Marble Madness
Marble Madness | |
---|---|
Δημιουργός | Atari Games |
Εκδότης | Atari Games |
Σχεδιαστής | Mark Cerny |
Πλατφόρμα | ZX Spectrum, DOS, Commodore Amiga, Nintendo Entertainment System, Atari ST, Commodore 64, Apple IIGS, Amstrad CPC, Sega Mega Drive, Game Boy και Sega Master System[1] |
Ημ/νία κυκλοφορίας | Δεκέμβριος 1984 |
δεδομένα ( ) |
Το Marble Madness είναι βιντεοπαιχνίδι που δημιουργήθηκε από τον Μάρκ Κέρνι και κυκλοφόρησε από την Atari Games, αρχικά το 1984 για τα arcades. Είναι ένα από τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια που χρησιμοποιούν στερεοφωνικό ήχο, καθώς άλλα παιχνίδια της εποχής χρησιμοποιούσαν είτε μονοφωνικό ήχο ή προσομοίωναν στερεοφωνικό ήχο, και είναι προγραμματισμένο στη γλώσσα C. Ο Μάρκ Κέρνι εμπνεύστηκε από μίνι γκολφ, αγωνιστικά παιχνίδια και έργα τέχνης από τον Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ για το παιχνίδι και εφάρμοσε μια μινιμαλιστική προσέγγιση στο σχεδιασμό της εμφάνισης των κουρσών και των εχθρών του παιχνιδιού.
Το Marble Madness γνώρισε μεγάλη επιτυχία, δέχτηκε επανεκδόσεις για πολλαπλές πλατφόρμες και δημιούργησε έμπνευση για την ανάπτυξη άλλων παρόμοιων βιντεοπαιχνιδιών. Μια συνέχεια του παιχνιδιού, το Marble Man: Marble Madness II σχεδιάστηκε να κυκλοφορήσει το 1991, αλλά ακυρώθηκε, καθώς δε μπορούσε να ανταγωνιστεί με άλλα παιχνίδια εκείνης της εποχής.
Gameplay
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Marble Madness είναι ένα ισομετρικό βιντεοπαιχνίδι πλατφόρμας όπου ο παίκτης χειρίζεται μια μπίλια στην οθόνη από μια προοπτική τρίτου προσώπου. Ο παίκτης ελέγχει τις κινήσεις του μαρμάρου με trackball, αν και οι περισσότερες επανεκδόσεις χρησιμοποιούν το D-pad. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να ολοκληρώσει έξι επίπεδα-λαβύρινθους, ισομετρικά μαθήματα αγώνων πριν από τη λήξη του καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Με την εξαίρεση του πρώτου αγώνα, κάθε χρόνος που έχουν απομείνει στο ρολόι στο τέλος του αγώνα, μεταφέρεται στον επόμενο, και ο παίκτης έχει επίσης χορηγηθεί ένα καθορισμένο ποσό του επιπλέον χρόνου. Το παιχνίδι επιτρέπει σε δύο παίκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με απονομή bonus πόντων και επιπλέον χρόνο για να το νικητή του κάθε αγώνα. Και οι δύο παίκτες έχουν ξεχωριστά ρολόγια.
Καθώς το παιχνίδι προχωρά, οι κούρσες γίνονται όλο και πιο δύσκολες και έχουν περισσότερους εχθρούς και εμπόδια. Κάθε κούρσα έχει ένα ξεχωριστό οπτικό θέμα.
Αποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Marble Madness ήταν επιτυχές στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του, και δέχτηκε θετικές κριτικές από κριτικούς.[2][3] Γύρω στα 4,000 cabinets έχουν πωληθεί, και σύντομα έγινε το παιχνίδι με τις πιο υψηλές νίκες. Ωστόσο, το παιχνίδι συνεχώς έπεφτε από αυτή τη βαθμολογία.[2][3] Ο Μάρκ Κέρνι αιτιολόγησε αυτή την αποτυχία στη μικρή διάρκεια του gameplay,[3] πιστεύοντας ότι πολλοί έχασαν το ενδιαφέρον τους αφού το έχουν τελειώσει και από τότε έχουν μετακινηθεί σε άλλα παιχνίδια.[2] Έτσι, αυτά τα cabinets έχουν από τότε γίνει σπάνια.[4]
Το περιοδικό Byte επαίνεσε την έκδοση Amiga, δίνοντας ιδιαίτερο έπαινο στα γραφικά και κριτική στην έλλειψη μιας δυνατότητας παύσης και λίστας σκορ, και αναφέροντας ότι "αξίζει για αυτούς που έχουν ένα Amiga."[5] Ο John Sellers ανέφερε ότι η δυσκολία του παιχνιδιού ήταν η αιτία που οδήγησε σε πολλούς να έχουν εθισμό στο παιχνίδι, μεταξύ άλλων, όπως τα γραφικά, η εμφάνιση και το soundtrack.[6] Το 2008, ο Levi Buchanan της IGN τοποθέτησε το Marble Madness ως ένα από τα παιχνίδια στο "dream arcade", αναφέροντας τη δυσκολία του παιχνιδιού και τις αναμνήσεις που είχε.[7]
Κληρονομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Stan Szczepanski έχει το μεγαλύτερο σκορ στο παιχνίδι, με 187,880 πόντους.[8] Το Marble Madness έχει επίσης εμπνεύσει αρκετά άλλα παιχνίδια που έχουν παρόμοιο gameplay, με τα πρώτα να είναι το Gyroscope και το Spindizzy, και τα δύο δέχτηκαν καλή αποδοχή.[2][9][10]
Επανεκδόσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Marble Madness δέχτηκε επανεκδόσεις σε άλλες πλατφόρμες και συστήματα. Οι περισσότερες κυκλοφόρησαν από την Electronic Arts, και η Rare κυκλοφόρησε την NES έκδοση του παιχνιδιού. Η Tiger Electronics είχε επίσης κυκλοφορήσει μια φορητή LCD έκδοση του παιχνιδιού. Οι παλαιότερες εκδόσεις περιείχαν απλά γραφικά, και δέχτηκαν μεικτές κριτικές. Το 1986, κυκλοφόρησε το Marble Madness Construction Set για τα Amstrad CPC και ZX Spectrum,[11] το οποίο επέτρεπε στους παίκτες να δημιουργούν δικά τους επίπεδα. Η Electronic Arts κυκλοφόρησε το 2010 μια έκδοση του παιχνιδιού για κινητά τηλέφωνα, με νέα θέματα και αντικείμενα.[12]
Marble Man: Marble Madness II
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μια συνέχεια του πρώτου παιχνιδιού με όνομα Marble Man: Marble Madness II σχεδιάστηκε να κυκλοφορήσει το 1991. Ο Μάρκ Κέρνι δε συμμετείχε στην ανάπτυξη, αλλά ο Bob Flanagan, ο οποίος σχεδίασε το παιχνίδι όπου ένιωθε ότι θα έκανε το Marble Madness μια επιτυχία στην αγορά των παιχνιδοκονσόλων. Επειδή η δημογραφική της αγοράς ήταν ένα νεανικό κοινό, ο Flanagan ήθελε να κάνει το sequel πιο προσιτό, σχεδιάζοντας τη μπίλια ως ένα σούπερ-ήρωα, τον Marble Man. Το Marble Man επεκτάθηκε στο gameplay του αρχικού παιχνιδιού με νέες δυνατότητες για τη μπίλια, νέα minigames φλίπερ μεταξύ των επιπέδων, και μέχρι τρεις παίκτες για να διασχίσουν ισομετρικές κούρσες. Ο Flanagan σχεδίασε να αποφύγει το μικρό μήκος του πρώτου παιχνιδιού και, με τη βοήθεια του Mike Hally, δημιούργησε δεκαεπτά κούρσες. Η Atari δημιούργησε τα πρωτότυπα για δοκιμές, αλλά το παιχνίδι τελικά απέτυχε να ανταγωνιστεί με άλλα παιχνίδια εκείνης της εποχής. Η Atari έδωσε ως αιτία τα trackball για τη κακή υποδοχή και παρήγγειλε ένα δεύτερο μοντέλο με χειριστήρια joystick. Επειδή τα νέα μοντέλα συναντήθηκαν με την ίδια υποδοχή, η παραγωγή σταμάτησε και η έμφαση κατευθύνθηκε προς το Guardians of the 'Hood, ένα βιντεοπαιχνίδι beat 'em up. Από τότε, τα πρωτότυπα έγιναν συλλεκτικά αντικείμενα.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Sega8bit.com». (Αγγλικά) Sega8bit.com.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 Grannell, Craig (Αύγουστος 2008). «The Making of Marble Madness». Retro Gamer (Imagine Publishing) (53): 82–87.
- ↑ 3,0 3,1 3,2 Orland, Kyle (4 Μαρτίου 2011). «GDC 2011: Mark Cerny Discusses Marble Madness' Turbulent Development». Gamasutra. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011.
- ↑ Ellis, David (2004). «A Brief History of Video Games». Official Price Guide to Classic Video Games. Random House. σελ. 11. ISBN 0-375-72038-3.
- ↑ Webster, Bruce (Δεκέμβριος 1986). «Season's Greetings». BYTE: σελ. 305. https://archive.org/stream/byte-magazine-1986-12/1986_12_BYTE_11-13_Graphics_Algorithms#page/n319/mode/2up. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2015.
- ↑ Sellers, John (Αύγουστος 2001). Arcade Fever: The Fan's Guide to The Golden Age of Video Games. Running Press. σελίδες 142–143. ISBN 0-7624-0937-1.
- ↑ Buchanan, Levi (15 Σεπτεμβρίου 2008). «Dream Arcades». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2008.
- ↑ http://www.classicarcadegaming.com/wr/guinness/index.htm
- ↑ Hjul, Alison (Ιανουάριος 1986). «Screen Shots: Gyroscope». Your Sinclair (Dennis Publishing) (1): 38. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-10-06. https://web.archive.org/web/20081006080428/http://www.ysrnry.co.uk/articles/gyroscope.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16.
- ↑ South, Phil (Ιούλιος 1986). «Screen Shots: Spindizzy». Your Sinclair (Dennis Publishing) (7): 60–61. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-01-23. https://web.archive.org/web/20090123031953/http://www.ysrnry.co.uk/articles/spindizzy.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-11-16.
- ↑ «Marble Madness Construction Set Releases». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016.
- ↑ «Marble Madness». Electronic Arts. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Marble Madness στο Killer List of Videogames
- Marble Man: Marble Madness 2 στο Killer List of Videogames
- Marble Madness στο MobyGames
- Arcade παιχνίδια
- Βιντεοπαιχνίδια του 1984
- Βιντεοπαιχνίδια με ισομετρικά γραφικά
- Βιντεοπαιχνίδια Amiga
- Βιντεοπαιχνίδια Amstrad CPC
- Βιντεοπαιχνίδια Apple II
- Βιντεοπαιχνίδια Apple IIGS
- Βιντεοπαιχνίδια Atari ST
- Βιντεοπαιχνίδια ZX Spectrum
- Βιντεοπαιχνίδια του Commodore 64
- Βιντεοπαιχνίδια DOS
- Βιντεοπαιχνίδια του NES
- Βιντεοπαιχνίδια του Master System
- Βιντεοπαιχνίδια του Mega Drive
- Βιντεοπαιχνίδια του Game Gear
- Βιντεοπαιχνίδια του Game Boy
- Βιντεοπαιχνίδια του Game Boy Color
- Βιντεοπαιχνίδια FM Towns
- Βιντεοπαιχνίδια για κινητά
- Βιντεοπαιχνίδια πλατφόρμας
- Βιντεοπαιχνίδια αγώνων
- Βιντεοπαιχνίδια arcade της Atari