σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της. Η Myst ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια CD-ROM, σε μια εποχή που οι μονάδες CD-ROM άρχιζαν να γίνονται μόδα. Ο τίτλος πούλησε περισσότερα από έξι εκατομμύρια αντίτυπα,[1] και ήταν το best-seller παιχνίδι για PC μέχρι το The Sims υπερέβη τις πωλήσεις της το 2002.[2]

Με τα έσοδα από το Myst, η Cyan κινήθηκε γρήγορα σε μια νέα έδρα για να φιλοξενήσει ένα μεγαλύτερο προσωπικό, όπου παραμένει έως σήμερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιουργήθηκαν τρία μυθιστορήματα Myst από τους συν-συγγραφείς αδερφών Miller και τον David Wingrove. Η συνέχεια του Myst, Riven, κυκλοφόρησε το 1997. Την ίδια χρονιά, ο συνιδρυτής Robyn Miller άφησε την Cyan να ακολουθήσει άλλα ενδιαφέροντα, δέκα χρόνια μετά την αρχή του The Manhole.

Τα επόμενα οκτώ χρόνια είδε ένα τεράστιο ποσό της επέκτασης του franchise Myst, τόσο εντός όσο και εκτός της Cyan. Ενώ τα εκδοτικά δικαιώματα μεταφέρθηκαν από Brøderbund στην Mattel, και στη συνέχεια στην Ubisoft, η Cyan προετοιμάζονταν για το επόμενο παιχνίδι Myst, η οποία επρόκειτο να είναι ένα μαζικό multiplayer online παιχνίδι, και όχι μια άμεση συνέχεια του Myst. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε «Cyan Worlds". Εν μέρει στην δοκιμή της νέας 3D μηχανής σε πραγματικό χρόνο, η Cyan κυκλοφόρησε το realMyst το 2000, μια πλήρη αναδημιουργία του αρχικού παιχνιδιού Myst. Την ίδια στιγμή, το επόμενο παιχνίδι Myst, Myst III: Exile, αναπτύχθηκε από την Presto Studios και δημοσιεύθηκε από την Ubisoft, και κυκλοφόρησε το 2001.

Το 2003, η Cyan ανακοίνωσε ότι η περιπέτεια multiplayer τους, Uru, παλαιότερα γνωστή με τον τίτλο DIRT («D'ni σε πραγματικό χρόνο»), Mudpie ("DIRT Multi-User-Persistent Interactive Environment"), πρόγονος του Myst Online, μετά από αίτημα του εκδότη Ubisoft.[3] Η λειτουργιά του single-player,  Uru: Ages Beyond Myst. αφαιρέθηκε αργότερα το ίδιο έτος. Το συστατικό multiplayer, Uru Live είχε μια σύντομη δοκιμαστική περίοδο beta, αλλά ακυρώθηκε πριν κυκλοφορήσει επίσημα.

Το 2004, η Cyan κυκλοφόρησε δύο πακέτα επέκτασης του Uru τo D'ni and The Path of the Shell, που περιλάμβανε το περιεχόμενο που προορίζεται αρχικά για την online δραστηριότητα. Το ίδιο έτος, η Ubisoft ανάπτυξε ανεξάρτητα και κυκλοφόρησε το  Myst IV: Revelation, το δεύτερο παιχνίδι της σειράς δεν έχει κατασκευαστεί από την Cyan. Κατά το επόμενο έτος, η Cyan ανέπτυξε το τελευταίο κεφάλαιο της σειράς Myst, το Myst V: End of Ages. Μετά το Myst V, η εταιρεία που το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά λίγο μετά επαναπροσληφθηκαν σχεδόν όλοι μετά τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με την Turner Broadcasting. Πριν από αυτό, η εταιρεία εργάστηκε για ένα ακόμα ανολοκλήρωτο έργο (σύμφωνα με πληροφορίες το έργο ονομαζόταν Latus του Richard A. Watson) και τη διαπραγμάτευτηκαν με έναν άγνωστο εκδότη, αλλά η κατάστασή του είναι πλέον ασαφές, αν και ο Rand Miller έκανε αναφορά για αυτό τον Αύγουστο του 2011 και επιβεβαιώθηκε το όνομά του ως Latus.[4]

Μέτα-Myst εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το logo της Cyan Worlds (2003-Ιούνιος 2013)

Μετά το κλείσιμο του Uru Live, οι οπαδοί άρχισαν να αναπτύσσουν το δικό τους λογισμικό διακομιστή. Σε απάντηση στο αίτημα αυτό, η Cyan Worlds κυκλοφορήσει Uru μέχρι στα τέλη του 2004, μια τροποποιημένη έκδοση του πελάτη και του διακομιστή λογισμικό του Live. Αυτή η έκδοση του παιχνιδιού δεν στηρίζεται - servers ανήκουν και λειτουργούν από τους οπαδούς, και κανένα νέο περιεχόμενο που προβλέπεται. Αργότερα, μέσω χρηματοδότησης από GameTap, Κυανό κατάφερε να προσφέρει το «D'mala" θραύσμα, επίσημη διακομιστή παιχνιδιού. Οι φίλοι άρχισαν να αναπτύσσουν νέο περιεχόμενο για το παιχνίδι, σε ένα ανεπίσημο πλαίσιο.

Το 2006, ο Rand Miller ανακοίνωσε ότι το Uru live θα επιστρέψει σε πλήρη δυναμικότητα, το προσωπικό της Cyan πληρώθηκε εκ νέου, και η παραγωγή του Uru εκ νέου ξεκίνησε.[5]

Το Myst Συνδεδεμένοι: Uru Ζωντανά ξεκίνησε επίσημα στις GameTap στις 15 Φλεβάρη του 2007, μετά τη διάθεση μέσω GameTap ως μια ανοικτή beta για μερικούς μήνες. Αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη ενσάρκωση του Uru, τέλος, την επίτευξη του αρχικού στόχου των υποστηριζόμενων online παιχνίδι, με συνεχή δελτία περιεχόμενο. Παρά την επιτυχία αυτή, GameTap ανακοίνωσε στις 4 Φεβρουαρίου, 2008, ότι θα ήταν το κλείσιμο Uru Live. Διακομιστές παιχνίδι παρέμεινε σε απευθείας σύνδεση για 60 ημέρες μετά, και τελικά έκλεισε στις 10 Απριλίου, 2008.

Στις 30 Ιουνίου 2008, ανακοινώθηκε ότι Cyan Worlds είχε ανακτήσει τα δικαιώματα Uru, και είχε σχέδια για να δοθεί νέα ώθηση με την επωνυμία Myst on-line: Πείραμα Αποκατάσταση. Κυανό δεν έχει πλέον διαθέσιμα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη στο παιχνίδι, και αντί αυτού σκοπεύει να απελευθερώσει τον κώδικα για την διακομιστές, πελάτη και εργαλεία όπως το λογισμικό ανοιχτού κώδικα,[5] και βασίζονται σε user-generated περιεχόμενο για επέκταση.

Τον Νοέμβριο του 2008, η "Cyan Test" (μια τρίτη εταιρεία "Cyan" δημιουργήθηκε για να παρέχει υπηρεσίες ελέγχου) με αποτέλεσμα να απολυθούν περίπου 50 δοκιμαστές του παιχνιδιού. Οι απολύσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα της απόκτησης κύριος πελάτης τους αλεκτορομαχίας Media.

Τον Φεβρουάριο του 2010, η Cyan έλαβε μέτρα για το άνοιγμα Uru, με το λανσάρισμα ενός νέου σερβερ Myst Online: Uru Live (που ονομάστηκε "MOULagain" από τους οπαδούς) με πρόσβαση σε όλες τις ηλικίες των Uru. Έκαναν το λογισμικό πελάτη διατίθεται δωρεάν και άρχισε να δέχεται δωρεές. Από τον Απρίλιο του 2014 έχουν πάνω από 128.000 λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί.[5]

Στις 6 Απριλίου 2011, Κυανό κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα στον πελάτη URU, καθώς και τα εργαλεία ανάπτυξης του.[5]

Άλλες ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Νοέμβρη του 2007, η Cyan κυκλοφόρησε το Cosmic Osmo's Hex Isle μέσω της online υπηρεσίας Fanista. Αυτό σηματοδότησε την επιστροφή του χαρακτήρα Cosmic Osmo μετά από 15 χρόνια.

Τον Αύγουστο του 2009, ανακοινώθηκε ότι η Cyan Worlds θα συνεργαστεί με την Creative Kingdoms για να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική virtual reality έκδοση του παιχνιδιού MagiQuest. Το MagiQuest Online κάνει χρήση του Plasma engine που χρησιμοποιήθηκε και για το Myst Online: Uru Live.

Obduction

Στις 17 Οκτωβρίου του 2013, ο Rand Miller ανακοίνωσε ένα νέο βιντεοπαιχνίδι που έχει σχεδιαστεί με το ίδιο πνεύμα με το Myst και ονομάζεται Obduction.[6] Το παιχνίδι έλαβε χρηματοδότηση από το Kickstarter.[7]

Παιχνίδια της Cyan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα παιχνιδιού Χρονιά παράγωγης εκδότης
The Manhole 1988 Brøderbund
Cosmic Osmo and the Worlds Beyond the Mackerel 1989 Brøderbund
Spelunx and the Caves of Mr. Seudo 1991 Brøderbund
Myst 1993 Brøderbund
Riven 1997 Red Orb Entertainment
realMyst 2000 Mattel
Uru: Ages Beyond Myst 2003 Ubisoft
Uru: To D'ni 2004 Ubisoft
Uru: The Path of the Shell 2004 Ubisoft
Myst IV: Revelation 2004 Ubisoft
Untìl Uru 2004 Self-published
Myst V: End of Ages 2005 Ubisoft
Myst Online: Uru Live 2007 GameTap
Cosmic Osmo's Hex Isle 2007 Fanista
Myst για iPhone και iPod Touch 2009 Self-published
MagiQuest Online 2010 Creative Kingdoms
The Manhole: Masterpiece Edition για iOS 2010 Self-published
Riven για iPhone και iPod Touch 2010 Self-published
Stoneship για iPhone, iPod Touch, και iPad 2010 Self-published
Bug Chucker για iPhone, iPod Touch, iPad, και Android 2011 Self-published
realMyst για iOS 2012 Self-published
Riven για iPad 2013 Self-published
realMyst: Masterpiece Edition 2014 Self-published
Obduction 2015 Self-published

Οι συνιδρυτές της Cyan[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Guilofil, Michael (May 22, 2001). "Beyond the Myst". The Spokesman-Review.
  2. Walker, Trey (March 22, 2002). "The Sims overtakes Myst". GameSpot. Retrieved March 17, 2008.
  3. Herold, Charles (March 4, 2004). "Tackling the Mystery of the Missing Game". New York Times. p. G5.
  4. Mysterium 2011 Video Stream Chat
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 [...]
  6. Chalk, Andy (October 17, 2013). "Myst Studio Brings Obduction To Kickstarter". The Escapist. Retrieved October 18, 2013.
  7. Farokhmanesh, Megan (Nov 16, 2013). "Obduction Kickstarter draws to a successful close". Retrieved 23 November 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 47°47′26″N 117°21′16″W / 47.790481°N 117.354308°W / 47.790481; -117.354308

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyan Worlds της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).