Grim Fandango

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Grim Fandango
Grim fandango cover.jpg
Δημιουργός LucasArts
Εκδότης LucasArts
Σχεδιαστής Tim Schafer
Έκδοση Tim Schafer
Ημ/νία κυκλοφορίας
Τύπος graphic adventure game και neo-noir
Πλατφόρμα Microsoft Windows, Playstation 4, Linux, PlayStation Vita, Mac OS X, Android και iOS
δεδομέναπ  σ  ε )

Το Grim Fandango είναι βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας για τον υπολογιστή που έχει εκδοθεί από την LucasArts το 1998. Ο τίτλος προέρχεται από μια σειρά θλιβερών ποιημάτων που διαβάζονται από έναν χαρακτήρα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Αποτελεί το πρώτο adventure από την LucasArts που χρησιμοποιεί τρισδιάστατα γραφικά, μιας και τρέχει στην GrimE μηχανή. Το Grim Fandango αποθεώθηκε από τους κριτικούς και τους θαυμαστές των παιχνιδιών περιπέτειας ως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους, αλλά και γενικά των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Δεν αποτέλεσε, όμως, εμπορική επιτυχία.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι είναι τοποθετημένο στην μετέπειτα ζωή των Αζτέκων. Χαρτογραφεί το τετράχρονο ταξίδι που κάνει κάθε ψυχή διασχίζοντας την χώρα των νεκρών για να φτάσει τελικά στον τελικό προορισμό, την Μικτλάν, τον κάτω κόσμο των Αζτέκων.

Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού είναι ο σκελετός Manny Calavera.

Ο Manny δουλεύει ως ένας από τους θεριστές ψυχών, δηλαδή ως ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που παίρνει τις ψυχές από τον επάνω κόσμο, και τις μεταφέρει στον κόσμο των νεκρών.

Μετά από κάθε μεταφορά, δουλειά του είναι να βρει το καλύτερο ταξιδιωτικό πακέτο για τους πελάτες του, το οποίο καθορίζεται ανάλογα με την ζωή του αντίστοιχου πεθαμένου. Σύμφωνα με το πόσο σωστά έχει ζήσει ο καθένας, θα του δοθεί και πιο γρήγορο μεταφορικό μέσον για να φτάσει στον τελικό προορισμό. Το πιο γρήγορο μέσον αποτελεί το τραίνο Νο.9, που κάνει όλο το ταξίδι των τεσσάρων χρόνων σε τέσσερα λεπτά.

Με την αρχή του παιχνιδιού, ο Manny αναγκάζεται να γίνει ντετέκτιβ όταν ανακαλύπτει μια πλεκτάνη της εταιρίας όπου δουλεύει. Η αναζήτησή του τον οδηγεί μέσα από ένα δίχτυ διαφθοράς, απάτης και δολοφονιών.

Η ιστορία εξελίσσεται σε τέσσερα μέρη, κάθε ένα μέρος παίρνει μέρος κατά την διάρκεια μιας ημέρα, σε αντίστοιχα έτη. Αυτή η ημέρα είναι η Ημέρα των νεκρών, όπου οι ψυχές επιστρέφουν στον πάνω κόσμο για να επισκεφτούν τους ζωντανούς. Η Ημέρα των νεκρών αποτελεί μια πραγματική μεξικάνικη γιορτή. Μάλιστα είναι από αυτή την ημέρα-γιορτή που όλο το παιχνίδι παίρνει μορφή. Οι χαρακτήρες του παιχνιδιού έχουν όλοι μορφές σκελετών calacas (βασισμένες στην δουλειά του Μεξικανού José Guadalupe Posada, και τα λουλούδια χρησιμοποιούνται (με μια αισθητική αλλά και θανάσιμη μέθοδο) ως εργαλεία για φόνο.

Η χώρα των νεκρών κατοικείται επιπλέον και από μια χαρακτηριστική πανίδα. Δαίμονες και περίεργες γάτες τα γνωστότερα παραδείγματα.

Με έναν αρκετά ασυνήθιστο τρόπο, το παιχνίδι συνδυάζει τα προηγούμενα στοιχεία με το σχεδιαστικό μοτίβο Αρ Ντεκό του 1930. Το παιχνίδι είναι εμποτισμένο από μια σκοτεινή ιστορία που θυμίζει έντονα το film noir είδος. Μάλιστα, το δεύτερο μέρος της ιστορίας, όπου ο Manny Calavera διευθύνει ένα νάιτ κλαμπ, είναι εμπνευσμένο από τις ταινίες Το Γεράκι της Μάλτας, Key Largo και, σίγουρα από την γνωστή, Καζαμπλάνκα'.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες είναι Ισπανικής καταγωγής και έτσι συχνές ισπανικές λέξεις βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στον αγγλικό διάλογο του παιχνιδιού.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους χαρακτήρες καπνίζουν (κυρίως για οπτική αισθητική).

Manuel "Manny" Calavera, με φωνή του Tony Plana

Ο Manny στην στολή του Χάρου

Για εξιλέωση από τις αμαρτίες του που έκανε κατά την διάρκεια της ζωής του(άγνωστες στον παίχτη…αλλά και στον ίδιο τον Manny), ο Manny δουλεύει ως ταξιδιωτικός ατζέντης στην Department of Death (D.o.D) στην πόλη El Marrow. Με το να δουλεύει ως Χάρος, δουλειά του είναι να ανεβαίνει στον κόσμο των ζωντανών και να παίρνει μαζί του στον κόσμο των νεκρών τους καινούριους νεκρούς. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκει πελάτες/ψυχές’ πραγματική δουλειά του όμως είναι να βρίσκει ψυχές με τα καλύτερα πακέτα ταξιδιού (δηλαδή με τις καλύτερες ζωές). Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να εξιλεωθεί κάποτε και να μπορέσει επιτέλους να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι προς το τέλος του δρόμου.

Τα πράγματα πάνε όμως διαφορετικά, και στην αρχή του παιχνιδιού γίνεται εμφανές ότι ο Manny δεν μπορεί να βρει ποτέ καλούς πελάτες. (γεγονός που δεν γινόταν μέχρι να έρθει στο γραφείο ο αντίπαλος του Domino, ο οποίος καταφέρνει ως δια μαγείας να εξυπηρετεί μοναχές και αγίους σχεδόν πάντα). Αγανακτισμένος ο Manny “κλέβει” μια πελάτισσα του Domino, την Metche Colomar. Τελικά όμως, μην μπορώντας να βρει το εισιτήριο της που δικαιούται για το τραίνο Νο.9, η Meche φεύγει με τα πόδια, και αφού και η εταιρία μαθαίνει τα συμβάντα, τον απολύει και τον φυλακίζει μέχρι νεωτέρας. Ο Manny, μην καταλαβαίνοντας τι συμβαίνει, ελευθερώνεται και ενημερώνεται για την απάτη της εταιρίας από τον Salvador. Έτσι αφού καταταχθεί στην L.S.A και βοηθήσει σημαντικά, φεύγει από τα El Marrow για να ψάξει την Meche και να την βοηθήσει.

Mercedes "Meche" Colomar, με την φωνή της Maria Canals Η Meche είναι η γνωστή “δεσποινίς σε κίνδυνο”. Ο Manny σχεδόν άμεσα την ερωτεύεται. Αν και η Meche είναι μια αγία, ο Manny δεν μπορεί να βρει στα στοιχεία ότι δικαιούται εισιτήριο για το τραίνο Νο.9. Ως αποτέλεσμα η Meche φεύγει με τα πόδια για το δύσκολο ταξίδι. Όταν ο Manny το μαθαίνει αυτό προσπαθεί να βρει τρόπο να την βρει πάση θυσία.

Glottis, με την φωνή του Alan Blumenfeld Αποτελεί για την ακρίβεια την κωμική χροιά του παιχνιδιού.

Ο Glottis είναι ένας τεράστιος πορτοκαλί δαίμονας της χώρας των νεκρών. Αποτελεί μάλιστα δαίμονα της ταχύτητας…γι’ αυτό και από την αρχή του παιχνιδιού γίνεται εμφανές ότι η μεγάλη του ενασχόληση και αγάπη είναι τα γρήγορα αυτοκίνητα. Ο Manny τον βρίσκει στο γκαράζ της εταιρίας D.O.D και τον προσλαμβάνει σαν οδηγό του. Από κει και πέρα, και αφού ο Glottis απολυθεί από την εταιρία, παραμένει πιστός σύντροφος του Manny, οδηγός του και μηχανικός του. Μάλιστα, σε μια κατάσταση, η αφοσίωση του στον Manny τον οδηγεί να απαρνηθεί αυτό που τον κρατά στην ζωή, την ταχύτητα, και έτσι φτάνει επικίνδυνα κοντά στον θάνατο. Ο Manny καταφέρνει να τον σώσει.

Ο Glottis είναι εμπνευσμένος από την μυθολογία των Μεξικανών, όπου δαίμονες στην χώρα των νεκρών συντροφεύουν κάθε ψυχή στο ταξίδι της.

Hector LeMans, με την φωνή του Jim Ward Ο μεγάλος κακός του παιχνιδιού, ο Hector LeMans είναι ο αρχηγός του εγκληματικού υποκόσμου στο El Marrow. Με την βοήθεια των μπράβων του, ειδικεύεται στο να κλέβει εισιτήρια του τραίνου Νο.9 από τους δικαιούχους ιδιοκτήτες τους και να τα πουλά σε πλούσιους ανήθικους.

Domino Hurley, με την φωνή του Patrick Dollaghan Ο Domino αποτελεί από τα νεαρότερα μέλη της εταιρίας D.O.D, και γρήγορα καταφέρνει να υποσκελίσει τον Manny και να του πάρει την θέση και το γραφείο του. Στην διάρκεια του παιχνιδιού φανερώνεται ότι ο Domino είναι ένας από τους εργάτες του μεγάλου κακού του Hector και με αυτόν τον τρόπο τα κατάφερνε όλα.

Salvador "Sal" Limones, με την φωνή του Sal Lopez Ο Salvador Limones είναι ο αρχηγός της μυστικής επαναστατικής οργάνωσης LSA (Lost Souls' Alliance = Συμμαχία των Χαμένων Ψυχών) η οποία πολεμάει τον Hector LeMans με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Ο Limones στρατολογεί τον Manny, με την σκέψη να έχει έναν μυστικό πράκτορα μέσα στην εταιρία D.O.D. Ως αντάλλαγμα ο Limones βοηθά τον Manny να δραπετεύσει από το El Marrow και να μπορέσει να ψάξει για την Meche.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Grim Fandango βγήκε μόνο σε CD-ROM και είχε πλήρη φωνητική επένδυση. Το παιχνίδι σχεδιάστηκε από τον Tim Schafer, συν-σχεδιαστή του Day of the Tentacle, και δημιουργού του Full Throttle, καθώς και του πιο νέου, Psychonauts. Το Grim Fandango αποτέλεσε μια τολμηρή προσπάθεια της LucasArts να ανανεώσει το είδος των γραφικών adventures, που μέχρι το 1998 βρισκόταν σε μια ακραία πτώση, συνδιασμένη με την άνοδο στην μόδα των πιο φανταχτερών οπτικά και πιο εντυπωσιακά παιχνίδια, όπως των παιχνιδιών δράσης πρώτου προσώπου. Ήταν η πρώτη προσπάθεια της LucasArts από την εποχή του Labyrinth που δεν χρησιμοποίησε την κλασσική μηχανή SCUMM, Απεναντίας χρησιμοποίησε την Sith μηχανή, που είχε πρωταρχικά χρησιμοποιηθεί από το Jedi Knight: Dark Forces II, σαν βάση για την δημιουργία της GrimE μηχανής. Οι 3D χαρακτήρες και το σύστημα χειρισμού που πρόσφερε η μηχανή GrimE, πρόσφερε μια τελείως διαφορετική μορφή, από αυτήν που πρόσφεραν τα παιχνίδια με την SCUMM μηχανή. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι κράτησε πολλούς από τους κανόνες της LucasArts σε θέματα puzzles και στυλ διαλόγων (καθώς και το σήμα κατατεθέν της εταιρίας, στο να μην υπάρχει δυνατότητας να πεθάνει ο χαρακτήρας, ή να κολλήσει τελείως ο παίχτης λόγο λανθασμένων επιλογών.)

Ελληνική Μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε από μια ομάδα Ελλήνων φίλων του Grim Fandango, μια εφαρμογή τροποποίησης του παιχνιδιού (modification patch)[1], το οποίο μεταφράζει τα μενού του παιχνιδιού και τους υπότιτλούς του στα ελληνικά. Η τροποποίηση αυτή του παιχνιδιού προορίζεται για εφαρμογή μόνο στην επίσημη 1.01 αγγλική έκδοση του Grim Fandango και περικλείει επιπρόσθετα ένα βελτιστοποιημένο πρόγραμμα εκκίνησης του παιχνιδιού με δυνατότητα επιλογής γλώσσας υποτίτλων καθώς και ένα διορθωτικό patch για την εκτέλεση του παιχνιδιού σε νέους υπολογιστές που έχουν πολλαπλούς πυρήνες. Η ομάδα που επιμελήθηκε την ελληνική μετάφραση, γνωστή και ως The Greek Grim Fandango Translation Team, αποτελείται από 5 μέλη με τα ψευδώνυμα: Manuel, Vrok, Praetorian, gtsamour και Lewton.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Grim Fandango δέχθηκε κυρίως θετικές κριτικές.

Το GameSpot επαίνεσε την πλοκή και τους διαλόγους, μιας και το "Grim Fandango ευτυχώς αποφεύγει το προφανές" και "το χιούμορ του πηγάζει από τις καταστάσεις και τους χαρακτήρες του,[...] χωρίς να περιγελάει το ίδιο, βοηθώντας στη δημιουργία ενός πιστευτού κόσμου"[2].

Το PCZone έδωσε έμφαση στην όλη παραγωγή, "με τη δεξιοτεχνική σκηνοθεσία, τα κοστούμια, τους χαρακτήρες, τη μουσική και την ατμόσφαιρα, θα γινόταν μια υπέροχη κινηματογραφική ταινία"[3].

Η κριτική στο Game-Revolution είχε τον ίδιο τον Manny να εξηγεί ότι "as far as an artistic accomplishment goes, my adventure gets all 5 leg bones"[4].

Ενώ το IGN ανακεφαλαιώνει την κριτική του λέγοντας: "the bottom line is that Grim Fandango is hands down the best adventure game we've ever seen"[5].

Από την άλλη πλευρά, στην WomenGamers κριτική, αν και ευχαριστήθηκαν με "τη δημιουργικότητα του σεναρίου, των χαρακτήρων και της μεξικάνικης "πινελιάς" στο περιβάλλον", βρήκαν τον χειρισμό προβληματικό που δημιουργούσε το αίσθημα ότι "υπήρχε λιγότερος έλεγχος στο παίξιμο του παιχνιδιού λόγω των περιορισμών αυτών"[6]. Αυτό το παράπονο εκφράστηκε σε λιγότερο βαθμό και από τα GameSpot και IGN.

Παρά όμως τις πολύ καλές κριτικές, το Grim Fandango δεν πούλησε τόσο καλά όσο πούλησαν παλιότερα adventures. Έτσι πολλοί είδαν το παιχνίδι σαν "το τελευταίο καρφί στο φέρετρο" των adventure παιχνιδιών. Ο πεσιμισμός αυτός αποδόθηκε στο ότι, παρά την υψηλή ποιότητα του παιχνιδιού και των πολλών βραβείων που του απένειμαν, –συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου παιχνιδιού του Gamespot το 1998, νικώντας κλασικά παιχνίδια όπως το παιχνίδι στρατηγικής πραγματικού χρόνου StarCraft και το παιχνίδι δράσης πρώτου προσώπου Half-Life – δεν κατάφερε να πουλήσει, και ως αποτέλεσμα στο μυαλό των εταιριών να λερωθεί η εικόνα ζήτησης για adventure παιχνίδια, για πολλά από τα χρόνια που ακολούθησαν.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

GameSpot

IGN

GameSpy

Adventure Gamers

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μια αναφορά για το Grim Fandango εμφανίζεται στο παιχνίδι The Curse of Monkey Island (1997), ένα άλλο adventure παιχνίδι της εταιρίας LucasArt. Ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού Guybrush Threepwood, βρίσκει σε ένα σημείο του παιχνιδιού ένα πτώμα/σκελετό που θυμίζει πολύ τον Manny Calavera. Ο σκελετός φοράει μια κονκάρδα που λέει "Ask me about Grim Fandango." (Ρωτήστε με για το Grim Fandango). Αν ο παίχτης βάλει τον Guybrush να πάρει την κονκάρδα, ο ήρωας θα αρνηθεί λέγοντας ότι δεν θέλει να τον ρωτάνε όλοι για το Grim Fandango.
  • Logos των παιχνιδιών Sam and Max Hit the Road (1993) και Full Throttle (1995), δύο άλλα γνωστά βιντεοπαιχνίδια περιπέτειας της LucasArts, μπορούν να βρεθούν στο τατουατζίδικο του Toto Santos στο Grim Fandango.
  • Το παιχνίδι θα λεγόταν αρχικά Deeds Of The Dead αλλά η παραγωγή δεν επιθυμούσε άμεση αναφορά του θανάτου στον τίτλο.
  • Η μουσική στο background κατά την σύλληψη του Terry είναι μια απόδοση του "The Internationale", του ύμνου του σοσιαλιστικού κινήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]