Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος δούκας του Σόμερσετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
John Beaufort Arms.svg

Ο Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος δούκας του Σόμερσετ (John Beaufort, 1st Duke of Somerset, 140327 Μαΐου 1444) ήταν δεύτερος γιος του Ιωάννη Μπωφόρ, 1ου κόμη του Σόμερσετ και της Μαργαρίτας Χόλαντ.

Διαδέχθηκε (1418) στην κομητεία του Σόμερσετ τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ερρίκο Μποφόρ, δεύτερο κόμη του Σόμερσετ. Πολέμησε (1419) στις εκστρατείες του Ερρίκου Ε’ στην Γαλλία, στο πλευρό του Θωμά του Λάνκαστερ, 1ου δούκα του Κλάρενς, νεώτερου γιου του βασιλιά. Ο Θωμάς σκοτώθηκε στην μάχη του Μπωζέ, ενώ ο Σόμερσετ και ο μικρότερος αδελφός του συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Έμειναν 13 χρόνια στην αιχμαλωσία μέχρι την οριστική απελευθέρωση του 1438. Στην συνέχεια δημιούργησε το δουκάτο του Σόμερσετ (1443).

Ο θάνατος του την επόμενη χρονιά κατά μερικούς οφείλεται σε αυτοκτονία. Παιδί του με την Μαργαρίτα Μπωσάμπ του Μπλέτσο ήταν η Μαργαρίτα Μπωφόρ.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John Beaufort, 1st Duke of Somerset της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).