Παΐσιος Λιγαρίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Παΐσιος Λιγαρίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1610
Χίος
Θάνατος24  Αυγούστου 1678
Κίεβο
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜητροπολίτης

Ο Παΐσιος Λιγαρίδης ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν γίνει μοναχός ονομάζονταν Παντολέων. Γεννήθηκε στην Χίο και είχε σημαντική μόρφωση. Ήταν άνδρας σοφός και ελλόγιμος. Χρημάτισε διδάσκαλος της Σχολής του Ιασίου. Διδάχτηκε επί έξι χρόνια την φιλολογία και θεολογία στο Ελληνικό Κολλέγιο της Ρώμης που είχε ιδρύσει το 1577 ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄. Αρχικά ήταν υπερασπιστής των λατινικών καινοτομιών, αργότερα όμως επέστρεψε στην ορθόδοξη πίστη των προγόνων του και στράφηκε κατά των καθολικών και των Καλβινιστών. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και προχειρίστηκε από την ορθόδοξη εκκλησία μητροπολίτης Γάζας. Πήγε στην Μολδαβία και διορίστηκε καθηγητής της αυθεντικής σχολής του Ιασίου. Διορίστηκε από τον Τσάρο της Ρωσίας πρόεδρος της Συνόδου της Ρωσίας, όπου και γνωσιμάχησε. Απεβίωσε στην Ρωσία το 1678.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εξέδωσε στην Ρώμη το 1637 σύγγραμμα του αποστάτη Κερκυραίου Πέτρου Αρκούδιου. Περί του καθαρτηρίου πυρός κατά Βαρλαάμ.
  • Περί του αγίου Πνεύματος, ότι εκ μόνου του Πατρός εκπορεύεται.
  • Κατά της αρχής του Πάπα. Το έργο αυτό, μαζί με το προηγούμενο είδε χειρόγραφα στον μητροπολίτη Κιέβου Βαρλαάμ Γιακίνσκι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος, όπως αυτός λέει στην ιστορία των Πατριαρχών Ιεροσολύμων του Πατριάρχη Δοσίθεου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]