Σάλτσαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°12′24″N 12°55′46″E / 48.20667°N 12.92944°E / 48.20667; 12.92944

Σάλτσαχ
ΕκβολέςΙν
Χώρες ΛεκάνηςΑυστρία
Ετυμολογίαsalt trade
Μήκος225 χλμ
Μέση εκροή251 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο και 25 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιΣάαλαχ, Lammer, Fuscher Ache, Gasteiner Ache, Alterbach, Anifer Alterbach, Götzinger Achen, Berchtesgadener Ache, Sur, Rauriser Ache, Fischach, Almbach, Fritztal, Glanbach, Großarler Ache, Kapruner Ache, Kehlbach, Klausbach, Kleinarler Bach, Königsseeache, Moosach (Salzach), Obersulzbach, Stubachtal, Untersulzbach και Krimmler Ache
Χάρτης
Ο ποταμός Σάλτσαχ στο Λάουφεν της Γερμανίας

Ο Σάλτσαχ (αυστριακή προφορά - Ζάλτσαχ σε γερμανική προφορά, γερμ. Salzach) είναι ποταμός της Αυστρίας και της Γερμανίας. Είναι δεξιός παραπόταμος του Ινν και έχει μήκος 225 χλμ.

Το όνομά του ποταμού προέρχεται από τη γερμανική λέξη Σαλτς (Salz) που σημαίνει αλάτι. Μέχρι τον 19ο αιώνα η μεταφορά αλατιού στον ποταμό αποτελούσε σημαντικό μέρος της τοπικής οικονομίας.

Είναι ο κύριος ποταμός της αυστριακής πολιτείας του Σάλτσμπουργκ. Η πηγή του βρίσκεται στις Άλπεις του Κίτσμπυελ κοντά στο Κριμλ, στο δυτικό Σάλτσμπουργκ. Ο ποταμός αρχικά στραγγίζει αλπικά λιβάδια σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, ανάμεσα στο Κριμλ και το σύνορο της πολιτείας, 3 με 5 χλμ βόρεια του περάσματος Γκέρλος στις πλαγιές του Σάλτσαχγκαϊερ και του Σβέμπενκοπφ.

Από εδώ ρέει ανατολικά μέχρι το Σβάρτσαχ ιμ Πόνγκαου και μετά στρέφεται προς τα βόρεια και διέρχεται από τις πόλεις Χαλάιν και Σάλτσμπουργκ. Έπειτα σχηματίζει το σύνορο ανάμεσα στη Βαυαρία (Γερμανία) και την Αυστρία για περίπου 70 χλμ. Πόλεις σε αυτό το τμήμα του ποταμού είναι οι Λάουφεν, Τίτμονινγκ και Μπουργκχάουζεν. Ο ποταμός ενώνεται με τον Ινν κοντά στο Μπράουναου.

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]