Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1973

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος 1973 μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Πήραν μέρος συνολικά 39 ομάδες και διεξήχθη σε εννέα ομίλους των 4 ή 5 ομάδων. Οι πρωταθλητές των ομίλων ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση του 1973 δεν είχε προκριματική φάση. Μετά τη λήξη όλων των τοπικών πρωταθλημάτων, οι πρωταθλήτριες ομάδες των ενώσεων μετείχαν σε μία τελική φάση, χωρισμένες σε εννέα ομίλους. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τρεις παλιότερες και ιδρυτικές ενώσεις της ΕΠΟ που έστειλαν περισσότερους συλλόγους: τρεις σύλλογους η Ε.Π.Σ. Αθηνών (Αστέρας Ζωγράφου, Ολυμπιακός Λιοσίων και Π.Α.Ο. Αγίου Δημητρίου) και από δύο η Ε.Π.Σ. Πειραιώς (Α.Ο. Νεάπολης και Α.Ο. Σύρου) και η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας (Α.Π.Ε. Λαγκαδά και Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης). Συνολικά πήραν μέρος 39 ομάδες σε έξι ομίλους των τεσσάρων και τρεις ομίλους των πέντε ομάδων. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν στις 17 Ιουνίου 1973, με την ανάδειξη των εννέα πρωταθλητών που ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική.

Όμως, τυπικά η διοργάνωση δεν είχε τελειώσει, διότι εκκρεμούσε ένσταση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης κατά του πρωταθλητή του 1ου ομίλου Νέστου Χρυσούπολης.[1] Μετά από δικονομικές περιπέτειες η ομάδα της Αλεξανδρούπολης κέρδισε την ένσταση τελεσίδικα τον επόμενο Οκτώβριο. Στο μεταξύ ο Νέστος προετοιμαζόταν κανονικά να συμμετάσχει στη Β΄ Εθνική έχοντας κάνει μεταγραφές, ενώ πήρε μέρος στον α΄ γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος 1973-74, στο οποίο μετείχαν μόνο επαγγελματικά σωματεία και είχε αποκλείσει τον Πανδραμαϊκό με 4-2. Μετά την εκδίκαση της ένστασης το αποτέλεσμα ακυρώθηκε και ο Πανδραμαϊκός ξαναέπαιξε αυτή φορά με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης η ΕΠΟ αποφάσισε να επιτρέψει και στις δύο ομάδες να πάρουν μέρος στη Β΄ Εθνική, με αποτέλεσμα στον Γ΄ όμιλο να λάβουν μέρος 21 ομάδες και συνολικά 61.[2] Η "ατέλεια" αυτή διορθώθηκε την επόμενη σεζόν με την άνοδο οκτώ αντί για εννιά ομάδων από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα 1974.

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης κέρδισε την άνοδο έπειτα από ένσταση που υπέβαλε κατά του Νέστου, η οποία άργησε να εκδικασθεί, με αποτέλεσμα η ΕΠΟ να δώσει την άνοδο και στα δύο σωματεία.
2 Αγώνας κατάταξης: Καλαμαριά, 10/6/1973: Αχιλλέας Φαρσάλων - Φ.Σ. Κοζάνης: 1-0.


Άνοδος στη Β΄Εθνική
Άνοδος έπειτα από ένσταση

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1972-73.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]