Pac-Man

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Pac-Man
ΔημιουργόςNamco
ΕκδότηςNamco και Midway Games
ΣχεδιαστήςTōru Iwatani
ΠλατφόρμαGame Boy Advance, Windows Phone, Android, Atari 5200, Commodore VIC-20, Atari 2600[1], MSX, Commodore 64, Game Gear, Linux, Microsoft Windows, ZX Spectrum, Xbox 360, Commodore Amiga, DOS, Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, iOS, Family Computer Disk System, Apple II, Atari 8-bit υπολογιστές, Intellivision, Texas Instruments TI-99/4A, IBM PC, Game Boy Color, Neo Geo Pocket Color, iPod Touch, Playstation 4 και Xbox One
Ημ/νία κυκλοφορίας22  Μαΐου 1980
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Pac-Man (ιαπωνικά: パックマン, Χέπμπορν: Pakkuman) είναι βιντεοπαιχνίδι arcade της Namco. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στις 22 Μαΐου του 1980 με το όνομα «Puck-Man». Το όνομα αυτό προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου», η οποία στα ιαπωνικά συμβολίζει το θόρυβο που κάνει κανείς ανοιγοκλείνοντας το στόμα του. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε από τον σχεδιαστή Τόρου Ιβατάνι. Εγκρίθηκε για διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Midway και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1980 με το όνομα Pac-Man, επειδή υπήρξαν φόβοι στα ανώτατα στελέχη της Namco ότι η επιγραφή «Puck-Man» με ευκολία μπορούσε να μετατραπεί σε υβριστική με απλή αντικατάσταση του γράμματος P σε F, ή απλώς αν έξυναν και αφαιρούσαν, ή αν κάλυπταν την καμπύλη στο γράμμα P. Σαν παιχνίδι όμως ήταν το ίδιο όπως η ιαπωνική έκδοση, με μόνη διαφορά ότι τα φαντάσματα δεν λέγονταν Akabei, Pinky, Aosuke και Guzuta, αλλά Blinky, Pinky, Inky και Clyde. Ειδικότερα στην Ευρώπη, κυκλοφόρησε και με τα δύο ονόματα «Pac-Man» και «Puck-Man».

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης οδηγεί τον Pac-Man μέσα σε ένα λαβύρινθο όπου πρέπει να «φάει» όλες τις τελείες που βρίσκονται εκεί, χωρίς να πιαστεί από κάποιο από τα τέσσερα φαντάσματα που κινούνται μέσα στο λαβύρινθο. Στις τέσσερις γωνίες του λαβύρινθου υπάρχουν τελείες μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες, τα λεγόμενα «power pills» ή «energizers». Αν ο Pac-Man φάει μία από αυτές, για μικρό χρονικό διάστημα τα φαντάσματα παίρνουν μπλε χρώμα και προσπαθούν να αποφύγουν τον Pac-Man, καθώς τώρα μπορεί να τα φάει. Αφού φάει όλες τις τελείες, προχωράει στον επόμενο λαβύρινθο.

Μέχρι σήμερα εμφανίστηκαν αμέτρητοι κλώνοι, παραλλαγές και μετεξελίξεις του παιχνιδιού για οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Το αυθεντικό Pac-Man λειτουργεί στα arcades και στο σύγχρονο υπολογιστή με εξομοιωτή.

Ρεκόρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Ιουλίου 1999 ο Μπίλι Μίτσελ πέτυχε ιστορικό ρεκόρ: οδήγησε τον Pac-Man μέσα από όλους τους 256 λαβύρινθους (σταματώντας σε αυτόν του 256 λόγω kill-screen)[2] με το μέγιστο δυνατό σκορ, δίχως να χάσει ούτε μια ζωή, ενώ επίσης μάζεψε όλα τα μπόνους και έφαγε όλα τα μπλε φαντάσματα. Το μέγιστο δυνατό σκορ είναι 3.333.360 και λέγεται «τέλειο αποτέλεσμα» («perfect game»).

Τον Μάιο του 2000 ο Ρικ Φόδεργκιλ πέτυχε το δεύτερο χρονολογικά τέλειο αποτέλεσμα. Το τρίτο πραγματοποιήθηκε από τον Κρις Άυρα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ο Άυρα πέτυχε συγχρόνως νέο ρεκόρ χρόνου: Κατάφερε να περάσει τον Pac-Man μέσα από τους 256 λαβύρινθους σε 3 ώρες, 42 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο 256ος λαβύρινθος (το kill-screen) είναι καν δυνατό να εκπληρωθεί. Ενώ το αριστερό μέρος της οθόνης δείχνει κανονικό μέρος του λαβύρινθου, στο δεξί υπάρχουν μονάχα γράμματα και σύμβολα δίχως νόημα[3] λόγω αριθμητικής υπερχείλισης (σφάλμα μνήμης).[4][5] Ο Μπίλι Μίτσελ, ο οποίος λέει πως έφτασε πολλές φορές στο σημείο αυτό, υποσχέθηκε 100.000 δολάρια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει ότι κατάφερε να εκπληρώσει το kill-screen πριν από τις 1 Ιανουαρίου 2000, χωρίς να επιτευχθεί τελικώς κάτι τέτοιο.

Τελευταία έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2007 ο σχεδιαστής του παιχνιδιού, Τόιρου Ιουατάνι, ανακοίνωσε την απόσυρσή του έπειτα από 30 χρόνια στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, παρουσιάζοντας μια νέα έκδοση, το Pac Man Championship Edition. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε ειδικά για την τελική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Pac Man Xbox 360. Από τις 6 Ιουνίου 2007 είναι διαθέσιμο για κατέβασμα στην υπηρεσία Xbox Live.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Los Angeles Times. herocomplex.latimes.com/games/atari-bankruptcy-remembering-the-2600-7-bestselling-games.
  2. Buchanan, Levi (21 Μαΐου 2010). «Pac-Man Turns 30». IGN. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2013. 
  3. Το kill-screen του Pac-Man
  4. Kushner, David (2010-08-30). «Screengrab: Pushing Arcade Games to the Limit». Wired. http://www.wired.com/magazine/2010/08/pl_killscreens/. Ανακτήθηκε στις 2013-10-16. 
  5. Rogers, Scott (2010). Level Up!: The Guide to Great Video Game Design. John Wiley & Sons. σελ. 48. ISBN 9780470970928. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2007. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]