Pong

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Pong είναι ένα αθλητικό παιχνίδι arcade βασισμένο στην επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ), με απλά δισδιάστατα γραφικά, που κατασκευάστηκε από την Atari και κυκλοφόρησε αρχικά το 1972. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα παιχνίδια arcade. Δημιουργήθηκε από τον Άλαν Άλκορν ως εκπαιδευτική άσκηση που του ανέθεσε ο συνιδρυτής της Atari, Νόλαν Μπούσνελ, αλλά ο Μπούσνελ και ο συνιδρυτής της Atari, Τεντ Ντάμπνεϊ, εξεπλάγησαν από την ποιότητα της εργασίας του Alcorn και αποφάσισαν να κατασκευάσουν το παιχνίδι. Ο Μπούσνελ βασίστηκε στην ιδέα του παιχνιδιού σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι πινγκ-πονγκ που περιλαμβανόταν στο Magnavox Odyssey, την πρώτη οικιακή κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών. Ως απάντηση, η Magnavox μήνυσε αργότερα την Atari για παραβίαση πατέντας.

the video game is a representation of a game of table tennis.
Οι δύο ρακέτες επιστρέφουν τη μπάλα μεταξύ τους.Οι πόντοι αναφέρονται στα άκρα της οθόνης.

Το Pong ήταν το πρώτο εμπορικά επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι και συνέβαλε στην καθιέρωση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών μαζί με το Magnavox Odyssey. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, αρκετές εταιρείες άρχισαν να παράγουν παιχνίδια που μιμούνταν πιστά το gameplay του. Τελικά, οι ανταγωνιστές της Atari κυκλοφόρησαν νέους τύπους βιντεοπαιχνιδιών που παρέκκλιναν σε διαφορετικό βαθμό από την αρχική μορφή του Pong, και αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε την Atari να ενθαρρύνει το προσωπικό της να προχωρήσει πέρα από το Pong και να παράγει η ίδια πιο καινοτόμα παιχνίδια.

Η Atari κυκλοφόρησε αρκετές συνέχειες του Pong που βασίζονταν στο gameplay του πρωτότυπου παιχνιδιού προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου του 1975, η Atari κυκλοφόρησε μια οικιακή έκδοση του Pong αποκλειστικά μέσω των καταστημάτων λιανικής πώλησης Sears. Η οικιακή έκδοση ήταν επίσης εμπορική επιτυχία και οδήγησε σε πολυάριθμους κλώνους. Το παιχνίδι επανακυκλοφόρησε σε πολλές οικιακές και φορητές πλατφόρμες μετά την κυκλοφορία του. Το Pong αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, λόγω της πολιτιστικής του επίδρασης.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Pong είναι ένα δισδιάστατο αθλητικό παιχνίδι που προσομοιώνει το πινγκ-πονγκ. Οι παίκτες ελέγχουν κάθε ένας μία ρακέτα που κινείται οριζόντια κοντά στα άκρα της οθόνης, ενώ ένα μικρό κουτί (η μπάλα) κινείται μεταξύ τους. Στόχος του παιχνιδιού είναι να αποκρούσουν οι παίκτες την μπάλα με τις ρακέτες τους και να την στείλουν πίσω στον αντίπαλο. Αν η μπάλα περάσει τη ρακέτα ενός παίκτη και φτάσει στην αντίπερα πλευρά της οθόνης, ο αντίπαλος κερδίζει έναν πόντο. Ο παίκτης που πετύχει περισσότερους πόντους κερδίζει το παιχνίδι.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pong». Killer List of Videogames. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2008. 
  2. Sellers, John (Αυγούστου 2001). «Pong». Arcade Fever: The Fan's Guide to The Golden Age of Video Games. Running Press. σελίδες 16–17. ISBN 0-7624-0937-1.