Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λυδία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αποσαφήνιση συνδέσμων προς Μαίανδρος (σύνδεσμος άλλαξε σε Ποταμός Μαίανδρος)
μ (Removing Link GA template (handled by wikidata))
μ (Αποσαφήνιση συνδέσμων προς Μαίανδρος (σύνδεσμος άλλαξε σε Ποταμός Μαίανδρος))
Βασικά όρια της χώρας αυτής ήταν προς Β. η [[Μυσία]], προς Α. η [[Φρυγία]] και προς Ν. η [[Καρία]]. Το ανατολικό μέρος αυτής που την διέρρεε ο Έρμος ονομαζόταν «κατακεκαυμένη» από την ηφαιστειώδη όψη του εδάφους. Στα δυτικό της εκτεινόταν η [[Ιωνία]] με την ιστορική [[Ιωνική Δωδεκάπολη]] στην οποία από νωρίς είχε προστεθεί και η Αιολική αποικία [[Σμύρνη]].
 
Τα όρη της Λυδίας ήταν: προς Β. το Τήμνο, στο μέσον της χώρας ο [[Τμώλος]] με τη ψηλότερη κορυφή τη Τέμψη (2129μ) και η [[Μεσωγίς]] στα νότια. Μικρότερα όρη ήταν ο [[Πακτύης ποταμός|Πακτύης]] με τις παραφυάδες του Πρηώνα και Θώρακα, ο Πάγος, ο Όλυμπος, οι δύο Μαστοί ή Μαστουσία (σημ. τα Δυο αδέλφια). Οι ποταμοί της χώρας ήταν: ο Έρμος με τους παραπόταμους τον [[Πακτωλός|Πακτωλό]] (τον χρυσορρόη ) και το Ύλο, ο [[Κάυστρος]], και στα νότια ο [[Ποταμός Μαίανδρος|Μαίανδρος]]. Λίμνες είχε την Γυγαίη (η νεότερα Καλόη), η Σαλόη, η Τορρηβία, οι Σεληνούσιες και το Πηγάσιο{{παραπομπή}}. Κοιλάδες αυτές του [[Έρμος ποταμός|Έρμου]] και του [[Κάυστρος|Καΰστρου]].
== Ιστορία ==
Πρώτοι κάτοικοι ήταν οι [[Χετταίοι]]. H ανάγνωση χετιτικών επιγραφών από τον Forrer κατέδειξε ότι όταν τη χώρα κατείχαν οι Χετταίοι (περί το 1400 π.Χ) σ΄ αυτή κατοικούσαν και Έλληνες ηγεμόνες{{παραπομπή}}. Πρώτη δυναστεία κατά παράδοση ήταν του Άτυος (θεότης του κύκλου της θεάς Κυβέλης) από του γιου του οποίου το όνομα Λυδού είχε πάρει η χώρα το όνομά της. Μετά τη δυναστεία του Άτυος ακολούθησε η δυναστεία των Ηρακλειδών (όχι εκείνη των Δωριέων), δια του Άγρωνος, γιου του Νίνου και εγγονού του Βήλου, που ήταν γιος του Αλκαίου και εγγονός του Ηρακλή. Από αυτή την Ηράκλεια γενεαλογία προερχόταν ο Άγρων αρχηγέτης αυτών των Ηρακλειδών. Η δυναστεία αυτή κατά τον [[Ηρόδοτος|Ηρόδοτο]] βασίλευσε συνεχώς στη Λυδία «''παις παρά πατρός εκδεκόμενος την αρχήν''» 505 χρόνια δηλαδή από το 1200 π.Χ. που καταλύθηκε το κράτος των Χετταίων μέχρι του 700 π.Χ. ( 687), όταν ο Μερμνάδης Γύγης σε συνεννόηση με τη Βασίλισσα φόνευσε το τελευταίο Ηρακλείδη Βασιλέα της Λυδίας, Κανδαύλη και το γιο του Μύρση. Φαίνεται όμως ότι σε όλο το χρονικό διάστημα επί δυναστείας των Ηρακλειδών η Λυδία, όπως ισχυρίζονται πολλοί αλλά δεν έχει αποδειχθεί από εγχώριες πηγές, διατελούσε υπό επικυριαρχία των Ασσυρίων, του πολιτισμού των οποίων η Λυδία ήταν πρόσκοπος στη Μ. Ασία.
10.488

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης