Εισβολή του Πύρρου στην Πελοπόννησο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η εισβολή του Πύρρου στην Πελοπόννησο συνέβη το 272 π.Χ. και ήταν μια εισβολή στη Νότια Ελλάδα από τον Πύρρο τον Βασιλιά της Ηπείρου. Οι αντίπαλοι του ήταν οι Μακεδόνες και μια συμμαχία ελληνικών πόλεων-κρατών, με κύρια δύναμη την Σπάρτη. Ο πόλεμος κατέληξε σε μια κοινή νίκη Μακεδόνων-Σπαρτιατών.

Αφού ηττήθηκε από τον Ρωμαϊκή Δημοκρατία στον Πύρρειο Πόλεμο, ο Πύρρος αποφάσισε να στρέψει την προσοχή του προς την Ελλάδα. Κήρυξε πόλεμο κατά του Αντίγονου Γονατά (βασίλευσε από το 283 έως το 239 π.Χ.) της Μακεδονίας και σε μια γρήγορη εκστρατεία κατάφερε να τον νικήσει και να κάνει τον εαυτό του βασιλιά των Μακεδόνων. Το 272 π.Χ., ο Πύρρος συμφώνησε να βοηθήσει τον δυσαρεστημένο Σπαρτιάτη πρίγκιπα Κλεώνυμο, ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά του για την εξασφάλιση του Σπαρτιατικού θρόνου.

Ο Πύρρος και ο στρατός του διέσχισαν τη Στερεά Ελλάδα και αφού έφτασαν στην Πελοπόννησο, βάδισαν εναντίον της Σπάρτης. Η πόλη δεν είχε πολλούς σταθμευμένους στρατιώτες για τη φύλαξη της, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της είχε μετακινηθεί στην Κρήτη από τον Βασιλιά Αρέως Α΄ (βασίλευσε από το 309 έως το 265 π.Χ.). Οι Σπαρτιάτες με επικεφαλής τον πρίγκιπα Ακρότατο κατάφεραν να αποκρούσουν τις ηπειρώτικες επιθέσεις μέχρι την άφιξη του στρατού του Αρέως και των μακεδονικών ενισχύσεων.

Μετά την άφιξη των σπαρτιατικών και μακεδονικών δυνάμεων, ο Πύρρος ήρε την πολιορκία και ετοιμάστηκε να διαχειμάσει στη Λακωνία. Ωστόσο, τον πλησίασε ένας Αργείτης, ο οποίος ζήτησε τη βοήθειά του για την ανατροπή της κυβέρνησης του Άργους. Επιδιώκοντας να ωφεληθεί από την ευκαιρία ο Πύρρος βάδισε προς το Άργος, ο Πύρρος αντιμετώπισε εμπόδια από τους Σπαρτιάτες. Ενώ προσπαθούσε να καταλάβει το Άργος τη νύχτα, ο Πύρρος ηττήθηκε από τους Αργείους αντιπάλους του και τους Σπαρτιάτες και Μακεδόνες συμμάχους του. Στην αναταραχή ο Πύρρος σκοτώθηκε. Ο θάνατος του οδήγησε στην παράδοση του στρατού του και την επάνοδο της μακεδονικής ηγεμονίας στην Ελλάδα.