Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 1965-1966

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τη σεζόν 1965-66 διεξήχθη για πρώτη φορά ένα εθνικό πρωτάθλημα τρίτης κατηγορίας, αμέσως κάτω από τη Β΄ Εθνική, το οποίο επίσημα ονομάστηκε Ερασιτεχνική Β΄ Εθνική αλλά ουσιαστικά ήταν μια Γ΄ Εθνική (ερασιτεχνική) κατηγορία, ονομασία που κάποιες φορές χρησιμοποιούσε και ο αθλητικός τύπος και η οποία άλλωστε καθιερώθηκε την επόμενη σεζόν που ξανάγινε. Διεξήχθη σε τέσσερις ομίλους των 9 ή 10 ομάδων, οι νικητές των οποίων αγωνίστηκαν σε έναν όμιλο τελικής φάσης για την άνοδο στη Β΄ εθνική, στην οποία τελικά ανέβηκαν και οι τέσσερις. Υπερπρωταθλητής της πρώτης πειραματικής αυτής διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Λεβαδειακός.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ξεκίνημα της σεζόν 1965-66 υπήρξε μια αναταραχή στα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, με πολλούς κορυφαίους συλλόγους της Α΄ Εθνικής να αμφισβητούν την ΕΠΟ και το δικαίωμά της να διοργανώνει το επαγγελματικό πρωτάθλημα. Επίσης, θεωρείτο πως ο αριθμός των τεσσάρων ομίλων με 65 συνολικά ομάδες στη Β΄ Εθνική ήταν υπερβολικός και αποτρεπτικός στην επαγγελματική μετεξέλιξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Αφού μεσολάβησαν μήνες διαφωνιών, αντεγκλήσεων και διαβουλεύσεων, στα τέλη Νοεμβρίου η ΕΠΟ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των ομάδων και των ομίλων της Β΄ Εθνικής και να δημιουργήσει μια νέα εθνική κατηγορία, καθαρά ερασιτεχνική, με τις ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί από τη Β΄ την προηγούμενη σεζόν και κάποιες από τις ομάδες που είχαν διακριθεί στα τοπικά πρωταθλήματα αλλά δεν είχαν καταφέρει να ανεβούν στην Β΄ Εθνική. Τη νέα κατηγορία ονόμασε Ερασιτεχνική Β΄ Εθνική, αφού σε αυτήν περιλήφθηκαν 18 ομάδες που δεν είχαν υποβιβαστεί από την Β΄ την περασμένη χρονιά. Αλλά στη συνείδηση των φιλάθλων και στην ουσία η κατηγορία ήταν η Γ΄ Εθνική (ερασιτεχνική).

Λόγω της αργοπορημένης δημιουργίας της νέας κατηγορίας κάποιες ομάδες αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, επειδή η σεζόν στα τοπικά πρωταθλήματα είχε ήδη ξεκινήσει, άλλες αρνήθηκαν για οικονομικούς λόγους ενώ κάποιες δεν έλαβαν μέρος, διότι βρίσκονταν σε διαδικασία συγχώνευσης με άλλες της Β΄ κατηγορίας (π.χ. Ηρακλής και ΑΕ Καβάλας με τους Φιλίππους). Έτσι τη θέση τους πήραν ομάδες είτε από χαμηλότερες θέσεις της Β΄ που κανονικά είχαν υποβιβαστεί είτε αποχωρώντας από τα εν εξελίξει τοπικά πρωταθλήματα (όπως η ΠΑΟ Σαφράμπολη).

Τελικά στη διοργάνωση, που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 1965, μετείχαν 38 ομάδες: 18 από τη Β΄ Εθνική της σεζόν 1964-65 και 20 από τα τοπικά πρωταθλήματα. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους των 9-10 ομάδων με γεωγραφικά κριτήρια, οι πρωταθλητές των οποίων προκρίθηκαν στην τελική φάση για την ανάδειξη του υπερπρωταθλητή. Όμως, και οι τέσσερις ανέβηκαν στην Β΄ Εθνική.

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Αγώνας κατάταξης: 8/5/1966, Ρόδος: Εργοτέλης - Π.Α.Ο. Σαφράμπολη: 0-0. Σύμφωνα με την προκήρυξη η ισοπαλία ευνοούσε την ομάδα με την καλύτερη διαφορά τερμάτων. Έτσι πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Εργοτέλης.
2 Προήλθε από συνένωση της τοπικής ΑΕΚ με τον Όμιλο Καλαμάτας. Το 1967 συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με τους συμπολίτες Απόλλωνα και τα Πράσινα Πουλιά για τη δημιουργία του ΠΣ Καλαμάτα.
3Προήλθε από συνένωση του πρωταθλητή Άρη Κέρκυρας με τις ομάδες Αστέρας και Ελλήσποντος. Το 1969 συνενώθηκε και με άλλους συλλόγους για τη δημιουργία του ΑΟ Κέρκυρα.

1 Αγώνας κατάταξης: Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας: Σύμφωνα με την προκήρυξη η ισοπαλία ευνοούσε τον Μ. Αλέξανδρο που είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων αλλά επικράτησε ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής.

Τελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1965-1966
Ερασιτεχνική Β΄ Εθνική (Γ΄ Εθνική)
όμιλος τελικής φάσης (6 αγώνες)
Γκολ
1 Λεβαδειακός 13 β. 11-9
2 Εργοτέλης 12 β. 14-11
3 Εθνικός Αλεξανδρούπολης 12 β. 11-14
4 Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης 11 β. 10-12

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1965-66.