Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1972

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ε.Π.Σ.
Περίοδος1972

1971
1973

Στο Πρωτάθλημα Πρωταθλητριών Ε.Π.Σ. 1972 μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Διεξήχθη σε δύο φάσεις: προκριματική και τελική σε έξι ομίλους των 4 ομάδων. Πρωταθλητές στους ομίλους αναδείχθηκαν οι σύλλογοι: Αναγέννηση Επανωμής, Π.Ο. Μουδανιών, Α.Ο. Θήβα, Α.Ο. Ηλυσιακός, Φοίβος Κρεμαστής και Παννεμεατικός. Σύμφωνα με την προκήρυξη την άνοδο κέρδισαν και τρεις από τους δευτεραθλητές έπειτα αγώνες μπαράζ: ο Αλμωπός Αριδαίας, ο ΑΟ Πετραλώνων και ο Αστέρας Αμαλιάδας.

Η προκριματική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη μετά τη λήξη των τοπικών πρωταθλημάτων από τις 5 Μαρτίου ως τις 23 Απριλίου 1972. Όπως και την προηγούμενη σεζόν, μετείχαν 27 ομάδες, από τις οποίες προκρίθηκαν 12, ενώ άλλες 12 πέρασαν απευθείας στην τελική φάση. Οι 24 ομάδες συγκρότησαν έξι ομίλους των 4 ομάδων. Η τελική φάση ξεκίνησε στις 30 Απριλίου και τέλειωσε στις 4 Ιουνίου. Οι πρώτοι σύλλογοι κάθε ομίλου ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν τα μπαράζ μεταξύ των δευτεραθλητών για τρεις θέσεις ακόμα που ολοκληρώθηκαν στις 2 Ιουλίου.

1 Αγώνες κατάταξης: Αγρίνιο, 9/6/1972: Αστέρας Αμαλιάδας - Π.Α.Σ. Πρέβεζα: 1-0 (παράταση, καν. αγώνας 0-0)

Άνοδος στη Β΄Εθνική
Άνοδος έπειτα από αγώνα μπαράζ
Διεκδίκηση ανόδου σε αγώνα μπαράζ

Τα μπαράζ ανόδου των δευτεραθλητών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προκήρυξη του πρωταθλήματος προέβλεπε την άνοδο εννέα ομάδων: των έξι πρωταθλητών των ομίλων και τριών από τους δευτεραθλητές που θα προέκυπταν από μπαράζ που θα έδιναν μεταξύ τους. Σύμφωνα με κλήρωση που είχε γίνει πριν αρχίσουν οι αγώνες των ομίλων, για την άνοδο θα αγωνίζονταν σε διπλούς αγώνες εντός-εκτός έδρας οι δευτεραθλητές 1ου-2ου, 3ου-6ου και 4ου-5ου ομίλου. Τα αποτελέσματα ήταν:

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1971-72.