Ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1977

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Ελλάδος 1977 μετείχαν οι νικήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων των τοπικών Ενώσεων με σκοπό την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Πήραν μέρος συνολικά 47 ομάδες και διεξήχθη σε οκτώ ομίλους. Οι πρωταθλητές των ομίλων ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Ήταν η τελευταία σεζόν που διεξήχθη αυτό το ιδιότυπο πρωτάθλημα μεταξύ των πρωταθλητών των τοπικών ενώσεων για την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Από την επόμενη σεζόν 1977-78 καθιερώθηκε μόνιμη Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, στην οποία μετείχαν οι πρωταθλήτριες ομάδες κάθε Ένωσης και από κάποιες ενώσεις και οι δευτεραθλήτριες.

Διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διοργάνωση του 1977 ξεκίνησε στις 24 Απριλίου μετά τη λήξη όλων των τοπικών πρωταθλημάτων με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των 37 Ενώσεων καθώς και 11 δευτεραθλητριών των πιο μεγάλων ενώσεων, όπως η Ε.Π.Σ. Αθηνών, η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, η Ε.Π.Σ. Πειραιώς, η Ε.Π.Σ. Αχαΐας κ.ά. Η τελευταία αγωνιστική στους ομίλους έγινε στις 15 Ιουνίου 1977, ημερομηνία που σηματοδότησε το τέλος αυτού του ειδικού πρωταθλήματος της ΕΠΟ. Συνολικά πήραν μέρος 47 ομάδες, αντί για 48, αφού δεν δηλώθηκε συμμετοχή από την Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου. Χωρίστηκαν σε οκτώ ομίλους, επτά με έξι ομάδες και έναν με πέντε. Οι νικήτριες ανέβηκαν στη Β΄ Εθνική. Όλες οι υπόλοιπες (40 σύλλογοι), μαζί με τις 8 ομάδες που υποβιβάστηκαν από τη Β΄ Εθνική και 32 ακόμα από τα τοπικά πρωταθλήματα, δηλαδή 80 ομάδες συνολικά, την επόμενη σεζόν μετείχαν στη νεοσύστατη Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία 1977-78.

Βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1 Οι δυο σύλλογοι είχαν την ίδια διαφορά τερμάτων (+25) αλλά ο Ιωνικός είχε μικρότερο συντελεστή τερμάτων (0,13 έναντι 0,19) που ήταν το επόμενο κριτήριο κατάταξης και πήρε την πρώτη θέση.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Νικολαΐδης, "Απ' τη Γ΄ Εθνική στο Περιφερειακό (1965-2012)", Αθήνα 2012 (ψηφιακή έκδοση).
  • εφ. "Αθλητική Ηχώ", φύλλα σεζόν 1976-77.