Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1971

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος 1971 μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Διεξήχθη σε δύο φάσεις: προκριματική και τελική σε έξι ομίλους των 4 ομάδων. Πρωταθλητές στους ομίλους αναδείχθηκαν οι σύλλογοι: Ορέστης Ορεστιάδος, Φ.Α.Σ. Νάουσα, Α.Ε. Ορχομενού, Α.Π.Ο. Ρουφ, Ορφέας Αιγάλεω και Πανηλειακός. Σύμφωνα με την προκήρυξη την άνοδο κέρδισαν και τρεις από τους δευτεραθλητές έπειτα από αγώνες μπαράζ: ο Πυρσός Γρεβενών, ο Απόλλων Μυτιλήνης και ο Λεωνίδας Σπάρτης.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προκριματική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη μετά τη λήξη των τοπικών πρωταθλημάτων από τις 7 Μαρτίου ως τις 4 Απριλίου 1971. Μετείχαν 27 ομάδες, από τις οποίες προκρίθηκαν 12, ενώ άλλες 12 πέρασαν απευθείας στην τελική φάση. Οι 24 ομάδες συγκρότησαν έξι ομίλους των 4 ομάδων. Η τελική φάση ξεκίνησε στις 2 Μαΐου και τέλειωσε στις 6 Ιουνίου. Οι πρώτοι σύλλογοι κάθε ομίλου ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν τα μπαράζ μεταξύ των δευτεραθλητών για τρεις θέσεις ακόμα που ολοκληρώθηκαν στις 11 Ιουλίου.

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνοδος στη Β΄ Εθνική
Άνοδος έπειτα από μπαράζ των δευτεραθλητών
Διεκδίκηση ανόδου στα μπαράζ των δευτεραθλητών

Τα μπαράζ ανόδου των δευτεραθλητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προκήρυξη του πρωταθλήματος προέβλεπε την άνοδο εννέα ομάδων: των έξι πρωταθλητών των ομίλων και τριών από τους δευτεραθλητές που θα προέκυπταν από μπαράζ που θα έδιναν μεταξύ τους. Σύμφωνα με κλήρωση που είχε γίνει πριν αρχίσουν οι αγώνες των ομίλων, για την άνοδο θα αγωνίζονταν σε διπλούς αγώνες εντός-εκτός έδρας οι δευτεραθλητές 1ου-2ου, 3ου-6ου και 4ου-5ου ομίλου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας δεν μετρούσε η διαφορά τερμάτων αλλά ακολουθούσε τρίτος αγώνας σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση. Αν ο τρίτος αγώνας έληγε ισόπαλος, τότε μετρούσε η συνολική διαφορά τερμάτων και στα τρία ματς, καθώς δεν προβλεπόταν διαδικασία πέναλτι.

Την άνοδο από τα μπαράζ των δευτεραθλητών πήραν οι Πυρσός Γρεβενών, Λεωνίδας Σπάρτης και Απόλλων Μυτιλήνης, επικρατώντας των Ορφέα Ελευθερούπολης, Ρήγα Φεραίου Βελεστίνου και Φοίβου Κρεμαστής αντίστοιχα. Οι Λεωνίδας Σπάρτης και Ρήγας Φεραίος Βελεστίνου οδηγήθηκαν σε τρίτο αγώνα στο ουδέτερο γήπεδο Αιγάλεω.[3][4] Τα αποτελέσματα αναλυτικά ήταν:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 14 Ιουνίου 1971, σελ. 8
  2. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 14 Ιουνίου 1971, σελ. 8
  3. "Αύριο 5 μ.μ. στο Αιγάλεω ο τρίτος αγών Λεωνίδα-Ρήγα", εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Τρίτης 13 Ιουλίου 1971, σελ. 5
  4. "ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ", εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Τετάρτης 14 Ιουλίου 1971, σελ. 1
  5. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 21 Ιουνίου 1971, σελ. 6
  6. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 28 Ιουνίου 1971, σελ. 1, 4
  7. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 5 Ιουλίου 1971, σελ. 1
  8. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 12 Ιουλίου 1971, σελ. 1 και 8
  9. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Πέμπτης 15 Ιουλίου 1971, σελ. 1, 4
  10. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 21 Ιουνίου 1971, σελ. 1
  11. εφ. Αθλητική Ηχώ, φύλλο Δευτέρας 28 Ιουνίου 1971, σελ. 1, 6

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]