Ελισάβετ της Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελισάβετ της Ρουμανίας
Elisabeta a Romaniei.jpg
Βασίλισσα των Ελλήνων
Περίοδος 27 Σεπτεμβρίου 192225 Μαρτίου 1924
Γέννηση 12 Οκτωβρίου 1894
Κάστρο Πέλες, Ρουμανία
Θάνατος 14 Νοεμβρίου 1956
Κάννες, Γαλλία
Πατέρας Φερδινάνδος της Ρουμανίας
Μητέρα Μαρία της Ρουμανίας
Θρησκεία Χριστιανή Ορθόδοξη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

H Ελισάβετ της Ρουμανίας (πλήρες όνομα: Ελισάβετ Καρλόττα Ζοζεφίνα Αλεξάνδρα Βικτώρια) ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Β' των Ελλήνων, από το 1921 ως το 1935[1][2].

Γεννήθηκε στο Κάστρο Πέλες της Ρουμανίας τον Οκτώβριο του 1894 και ήταν η κόρη του Βασιλιά Φερδινάνδου της Ρουμανίας και της συζύγου του, Βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας. Όπως απαιτούσε το Ρουμανικό Σύνταγμα βαπτίστηκε ως Ελληνορθόδοξη Χριστιανή, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα το Βατικανό, καθώς ο Φερδινάνδος ανήκε στο Καθολικό δόγμα, και έτσι τον αφόρισε[2].

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1921 τον μέλλοντα Βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Ελλάδας, ο οποίος τότε ήταν Διάδοχος του Ελληνικού θρόνου[1]. Θεωρείται ότι πρόξενος αυτού του γάμου ήταν ο θείος του Γεωργίου ο Γερμανός Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' της Ελλάδας επέτρεψε τη διαμονή της Ελισάβετ στα Ανάκτορα Τατοΐου και της έδωσε τον τιμητικό τίτλο της Δούκισσας της Σπάρτης[3].

Ο Γεωργιος Β΄ και η Ελισάβετ

Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετά την εκθρόνιση του πατέρα του Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος, έγινε Βασιλιάς της Ελλάδας και η Ελισάβετ Βασίλισσα[1]. Μέσα στο 1923 η ίδια ασχολήθηκε με την περίθαλψη των χιλιάδων Ελλήνων που είχαν έρθει στην Ελλάδα από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τη Ρουμανία, εξαιτίας της έντονης πολιτικής κρίσης που συνεχιζόταν από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής[1]. Για τα επόμενα δώδεκα περίπου χρόνια στην εξορία που ακολούθησε, ο Γεώργιος, περνούσε μεγάλο διάστημα στην Αγγλία. Έτσι, το ζευγάρι αποξενώθηκε σταδιακά, κάτι που οδήγησε το διαζύγιό τους τον Ιούλιο του 1935. Στην απόφαση για διαζύγιο έπαιξε ρόλο και η διάθεση που φαινόταν να καλλιεργείται την ίδια περίοδο στην Ελλάδα για να επιστρέψει ο Γεώργιος στο θρόνο της χώρας, κάτι που τελικά συνέβη λίγους μήνες μετά[1].

Η Ελισάβετ παρέμεινε στη Ρουμανία ως απλή πριγκίπισσα της χώρας μέχρι τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε και η κομμουνιστική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να καταργήσει τη μοναρχία και να εξορίσει τη βασιλική οικογένεια. Απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 1956 στις Κάννες της Γαλλίας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]