Ελισάβετ της Ρουμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελισάβετ της Ρουμανίας
Elisabeta a Romaniei.jpg
Βασίλισσα των Ελλήνων
Περίοδος27 Σεπτεμβρίου 192225 Μαρτίου 1924
Γέννηση12 Οκτωβρίου 1894
Κάστρο Πέλες, Ρουμανία
Θάνατος14 Νοεμβρίου 1956
Κάννες, Γαλλία
ΣύζυγοςΓεώργιος Β΄ της Ελλάδας
(1921-1935)
ΟίκοςΟίκος του Χοεντσόλερν-Ζίγκμαρινγκεν
ΠατέραςΦερδινάνδος της Ρουμανίας
ΜητέραΜαρία της Ρουμανίας
ΘρησκείαΧριστιανή Ορθόδοξη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

H Ελισάβετ της Ρουμανίας (πλήρες όνομα: Ελισάβετ Καρλόττα Ζοζεφίνα Αλεξάνδρα Βικτώρια) ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ των Ελλήνων, από το 1921 έως το 1935[1][2].

Γεννήθηκε στο Κάστρο Πέλες της Ρουμανίας τον Οκτώβριο του 1894 και ήταν η κόρη του Βασιλιά Φερδινάνδου της Ρουμανίας και της συζύγου του Βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας, κόρης του Αλφρέδου των Βέττιν, δούκα της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα. Όπως απαιτούσε το ρουμανικό σύνταγμα βαπτίστηκε Ελληνορθόδοξη Χριστιανή, κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα το Βατικανό, καθώς ο Φερδινάνδος ανήκε στο Καθολικό δόγμα και έτσι τον αφόρισε[2].

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1921 τον μέλλοντα βασιλιά Γεώργιο Β΄ της Ελλάδας, ο οποίος τότε ήταν διάδοχος του ελληνικού θρόνου με τον τίτλο του δούκα της Σπάρτης[1]. Θεωρείται ότι πρόξενος αυτού του γάμου ήταν ο θείος του Γεωργίου Β΄, ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας επέτρεψε τη διαμονή της Ελισάβετ στα Ανάκτορα Τατοΐου και της έδωσε τον τιμητικό τίτλο της Δούκισσας της Σπάρτης[3].

Ο Γεώργιος Β΄ και η Ελισάβετ

Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετά την εκθρόνιση του πατέρα του Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος έγινε βασιλιάς της Ελλάδας και η Ελισάβετ βασίλισσα[1]. Μέσα στο 1923 η ίδια ασχολήθηκε με την περίθαλψη των χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων, που είχαν έρθει στην Ελλάδα από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και του Πόντου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ζευγάρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τη Ρουμανία, εξαιτίας της έντονης πολιτικής κρίσης, που συνεχιζόταν από την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής[1]. Για τα επόμενα δώδεκα περίπου χρόνια στην εξορία που ακολούθησε, ο Γεώργιος περνούσε μεγάλο διάστημα στην Αγγλία. Έτσι το ζευγάρι αποξενώθηκε σταδιακά, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιό τους τον Ιούλιο του 1935. Στην απόφαση για διαζύγιο έπαιξε ρόλο και η διάθεση που φαινόταν να καλλιεργείται την ίδια περίοδο στην Ελλάδα για να επιστρέψει ο Γεώργιος στο θρόνο της χώρας, κάτι που τελικά συνέβη λίγους μήνες μετά[1].

Η Ελισάβετ παρέμεινε στη Ρουμανία ως απλή πριγκίπισσα της χώρας μέχρι τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε η κομμουνιστική ηγεσία της χώρας αποφάσισε να καταργήσει τη μοναρχία και να εξορίσει τη βασιλική οικογένεια. Απεβίωσε στις 15 Νοεμβρίου 1956 στις Κάννες της Γαλλίας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελισάβετ της Ρουμανίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Χοεντσόλερν
Γέννηση: 12 Οκτωβρίου 1894 Θάνατος: 14 Νοεμβρίου 1956
Ελληνική βασιλική οικογένεια
Προκάτοχος
Σοφία της Πρωσίας
Βασιλική σύζυγος της Ελλάδας
27 Σεπτεμβρίου 1922 – 25 Μαρτίου 1924
Διάδοχος
Φρειδερίκη του Ανόβερου