Κίτσεβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κίτσεβο
Kicevo 11-08-2006.jpg
Διοίκηση
Χώρα ΠΓΔΜ ΠΓΔΜ
Περιφέρεια Νοτιοδυτική
Δήμος Κίτσεβο
Γενικές πληροφορίες
Πληθυσμός 27.067 (2002)
Ιστοσελίδα http://www.kicevo.gov.mk

Το Κίτσεβο (Σλ/μακ. Кичево, ΔΦΑ ˈkitʃɛvɔ, Αλβ. Kërçovë ή Kërçova) είναι πόλη της δυτικής πΓΔΜ σε μία κοιλάδα που απλώνεται στις ΝΑ υπώρειες του όρους Μπίστρα, ανάμεσα στις πολεις Οχρίδα και Γκόστιβαρ. η πρωτεύουσα Σκόπια απέχει 112 χλμ. Η πόλη είναι έδρα του δήμου Κιτσέβου.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη έχει πληθυσμό 27.067 κατοίκων. Η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα είναι οι Σλαβομακεδόνες με πληθυσμό 15.031 κατοίκους (55.5%), ακολουθούμενη από τους Αλβανούς με 7.641 κατοίκους (28.2%) και οι Τούρκοι με 2.406 (8.9%)[1]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης στη Σλαβομακεδονική και άλλες Νοτιοσλαβικές γλώσσες είναι Κίτσεβο (Кичево). Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά ως Ούσκανας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Περσέα της Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια του γ΄ μακεδονικού πολέμου (171-168 ΠΚΕ).

Μεταγενέστερο γραπτό αρχείο του 1018, αναφέρει την πόλη ως Κίτσαβιν (Κίτσαβις)[2] όπως αναφερεται σε χειρόγραφα του Βυζαντινού αυτροκράτορα Βασίλειος Β΄[3] Υπό την κυριαρχία του Πρίγκιπα Μάρκο ήταν γνωστή ως Κατίν Γκραντ, παίρνοντας το όνομα της αδελφής του Κατίνα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κίτσεβο στα 1930

Το Κίτσεβο πρωτοαναφέρθηκε σε έγγραφα του Βασιλείου Β' το 1018 και σε έγγραφα του 11ου αι. του αρχιεπισκόπου Οχρίδας Θεοφύλακτου.

Όταν η περιοχή κατακτήθηκε από την Οθωμανική αυτοκρατορία, το Κίτσεβο έγινε στρατιωτικό και διαχειριστικό κέντρο της περιοχής. Αξιοσημείωτο μνημείο αυτής της περιόδου είναι ένας πύργος ρολόι που χρίστηκε στους πρόποδες του παρακείμενου λόφου Κίτσεβσκο Καλέ.

Οι δραστηριότητες της IMRO ξεκίνησαν από τον ιερέα Ιωσήφ από το μοναστήρι Μπογκοντόριτσα Πρετσίστα, στα περίχωρα της πόλης, με την υποστήριξη διδασκάλων από τα γειτονικά χωριά. Ο ιερέας Ιωσήφ και ο Πέρε Τόσεφ σχημάτισαν το πρώτο οπλισμένο απόσπασμα στο Κίτσεβο το 1878, υπό τον Νοτύκο Τάσεφ. Στις 2 Αυγούστου 1903, οι πολίτες του Κιτσέβου ενώθηκαν στο αγώνα για ανεξαρτησία, υπό τον Άρσο Βοεβόδα και τον Γιορντάν Πιπερκάτα.

Το 1919 όλη η περιοχή ενσωματώθηκε στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων.

Κατά τον Β' Π.Π. το Κίτσεβο καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας. Στις 9 Σεπτεμβρίου, 1943 Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες παρτιζάνοι αφόπλισαν την ιταλική φρουρά και ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης.[4]

Μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονή της αγ. Μπογκορόντιτσα Πρετσίστα

Η Μονή της Αγίας Μπογκορόντιτσα Πρετσίστα (Μονή της Άμμωμης Θεομήτορος) είναι σημαντικό μοναστήρι στα περίχωρα του Κιστέβου. Αφιερωμένο στην Παρθένο, Θεομήτορα το μοναστήρι γιορτάζει κατά την "Μάλα Μπογκορόντιτα", (Γένηση της Παρθένου στις 21 Σεπτεμβρίου). Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό, ενώ σε κελιά απεικονίζεται ένα μεσαιωνικό μοναστήρι γνωστό ως Μονή Κρίνσκι κατά το παρελθόν.

Ένα άλλο σημαντικό μοναστήρι είναι εκείνο του αγ. Γεωργίου, στα περίχωρα του Κιτσέβου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]