Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανεπιστήμιο της Περούτζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°06′58″N 12°23′10″E / 43.116°N 12.386°E / 43.116; 12.386

Πανεπιστήμιο της Περούτζα
Università degli Studi di Perugia
ΤύποςΔημόσιο πανεπιστήμιο
Ίδρυση1308
ΠρύτανηςΜαουρίσιο Ολιβιέρο
Ακαδημαϊκό προσωπικό1.088
Διοικητικό προσωπικό1.200
Φοιτητές21.630
Προπτυχιακοί12.868
Μεταπτυχιακοί8.670
Διδακτορικοί470
ΤοποθεσίαΠερούτζα, Ιταλία
Ιστότοποςhttp://www.unipg.it/

Το Πανεπιστήμιο της Περούτζα (ιταλ. Università degli Studi di Perugia) είναι δημόσιο (κρατικό) πανεπιστήμιο με έδρα την πόλη Περούτζα της Ιταλίας. Ιδρύθηκε το έτος 1308, με βούλλα του Πάπα Κλήμεντος Ε΄.

Η επίσημη σφραγίδα του ιδρύματος απεικονίζει τον Άγιο Ερκουλάνο (Ηράκλειο), πολιούχο άγιο της Περούτζα, και τον όρθιο εστεμμένο γρύπα, το σύμβολο της πόλεως. Αντιπροσωπεύουν την εκκλησιαστική και την αστική εξουσία, αντιστοίχως.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο της Περούτζα, ένα από τα «ελεύθερα» πανεπιστήμια της Ιταλίας, ιδρύθηκε ως studium generale στις 8 Σεπτεμβρίου 1308 με τη βούλλα «Super specula» του Πάπα Κλήμεντος Ε΄. Στη θέση του προϋπήρχε μία σχολή τεχνών από το 1200 περίπου, στην οποία διδάσκονταν η ιατρική και το δίκαιο, με ισχυρή δέσμευση στηρίξεώς της εκπεφρασμένη σε επίσημα έγγραφα του δημοτικού συμβουλίου της Περούτζα. Πριν το 1300 υπήρχαν επίσης μερικά universitates scholiarum. Ο περιώνυμος δικαστής Ιάκωβος του Μπελβίζο (Jacobus de Belviso) δίδαξε εκεί από το 1316 ως το 1321. Με βούλλα της 1ης Αυγούστου 1318 ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ΄ παρεχώρησε το προνόμιο της απονομής τίτλων σπουδών αστικού και κανονικού δικαίου, και στις 18 Φεβρουαρίου 1321 το σχετικό προνόμιο για σπουδές ιατρικής και τεχνών.

Στις 19 Μαΐου 1355 ο Αυτοκράτορας Κάρολος Δ΄ εξέδωσε διάταγμα που επιβεβαίωνε την παπική ίδρυση του Πανεπιστημίου και το ύψωνε στον βαθμό του «αυτοκρατορικού πανεπιστημίου. Αυτή η ασυνήθιστη επίδειξη εύνοιας έγινε για να βοηθηθεί η Περούτζα μετά την τρομερή επιδημία πανούκλας των ετών 1348-1349. Το 1362 ιδρύθηκε το Collegium Gregorianum (αργότερα μετονομασθέν σε Sapienza vecchia) από τον Καρδινάλιο Νικολό Καπότσι για τη στέγαση 40 σπουδαστών. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΑ΄, με επιστολή του της 11ης Οκτωβρίου 1371 έδωσε τα προνόμια studium generale στη νέα σχολή της Θεολογίας. Αυτή η σχολή καταργήθηκε, συγχωνευόμενη με το Πανεπιστήμιο της Περούτζα το 1811.

Το 1426 ιδρύθηκε το κολέγιο Sapienza nuova από τον Βενέδικτο (Benedetto) Γκουινταλόττι, επίσκοπο του Ρεκανάτι με την έγκριση του Πάπα Μαρτίνου Ε΄, με το αρχικό όνομα Collegio di S. Girolamo. Επρόκειτο για έναν δωρεάν ξενώνα για άπορους ξένους που ήθελαν να σπουδάσουν νομικά ή ιατρική. Τον έκλεισαν οι Γάλλοι το 1798 και ξανάνοιξε το 1807 από τον Πάπα Πίο Ζ΄ ως Collegio Pio. Με το καταστατικό της 27ης Αυγούστου 1824 ο Πάπας Λέων ΙΒ΄ κατέστησε αυτό το κολέγιο το βασικό κολέγιο του Πανεπιστημίου της Περούτζα.

Με την ενοποίηση της Ιταλίας το 1860, το Πανεπιστήμιο της Περούτζα υπάχθηκε στη δικαιοδοσία του πρύτανη και του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, που εξέδιδε διατάγματα υποκείμενα στην έγκριση της κυβερνήσεως. Από το 1944 μέχρι σήμερα, το Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει μια εξέχουσα φήμη ως ένα από τα καλύτερα της Ιταλίας.

Από τη ναπολεόντειο εποχή το Πανεπιστήμιο στεγάζεται στο παλαιό μοναστήρι του τάγματος των Ολιβετανών στο Μόντε Μορτσίνο. Το καταστατικό του έχει βασισθεί σε αυτό του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Ο αριθμός των φοιτητών το έτος 1339 ήταν 142, το έτος 1881 ήταν 79 και το έτος 1911 ήταν 350, ενώ σήμερα είναι περισσότεροι από 21 χιλιάδες.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τις 11 σχολές του και τα πολλά προγράμματα σπουδών που προσφέρει, το Πανεπιστήμιο της Περούτζα έχει την κυρίως διδασκαλία του να γίνεται στην Περούτζα και στο Τέρνι, ενώ ειδικά προγράμματα διδάσκονται σε άλλες πόλεις της Ούμπρια: την Ασίζη, την Τσιττά ντι Καστέλλο, το Φολίνιο, το Ορβιέτο και το Σπολέτο.

Οι σχολές του Πανεπιστημίου είναι οι εξής:

 • Γεωπονική
 • Οικονομικών
 • Παιδαγωγική
 • Πολυτεχνική
 • Φιλοσοφική
 • Νομική
 • Φυσικομαθηματική και Φυσικών Επιστημών
 • Ιατρική
 • Φαρμακευτική
 • Πολιτικών επιστημών
 • Κτηνιατρική

Τα ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου διεξάγονται από 29 τμήματα με συνολικά 1.088 διδάσκοντες πλήρους απασχολήσεως. Υπάρχουν επίσης 1.200 διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδρυμα έχει επίσης 25 οργανισμούς υπηρεσιών και ερευνητικά κέντρα, καθώς και 11 βιβλιοθήκες με πλούσιες συλλογές και εξοπλισμό. Ο αριθμός των φοιτητών/φοιτητριών είναι σήμερα περίπου 31.000. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο βοτανικός του κήπος (Orto Botanico dell'Università di Perugia), με περίπου τρεις χιλιάδες είδη φυτών σε έκταση 20 στρεμμάτων.

Επιφανείς Καθηγητές και απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Περούτζα κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του ξεχωρίζουν οι ακόλουθοι:

Επιφανείς φοιτητές ή φοιτήτριες υπήρξαν, μεταξύ άλλων οι:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα University of Perugia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).