Τμώλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°19′21″N 28°06′18″E / 38.32250°N 28.10500°E / 38.32250; 28.10500

Τμώλος
Χάρτης
Ύψος2.157
ΉπειροςΕυρώπη
Χώρες Τουρκία

Ο Τμώλος είναι μεγάλη οροσειρά της Τουρκίας που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μικρασιατικής χερσονήσου. Υψώνεται ανάμεσα στις κοιλάδες του Έρμου και του Κάυστρου ποταμού έχοντας μήκος που ξεπερνά τα 130 χιλιόμετρα. Καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των επαρχιών Σμύρνης και Μανίσας. Η ψηλότερη κορυφή του, που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Τέμψη, έχει υψόμετρο 2.157 μέτρα.

Ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τμώλος αποτελούσε την καρδιά της αρχαίας Λυδίας. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένες οι Σάρδεις, η πρωτεύουσα της Λυδίας [1] και στις νότιες πλαγιές του στην κοιλάδα του Κάυστρου, ήταν χτισμένη η Λυδική πόλη Ύπαιπα. Είχε επίσης και ομώνυμη πόλη. Με το βουνό συνδέονταν πολλές παραδόσεις και θρύλοι των Λυδών.

Σύμφωνα με έναν μύθο το βουνό πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά των Λυδών Τμώλο, γιο του Άρη και της Θεογόνης. Ο Τμώλος κυνηγώντας στο βουνό που αργότερα πήρε το όνομά του, παρενόχλησε μία συντρόφισσα της Άρτεμης, η οποία είχε καταφύγει στον ναό της θεάς, αδιαφορώντας για την ιερότητα του χώρου. Η Άρτεμη τότε τον τιμώρησε στέλνοντας έναν μαινόμενό ταύρο εναντίον του ο οποίος τον σκότωσε. Μετά το θάνατό του βασίλεψε στη Λυδία η συζυγός του,η Ομφάλη.

Οικισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυριότερες πόλεις γύρω από τον Τμώλο είναι σήμερα το Σαλιχλί, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Σάρδεων και η Φιλαδέλφεια που βρίσκεται στις ανατολικές του πλαγιές. Στον Τμώλο λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο ανατολικά της υψηλότερης κορυφής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στράβων 13.4.05 Αρχειοθετήθηκε 2011-04-16 στο Wayback Machine. ὑπέρκειται δὲ τῶν Σάρδεων ὁ Τμῶλος, εὔδαιμον ὄρος, ἐν τῇ ἀκρωρείᾳ σκοπὴν ἔχον, ἐξέδραν λευκοῦ λίθου