Μαρί Σαντάλ Μίλλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρί Σαντάλ Μίλλερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17 Σεπτεμβρίου 1968 (1968-09-17) (55 ετών)
Λονδίνο
ΚατοικίαΛονδίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
εικονογράφος[1]
σχεδιάστρια[2]
κοσμικός[3]
πριγκίπισσα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠαύλος, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας
ΤέκναΜαρία-Ολυμπία
Κωνσταντίνος-Αλέξιος
Αχιλλέας-Ανδρέας
Οδυσσέας-Κίμωνας
Αριστείδης-Σταύρος
ΓονείςΡόμπερτ Γουόρεν Μίλλερ[4] και Μαρία Κλάρα Πεσάντες Μπεσέρρα[4]
ΑδέλφιαΑλεξάντρα φον Φιούρστενμπεργκ
Πία Γκέτι
ΣυγγενείςDomino Flint Wood (goddaughter)
ΟικογένειαΕλληνική βασιλική οικογένεια
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρί Σαντάλ της Ελλάδας [5](γεννημένη ως Μαρί Σαντάλ Κλερ Μίλλερ, Marie-Chantal Claire Miller, 17 Σεπτεμβρίου 1968) είναι συγγραφέας, εικονογράφος για παιδιά και σχεδιάστρια ενδυμάτων. Είναι σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου, γιου του τελευταίου Βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β'.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρί Σαντάλ γεννήθηκε στο Λονδίνο και είναι κόρη του Αμερικανού επιχειρηματία Ρόμπερτ Γουόρεν Μίλλερ και της Μαρίας Κλάρας Πεσάντες Μπεσέρρα. Έχει δυο αδελφές, την Πία Χριστίνα και την Νατάσσα Αλεξάνδρα.

Φοίτησε στο "The Peak School" του Χονγκ Κονγκ, στο "Le Ros" στην Ελβετία, στο "Ecole Active Biling" στο Παρίσι και στο "The Masters School" στην Νέα Υόρκη. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε ανώτερες σπουδές κατά τα έτη 1988-1992 στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και το 1994 έλαβε δίπλωμα στην Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης όπου φοίτησε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1994, η Μαρί-Σαντάλ αρραβωνιάστηκε τον Πρίγκιπα Παύλο, τέως Διάδοχο Πρίγκιπα της Ελλάδας, γιο του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β' και της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας, τελευταίων Βασιλέων των Ελλήνων.

Βαφτίστηκε Χριστιανή ορθόδοξη, παίρνοντας το ελληνικό όνομα Μαρία στις 22 Μαΐου 1995 σε μια ιδιωτική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου στη Νέα Υόρκη. Το δαχτυλίδι των αρραβώνων της ήταν ένα δαχτυλίδι από ζαφείρι σε σχήμα καμπουσόν και διαμαντένιο δαχτυλίδι σε σχήμα καρδιάς. Ο γάμος είχε προγραμματιστεί από τη Lady Elizabeth Anson και τον Robert Isabell. Η Μαρί-Σαντάλ φορούσε νυφικό φόρεμα του ιταλικού οίκου μόδας Valentino. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 1995 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο Α΄. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν η Βασίλισσα της Αγγλίας, οι Βασιλείς από Δανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές και μη βασιλικές οικογένειες, δέκα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί ανώτατοι στρατιωτικοί (απόστρατοι), εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου του Λονδίνου, καθώς και πολλοί βασιλόφρονες από την Ελλάδα, περίπου 5 χιλιάδες τον αριθμό. Ο γάμος μεταδόθηκε ζωντανά από βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό σχεδόν σ' όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς και στην Ελλάδα[6].

Ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ απέκτησαν πέντε παιδιά:

Ζει με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Από τον θάνατο του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β' και μετά, περνά μεγάλο μέρος του χρόνου και στην Αθήνα.[7][8]

Προσφωνήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διπλό μονόγραμμα του Παύλου και της Μαρί-Σαντάλ

Μετά την κατάργηση της Μοναρχίας στην Ελλάδα το 1974, ο τίτλος «Πριγκίπισσα της Ελλάδος» με την προσφώνηση της Βασιλικής Υψηλότητας δεν αναγνωρίζεται πλέον συνταγματικά από την Ελληνική Δημοκρατία, παρά μόνο ως τίτλος ευγενείας από άλλους Βασιλικούς Οίκους της Ευρώπης.

Ως σύζυγος απογόνου του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας φέρει τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Δανίας και την αντίστοιχη προσφώνηση της Βασιλικής Υψηλότητας.


  • 17 Φεβρουαρίου 1968 – 1 Ιουλίου 1995: Δεσποινίς Μαρί Σαντάλ Μίλλερ
  • 1 Ιουλίου 1995 – σήμερα: Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Μαρί-Σαντάλ, τέως Διάδοχος Πριγκίπισσα της Ελλάδος και Πριγκίπισσα της Δανίας

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  3. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. «New York Times». 
  6. «Crown Princess Marie-Chantal's Classic Wedding Tiara». The Court Jeweller (στα Αγγλικά). 14 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2022. 
  7. «Παύλος: Μετακομίζει μόνιμα στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες». www.star.gr. 30 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  8. «Ξανά στην Αθήνα Παύλος και Μαρί Σαντάλ: Τι γίνεται με την αγορά ακινήτου - Ψάχνει σπίτι και η βασίλισσα Σοφία [Βίντεο]». The TOC. 5 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2024. 
  9. Gettyimages

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]