Καστανιά Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°52′N 22°23′E / 37.867°N 22.383°E / 37.867; 22.383

Καστανιά
Το Καρτέρι
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Καστανιά
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
Δήμος Σικυωνίων
Δημοτική ενότητα Στυμφαλίας
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου
Υψόμετρο 1100
Πληθυσμός 214 (2011)
Άλλα
Ταχ. κωδ. 20016

Η Καστανιά είναι χωριό του νομού Κορινθίας και ανήκει διοικητικά στο δήμο Σικυωνίων. Στην τοπική ενότητα Καστανιάς περιλαμβάνονται επίσης οι οικισμοί Καρτέρι και Μικρός Μαχαλάς.

Η Καστανιά πήρε το όνομα της από ένα μεγάλο δάσος από καστανιές που υπήρχε στην περιοχή.

Θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καστανιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη (Ζήρια). Απέχει 80 χιλιόμετρα από την Kόρινθο. Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, και πρόσφατα ο ήπιος τουρισμός.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση την απογραφή του 2011 η Καστανιά έχει πληθυσμό 107 κατοίκους, το Καρτέρι 96 κατοίκους, ενώ ο Μικρός Μαχαλάς μόλις 11.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δάσος με τις καστανιές παρείχε στους κατοίκους του χωριού μία σημαντική οικονομική άνεση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σαν αποτέλεσμα κατόρθωσαν να ενισχύσουν σημαντικά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων μέσω της παροχής τροφίμων και πυρομαχικών. Ηγέτης των κατοίκων του χωριού υπήρξε ο ιερέας Γεώργιος Νίκας ή Παπανίκας.

Το δάσος με τις καστανίες καταστράφηκε γύρω στα 1825. Για τον αφανισμό του υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία φέρει ως υπαίτιο το στρατό του Ιμπραήμ και η άλλη την εμφύλια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας Νοταρά το καλοκαίρι του 1826. Την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε και το σπίτι του Παπανίκα, ως αντίποινο για τη μη συμμετοχή του στη διαμάχη.

Από την Καστανιά κατάγονταν ο βουλευτής Αργολιδοκορινθίας Ευστάθιος Παπακωνσταντίνου (1864-1953) και ο γιος του Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου (1907-1989), ο οποίος διετέλεσε βουλευτής Κορινθίας, Υπουργός, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος της Βουλής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]