Κατάλογος προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο κατάλογος Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνει τους 46 (κατά το 2021) αρχηγούς κράτους και κυβερνήσης, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μόνο αυτά τα άτομα που ορκίστηκαν ως Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έλαβε χώρα το 1789. Για τους Αμερικανούς ηγέτες πριν από την επικύρωση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών, βλέπε τους Προέδρους του Ηπειρωτικού Κογκρέσσου. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει κανέναν εκτελέσαντα χρέη Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αρίθμηση ακολουθεί τη σειρά μη διακεκομμένων θητειών κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον υπηρέτησε δύο συνεχόμενες θητείες και μετρά ως ο πρώτος πρόεδρος (όχι ως πρώτος και δεύτερος). Ο Τζέραλντ Φορντ, ανέλαβε την προεδρία μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, υπηρετώντας το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του τελευταίου. Το γεγονός ότι ο Φορντ δεν εξελέγη στο αξίωμα δεν επηρεάζει την αρίθμηση, που τον κατατάσσει ως 38ο πρόεδρο. Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες και μετρά ως 22ος και 24ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Ως εκ τούτου, ο κατωτέρω κατάλογος περιλαμβάνει 46 προεδρίες, αλλά μόνο 44 άτομα.

*Τα χρώματα δείχνουν την κομματική τοποθέτηση κάθε Προέδρου.

Κατάλογος Προέδρων
Α/Α Πορτραίτο Όνομα
(γέννηση-θάνατος)
Έναρξη θητείας Λήξη θητείας Κόμμα Αντιπρόεδρος/Αντιπρόεδροι
1 Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpg Τζορτζ Ουάσινγκτον
(1723-1799)
30 Απριλίου 1789 4 Μαρτίου 1797 Ανεξάρτητος

(Βιρτζίνια)

Τζον Άνταμς
2 Johnadamsvp.flipped.jpg Τζον Άνταμς
(1735-1826)
4 Μαρτίου 1797 4 Μαρτίου 1801 Φεντεραλιστικό

(Μασσαχουσέτη)

Τόμας Τζέφερσον
3 Thomas Jefferson rev.jpg Τόμας Τζέφερσον
(1743-1826)
4 Μαρτίου 1801 4 Μαρτίου 1809 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

Ααρών Μπερρ
Τζορτζ Κλίντον
4 Jm4.gif Τζέιμς Μάντισον
(1751-1836)
4 Μαρτίου 1809 4 Μαρτίου 1817 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

Τζορτζ Κλίντον[Σ 1]
Έλμπριτζ Γκέρρυ[Σ 1]
5 Jamesmonroe-npgallery.jpg Τζέιμς Μόνροου
(1758-1831)
4 Μαρτίου 1817 4 Μαρτίου 1825 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Βιρτζίνια)

Ντάνιελ Ντ. Τόμπκινς
6 John Quincy Adams cropped.jpg Τζον Κουίνσι Άνταμς
(1767-1848)
4 Μαρτίου 1825 4 Μαρτίου 1829 Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό

(Μασσαχουσέτη)

Τζον Κ. Καλχούν
7 Andrew jackson head.jpg Άντριου Τζάκσον
(1767-1845)
4 Μαρτίου 1829 4 Μαρτίου 1837 Δημοκρατικό

(Τενεσσί)

Τζον Κ. Καλχούν[Σ 2]
Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
8 MartinVanBuren.png Μάρτιν Βαν Μπιούρεν
(1782-1842)
4 Μαρτίου 1837 4 Μαρτίου 1841 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

Ρίτσαρντ Μέντωρ Τζόνσον
9 William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον[Σ 1]
(1773-1841)
4 Μαρτίου 1841 4 Απριλίου 1841 Ουίγων

(Οχάιο)

Τζον Τάιλερ
10 John Tyler.jpg Τζον Τάιλερ
(1790-1862)
4 Απριλίου 1841 4 Μαρτίου 1845 Ουίγων[Σ 3](Βιρτζίνια) Ουδείς
11 Polkpolk.jpg Τζέιμς Νοξ Πολκ
(1795-1849)
4 Μαρτίου 1845 4 Μαρτίου 1849 Δημοκρατικό

(Τενεσσί)

Τζορτζ Μ. Ντάλλας
12 Zachary Taylor.jpeg Ζαχαρίας Τέιλορ[Σ 1]
(1784-1850)
4 Μαρτίου 1849[Σ 4] 9 Ιουλίου 1850 Ουίγων

(Κεντάκι)

Μίλαρντ Φίλμορ
13 Millard Fillmore.jpg Μίλαρντ Φίλμορ
(1800-1874)
9 Ιουλίου 1850 4 Μαρτίου 1853 Ουίγων

(Νέα Υόρκη)

Ουδείς
14 Franklin Pierce.jpg Φράνκλιν Πιρς
(1804-1869)
4 Μαρτίου 1853 4 Μαρτίου 1857 Δημοκρατικό

(Νιου Χάμσαϊρ)

Ουίλιαμ Ρ. Κινγκ [Σ 1]
Ουδείς
15 James Buchanan.jpg Τζέιμς Μπιουκάναν
(1791-1868)
4 Μαρτίου 1857 4 Μαρτίου 1861 Δημοκρατικό

(Πενσυλβάνια)

Τζον Κ. Μπρέκινριτζ
16 Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait.jpg Αβραάμ Λίνκολν[Σ 5]
(1809-1865)
4 Μαρτίου 1861 15 Απριλίου 1865 Ρεπουμπλικανικό

(Ιλινόι)

Χάνιμπαλ Χάμλιν
Άντριου Τζόνσον
17 Andrew Johnson.jpg Άντριου Τζόνσον[Σ 1]
(1808-1875)
15 Απριλίου 1865 4 Μαρτίου 1869 Δημοκρατικό[Σ 6](Τενεσσί) Ουδείς
18 Ulysses S. Grant 1870-1880.jpg Οδυσσεύς Γκραντ
(1822-1885)
4 Μαρτίου 1869 4 Μαρτίου 1877 Ρεπουμπλικανικό

(Ιλινόι)

Σούυλερ Κόλφαξ
Χένρυ Ουίλσον[Σ 7]
Ουδείς
19 President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg Ράδερφορντ Χαίηζ
(1822-1893)
4 Μαρτίου 1877 4 Μαρτίου 1881 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

Ουίλιαμ Α. Ουήλερ
20 James a garfield illustration.3.jpg Τζέιμς Γκάρφιλντ[Σ 5]
(1831-1881)
4 Μαρτίου 1881 20 Σεπτεμβρίου 1881 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

Τσέστερ Α. Άρθουρ
21 Chester a arthur illustration.3.jpg Τσέστερ Άρθουρ
(1829-1886)
20 Σεπτεμβρίου 1881 4 Μαρτίου 1885 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

Ουδείς
22 Grover Cleveland portrait.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ
(1837-1908)
4 Μαρτίου 1885 4 Μαρτίου 1889 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

Τόμας Α. Χέντρικς[Σ 1]
Ουδείς
23 Benjamin harrison.jpg Μπέντζαμιν Χάρισον
(1833-1901)
4 Μαρτίου 1889 4 Μαρτίου 1893 Ρεπουμπλικανικό

(Ιντιάνα)

Λεβί Π. Μόρτον
24 Grover Cleveland.jpg Γκρόβερ Κλίβελαντ
(1837-1908)
4 Μαρτίου 1893 4 Μαρτίου 1897 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

Αντλάι Γ. Στήβενσον
25 Mckinley.jpg Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ[Σ 5]
(1843-1901)
4 Μαρτίου 1897 14 Σεπτεμβρίου 1901 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

Γκάρετ Αύγ. Χόμπαρτ[Σ 1]
Ουδείς
Θεόδωρος Ρούζβελτ
26 T Roosevelt.jpg Θεόδωρος Ρούζβελτ
(1858-1919)
14 Σεπτεμβρίου 1901 4 Μαρτίου 1909 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

Ουδείς
Τσαρλς Ου. Φαίρμπανκς
27 William Howard Taft.jpg Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ
(1857-1939)
4 Μαρτίου 1909 4 Μαρτίου 1913 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

Τζαίημς Σ. Σέρμαν[Σ 1]
Ουδείς
28 Woodrow Wilson (1912).jpg Γούντροου Ουίλσον
(1856-1924)
4 Μαρτίου 1913 4 Μαρτίου 1921 Δημοκρατικό

(Νιου Τζέρσεϊ)

Τόμας Ρ. Μάρσαλ
29 Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg Ουόρεν Χάρντινγκ[Σ 1]
(1865-1923)
4 Μαρτίου 1921 3 Αυγούστου 1923 Ρεπουμπλικανικό

(Οχάιο)

Κάλβιν Κούλιτζ
30 Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg Κάλβιν Κούλιτζ
(1872-1933)
3 Αυγούστου 1923 4 Μαρτίου 1929 Ρεπουμπλικανικό

(Μασσαχουσέτη)

Ουδείς
Τσαρλς Γκ. Ντωζ
31 President Hoover portrait.jpg Χέρμπερτ Χούβερ
(1874-1964)
4 Μαρτίου 1929 4 Μαρτίου 1933 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

Τσαρλς Κέρτις
32 FDR in 1933.jpg Φραγκλίνος Ρούζβελτ[Σ 1]
(1882-1945)
4 Μαρτίου 1933 12 Απριλίου 1945 Δημοκρατικό

(Νέα Υόρκη)

Τζον Νανς Γκάρνερ
Χένρι Α. Ουάλλας
Χάρρυ Τρούμαν
33 Harry S. Truman.jpg Χάρι Τρούμαν
(1884-1972)
12 Απριλίου 1945 20 Ιανουαρίου 1953 Δημοκρατικό

(Μιζούρι)

Ουδείς
Άλμπεν Ου. Μπάρκλεϋ
34 Eisenhower official.jpg Ντουάιτ Αϊζενχάουερ
(1890-1969)
20 Ιανουαρίου 1953 20 Ιανουαρίου 1961 Ρεπουμπλικανικό

(Κάνσας)

Ρίτσαρντ Μ. Νίξον
35 John F Kennedy.jpg Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι[Σ 5]
(1917-1963)
20 Ιανουαρίου 1961 22 Νοεμβρίου 1963 Δημοκρατικό

(Μασσαχουσέτη)

Λίντον Μπ. Τζόνσον
36 Lbj2.jpg Λίντον Τζόνσον
(1908-1973)
22 Νοεμβρίου 1963 20 Ιανουαρίου 1969 Δημοκρατικό

(Τέξας)

Ουδείς
Χιούμπερτ Χ. Χάμφρεϊ
37 Nixon 30-0316a.jpg Ρίτσαρντ Νίξον[Σ 2]
(1913-1994)
20 Ιανουαρίου 1969 9 Αυγούστου 1974 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

Σπύρο Άγκνιου[Σ 2]
Ουδείς
Τζέραλντ Φορντ
38 Gerald R. Ford, Official White House photograph 1974 (2).jpg Τζέραλντ Φορντ
(1913-2006)
9 Αυγούστου 1974 20 Ιανουαρίου 1977 Ρεπουμπλικανικό

(Μίσιγκαν)

Ουδείς
Νέλσον Ροκφέλλερ
39 Jimmy Carter.jpg Τζίμι Κάρτερ
(1924-)
20 Ιανουαρίου 1977 20 Ιανουαρίου 1981 Δημοκρατικό

(Τζόρτζια)

Ουόλτερ Φ. Μοντέιλ
40 Official Portrait of President Reagan 1981.jpg Ρόναλντ Ρήγκαν
(1911-2004)
20 Ιανουαρίου 1981 20 Ιανουαρίου 1989 Ρεπουμπλικανικό

(Καλιφόρνια)

Τζορτζ Χ.Ο. Μπους
41 George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait (cropped).jpg Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους
(1924-2018)
20 Ιανουαρίου 1989 20 Ιανουαρίου 1993 Ρεπουμπλικανικό

(Τέξας)

Τζέιμς Ντανφορθ Κουέιλ
42 Bill Clinton.jpg Μπιλ Κλίντον[Σ 7]
(1946-)
20 Ιανουαρίου 1993 20 Ιανουαρίου 2001 Δημοκρατικό

(Αρκάνσας)

Άλμπερτ Α. Γκορ, Τζούνιορ
43 George-W-Bush.jpeg Τζορτζ Ουόκερ Μπους
(1946-)
20 Ιανουαρίου 2001 20 Ιανουαρίου 2009 Ρεπουμπλικανικό

(Τέξας)

Ρίτσαρντ Μπ. Τσένεϊ
44 Official portrait of Barack Obama.jpg Μπαράκ Ομπάμα
(1961-)
20 Ιανουαρίου 2009 20 Ιανουαρίου 2017 Δημοκρατικό

(Ιλινόι)

Τζο Μπάιντεν
45 Donald Trump official portrait (cropped).jpg Ντόναλντ Τραμπ[Σ 7][Σ 8]
(1946-)
20 Ιανουαρίου 2017 20 Ιανουαρίου 2021 Ρεπουμπλικανικό

(Νέα Υόρκη)

Μάικ Πενς
46 Joe Biden presidential portrait.jpg Τζο Μπάιντεν
(1942-)
20 Ιανουαρίου 2021 Σήμερα Δημοκρατικό

(Ντέλαγουερ)

Κάμαλα Χάρις

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Απεβίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του από φυσικά αίτια.
  2. 2,0 2,1 2,2 Παραιτήθηκε.
  3. Δημοκρατικός εκλεγείς με ψηφοδέλτιο των Ουίγων.
  4. Ορκισθείς αργότερα του αναμενόμενου.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Δολοφονήθηκε.
  6. Δημοκρατικός που έθεσε υποψηφιότητα σε ενωτικό ψηφοδέλτιο μαζί με τον Ρεπουμπλικανό Λίνκολν.
  7. 7,0 7,1 7,2 Παραπέμφθηκε προς καθαίρεση.
  8. Παραπέμφθηκε δεύτερη φορά προς καθαίρεση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]