Ινν (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ινν)
Ιν
ΠηγέςΛούνγκινζεε
ΕκβολέςΔούναβης
Χώρες ΛεκάνηςΕλβετία, Αυστρία και Γερμανία
ΧώραΕλβετία, Αυστρία και Γερμανία
Μήκος517 χλμ
Μέση εκροή740 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο[1]
ΠαραπόταμοιΣάλτσαχ, Αλτζ, Sanna, Mangfall, Attel, Ίσεν, Ροττ, Ötztaler Ache, Melach, Sill, Ziller, Murn, Weißache, Kaiserbach, Vomperbach, Kieferbach, Brandenberger Ache, Weißenbach, Wattenbach, Faggenbach, Brixentaler Ache, Höttinger Bach, Tuffbach, Clemgia, Flaz, Enknach, Schlossbach, Geroldsbach, Fallbach, Γκούρτενμπαχ, Lohbach, Hartbach, Weerbach, Mühlauer Bach, Sims, Wörgler Bach, Innkanal, Βιλντσιόναουερ Άχε, d:Q1711937, Ach, Lanser Bach, Mattig, d:Q1948590, Pram, Schergenbach, Weiherburgbach, Voldertalbach, Mörnbach, Tasnan, Uina, Vallember, Άξαμερ Μπαχ, Spöl, d:Q759216, d:Q851609, Πίτσε, Antiesen, Gurglbach, d:Q116984809, d:Q116996901 και Mühltalbach
Χάρτης

Ο Ιν ή Ινν (γερμανικά: Inn· ελληνικά: Αίνος· λατινικά: Aenus[2]) είναι ποταμός της Ελβετίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Είναι δεξιός παραπόταμος του Δούναβη και έχει μήκος 517 χλμ. Η λεκάνη απορροής του ανέρχεται σε 25.700 τετραγωνικά χλμ. Το ψηλότερο σημείο της λεκάνης απορροής του είναι η κορυφή Πιζ Μπερνίνα, σε υψόμετρο 4.049 μέτρων.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πηγή του Ιν βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις, σε υψόμετρο 2.484 μέτρων, δυτικά του Σανκτ Μορίτς στην περιοχή Ένγκαντιν. Στην αρχή της πορείας του ο Ιν διαρρέει τις μεγάλες λίμνες Σιλς και Σιλφαπλάνα. Ρέει Β-ΒΑ και μπαίνει στην Αυστρία, διαρρέει την πόλη Λάντεκ, έπειτα διασχίζει το Αυστριακό κρατίδιο του Τιρόλο και την πρωτεύουσα του, το Ίνσμπρουκ και διασχίζει τα σύνορα με τη Γερμανία μπαίνοντας στη Βαυαρία κοντά στο Κούφσταϊν.

Στη Βαυαρία ο ποταμός ρέει προς τα βόρεια και διασχίζει τις πόλεις Ρόζενχαϊμ, Βάσερμπουργκ και Βαλντκράιμπουργκ. Μετά στρέφεται ανατολικά, διασχίζει τις πόλεις Μύλντορφ και Νοϊέτινγκ και δέχεται τα νερά δύο παραποτάμων του, του Αλτς και του Σάλτσαχ. Στην πόλη Πάσσαου ο Ιν τελικά εκβάλλει στο Δούναβη (όπως και ο ποταμός Ιλτς). Ο Ιν είναι ο μόνος ποταμός που έχει τις πηγές του στην Ελβετία και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα (μέσω του Δούναβη).

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Deutsches Gewässerkundliches Jahrbuch - Donaugebiet 2006».
  2. Richard J.A. Talbert, επιμ. (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World: Map-By-Map Directory. I. Princeton, NJ and Oxford, UK: Princeton University Press. σελ. 171. ISBN 0691049459.