Σβάντε Αρρένιους: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αφαιρώ 61 σύνδεσμους interwiki, που τώρα παρέχονται από τα Wikidata στο d:Q80956
μ Προσθήκη δοκιμαστικού προτύπου για σχολιασμό από αναγνώστες
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}
* [http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1903/arrhenius.html The Nobel Prize in Chemistry 1903 Svante Arrhenius]
* [http://nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1903/arrhenius.html The Nobel Prize in Chemistry 1903 Svante Arrhenius]
{{Χρήστης:Geraki/Πρόχειρο2}}


[[Κατηγορία:Σουηδοί φυσικοί|Αρρενιους]]
[[Κατηγορία:Σουηδοί φυσικοί|Αρρενιους]]

Έκδοση από την 06:20, 4 Ιουλίου 2014

Σβάντε Αρρένιους

Ο Σβάντε Άουγκουστ Αρρένιους (Svante August Arrhenius, 1859-1927) ήταν Σουηδός φυσικός και χημικός.

Γεννήθηκε στο Βικ (Vik) κοντά στην Ουψάλα στις 19 Φεβρουαρίου 1859 και ήταν γιος του Σβάντε Γκούσταφ Αρρένιους και της Καρολίνα Κρισίνα Τούνμπεργκ. Οι πρόγονοί του ήταν γεωργοί. Ο θείος του έγινε καθηγητής βοτανικής και πρύτανης του Γεωπονικού Κολλεγίου Ultuna κοντά στην Ουψάλα και αργότερα γραμματέας της Σουηδικής Γεωργικής Ακαδημίας. Ο πατέρας του ήταν διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Ουψάλα το 1860.

Ο μικρός Σβάντε φοίτησε στο καθολικό σχολείο του οποίου ο διευθυντής ήταν πολύ καλός δάσκαλος της φυσικής. Έμαθε να διαβάζει μόνος του από ηλικία τριών ετών και έδειξε πολύ νωρίς ασυνήθιστη ευχέρεια στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Στο σχολείο ενδιαφέρθηκε έντονα για τα μαθηματικά και τη φυσική. Το 1876 μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, όπου σπούδασε μαθηματικά, χημεία και φυσική. Όμως, η πρακτική εργαστηριακή εκπαίδευση στη Φυσική δεν ήταν από τις καλύτερες και το 1881 πήγε στη Στοκχόλμη για να εργαστεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Ε. Έντλουντ (E. Edlund), της Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Αρρένιους, υπό την επίβλεψη του Έντλουντ, ξεκίνησε το ερευνητικό του έργο στις μετρήσεις της ηλεκτρεγερτικής δύναμης αλλά σύντομα στράφηκε σε άλλα ερευνητικά πεδία. Το 1884 δημοσίευσε στα γαλλικά τη διατριβή με τίτλο "Recherches sur la conductibilité galvanique des électrolytes" (Έρευνες πάνω στη γαλβανική αγωγιμότητα των ηλεκτρολυτών). Το κυριότερο συμπέρασμα της μελέτης αυτής ήταν ότι οι ηλεκτρολύτες, όταν διαλύονται στο νερό, διασπώνται (ο σωστός όρος είναι «διίστανται») σε διαφορετικό ποσοστό σε θετικά και αρνητικά ιόντα. Ο βαθμός διάστασης εξαρτάται κυρίως από τη φύση της ουσίας και τη συγκέντρωσή της στο διάλυμα. Η διάσταση είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η αραίωση του διαλύματος.

Η ιδέα του Αρρένιους για την σύνδεση μεταξύ του ηλεκτρισμού και των χημικών δεσμών, παρόλο που υποστηρίχθηκε από τον Μπερζέλιους, δεν έγινε αρχικά πλήρως αποδεκτή κυρίως από επιστήμονες κάποιας ηλικίας την εποχή που δημοσιεύθηκε η διατριβή. Όμως, ο Όττο Πέττερσον, καθηγητής Χημείας στη Στοκχόλμη, τόνισε την πρωτοτυπία της εργασίας και ο διάσημος χημικός Όστβαλντ ταξίδεψε στην Ουψάλα για να γνωρίσει το νεαρό επιστήμονα και να του προσφέρει μια θέση στο εργαστήριό του στη Ρίγα. Ο Αρρένιους δεν μπόρεσε να δεχθεί τότε την προσφορά, επειδή ο πατέρας του ήταν σοβαρά άρρωστος και δεν ήθελε να τον αφήσει. Τελικά έγινε φανερή η θεμελιώδης σημασία των εργασιών του Αρρένιους, και στα τέλη του 1884 πήρε το διδακτορικό του στην Ουψάλα στη Φυσικοχημεία - η πρώτη απονομή διδακτορικού διπλώματος στη Σουηδία, σε αυτό το νέο επιστημονικό πεδίο. Λίγο αργότερα, χάρις στον Έντλουντ, ο Αρρένιους πήρε υποτροφία από την Ακαδημία Επιστημών που του επέτρεψε να εργαστεί το 1886 με τον Βίλχελμ Όστβαλντ στη Ρίγα, με τον Βάλτερ Νερνστ και με τον Φρίντριχ Κόλραους στο Βίρτσμπουργκ. Το 1887 εργάστηκε με τον Μπόλτζμαν στο Γκρατς και το 1888 εργάστηκε με τον Ολλανδό φυσικοχημικό Βαν'τ Χοφ στο Άμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών ο Αρρένιους μπόρεσε να αποδείξει την επίδραση της ηλεκτρολυτικής διάστασης στην ωσμωτική πίεση αλλά και τη μείωση του σημείου πήξης και την άνοδο του σημείου βρασμού των διαλυμάτων που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Σε μια μνημειώδη μάλιστα εργασία του, το 1887, ανακεφαλαίωσε τα συμπεράσματα της διατριβής του, προσθέτοντας και μερικά νεώτερα δεδομένα. Αργότερα μελέτησε τη σημασία της θεωρίας του σε βιολογικά και ιατρικά προβλήματα. Η τεράστια σημασία της θεωρίας της ηλεκτρολυτικής διάστασης του Αρρένιους αναγνωρίζεται πλέον από όλους, έστω και αν έγιναν ορισμένες απαραίτητες τροποποιήσεις.

Μία άλλη σπουδαία εργασία του Αρρένιους αναφερόταν στη μελέτη της ταχύτητας υδρόλυση της ζάχαρης η οποία πραγματοποιείται σε όξινο περιβάλλον και δίνει ένα μίγμα φρουκτόζης και γλυκόζης. Οι παρατηρήσεις του για την αύξηση της ταχύτητας της αντίδρασης τον οδήγησαν σε ένα ποιοτικό μοντέλο το οποίο εξελίχθηκε στην εξίσωση Αρρένιους που εκφράζει την εξάρτηση της ταχύτητας των αντιδράσεων από την ενέργεια ενεργοποίησης και τη θερμοκρασία.

Το 1891, ο Αρρένιους δε δέχθηκε θέση καθηγητή στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Γκίσεν αλλά αμέσως μετά έγινε υφηγητής στη Στοκχόλμη. Το 1895 έγινε καθηγητής Φυσικής εκεί ενώ διετέλεσε και πρύτανης από το 1897 έως το 1905, όταν και αποσύρθηκε από την καθηγεσία. Το 1898 δημοσίευσε το βιβλίο « Θεωρητική Ηλεκτροχημεία» και το 1906 τις «Χημικές Θεωρίες».

Το 1905, δέχθηκε πρόσκληση σε καθηγεσία στο Βερολίνο και η Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε τότε να δημιουργήσει Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας με επικεφαλής τον Αρρένιους. Το νέο ερευνητικό ίδρυμα εγκαινιάσθηκε το 1909. Πολλοί επιστήμονες ήρθαν σ' αυτό και από τη Σουηδία μόνο και μόνο για να συνεργαστούν με τον Αρρένιους.

Ένα ακόμα πεδίο στο οποίο διέπρεψε ο Αρρένιους ήταν και η Φυσιολογική Χημεία. Μελέτησε τις τοξίνες και τις αντιτοξίνες χρησιμοποιώντας τους νόμους της χημικής ισορροπίας. Το 1907 δημοσίευσε την «Ανοσοχημεία», το 1915 τους «Ποσοτικούς Νόμους της Βιολογικής Χημείας» και το 1918 τις «Διαλέξεις στη Θεωρία των Διαλυμάτων».

Ο Αρρένιους ενδιαφέρθηκε και για πολλούς κλάδους της φυσικής. Ασχολήθηκε με τη σημασία για το κλίμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρας, με τη θεωρία της πανσπερμίας και αύξησε τις γνώσεις μας για το βόρειο σέλας. Το 1903 παρουσίασε το «Σύγγραμμα Κοσμικής Φυσικής».

Πολλές σύντομες ομιλίες και δημοσιεύσεις μαρτυρούν το ταλέντο του Αρρένιους στην εκλαΐκευση επιστημονικών θεμάτων. Ειδικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, δημοσίευσε μια σειρά από δημοφιλή βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και γνώρισαν πολλές εκδόσεις. Σ' αυτά ανήκουν τα «Η ευλογιά και η καταπολέμησή της» (1913), «Το πεπρωμένο των Άστρων (1915)», «Χημεία και σύγχρονη ζωή» (1919) και άλλα.

Το 1911 ο Αρρένιους εξελέγη Αλλοδαπό Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας της Αγγλίας, βραβεύθηκε με το Μετάλλιο της Εταιρείας Davy και το 1914 με το Μετάλλιο Faraday της Χημικής Εταιρείας της Αγγλίας. Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τα Πανεπιστήμια του Μπέρμινγχαμ, του Καίμπριτζ, του Εδιμβούργου, του Χρόνιγκεν, της Χαϊδελβέργης, της Λειψίας και της Οξφόρδης.

Παντρεύτηκε δύο φορές - το 1894 τη Σοφία Ρούντμπεργκ, με την οποία απέκτησε ένα γιο, και το 1905 τη Μαρία Γιόχανσσον με την οποία απέκτησαν έναν γιο και δύο κόρες.

Βραβεύθηκε με Νόμπελ χημείας το 1903 για τη θεωρία της ηλεκτρολυτικής διάστασης. Σταμάτησε να εργάζεται στις αρχές του 1927, πάσχοντας από υπερκόπωση και έγραψε τα απομνημονεύματά του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 1927 οπότε και απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών.

Έργα του

  • Recherches sur la conductibilité galvanique des électrolytes (abgeschlossen 1883, gedruckt 1884) - Die Doktorarbeit von Arrhenius. Dem wissenschaftshistorisch interessierten Leser ist die Arbeit u.a. durch Ostwalds Klassiker der exakten Wissenschaften (Band 160) zugänglich.
  • On the influence of carbonic acid in the air upon the temperature of the ground. The London, Edinburgh and Dublin Philosophical Magazine and Journal of Science 5, 237–276 (1896) (deutsch: Über den Einfluß von Kohlensäure in der Luft auf die Bodentemperatur)
  • Lärobok i teoretisk elektrokemi (1900, dt. 1901 Lehrbuch der Elektrochemie)
  • Lehrbuch der kosmischen Physik (1903, 2 Bände)
  • Världarnas utveckling (1906, dt. 1908 Das Werden der Welten. Akademische Verlagsgesellschaft Leipzig, übersetzt aus dem Schwedischen von L. Bamberger)
  • Immunochemistry (1907, dt. Immunochemie)
  • Theories of Solutions (1912)
  • Quantitative Laws in Biological Chemistry (1915)
  • Kemien och det moderna livet (1919, dt. 1922 Chemie und das moderne Leben)
  • Erde und Weltall (1926)

Βιβλιογραφία

  • Günther Bugge (Hrsg.): Das Buch der grossen Chemiker, Zweiter Band – Von Liebig bis Arrhenius, 6., unveränderter Nachdruck der 1. Auflage von 1929, 1984 – Die zwanzig Seiten umfassende Arrhenius-Biografie in diesem Band wurde von Wilhelm Palmaer, einem ehemaligen Schüler Arrhenius', geschrieben. Gut geeignet für einen Überblick. Gibt bezüglich des Lebenslaufes teils konträre Informationen im Vergleich zum Werk von Riesenfeld.
  • Ernst H. Riesenfeld: Svante Arrhenius, Akademische Verlagsgesellschaft Leipzig, 1931 - Angenehm zu lesende Arrhenius-Biografie mit neun Abbildungen. Sie bringt dem Leser neben dem Chemiker und seinem Werk auch den Menschen Svante Arrhenius etwas näher. Bezüglich der wissenschaftlichen Bewertung des Werkes von Arrhenius aufgrund des Erscheinungsjahres natürlich veraltet.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

HTML sigs

[[Χρήστης:Nataly8|Μαχητής της Φωτιάς]]<sup>[[Συζήτηση Χρήστη:Nataly8|<font color="red">Όγκνι Κάι</font>]]</sup>

[[Χρήστης:Nataly8|Μαχητής της Φωτιάς]]<sup>[[Συζήτηση Χρήστη:Nataly8|<span style="color:red;">Όγκνι Κάι</span]]</sup>


*[[User:Tony esopi|'''<font color="Indigo">tony esopi</font>''']][[Συζήτηση χρήστη:Tony esopi|<sup>'''<font color="Crimson">λέγε</font></sup>]]

✻[[User:Tony Esopi|'''<span style="color:indigo;">tony esopi</span>''']] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Tony Esopi|'''<span style="color:crimson;">λέγε</span>]]</sup>


[[User:Vagrand|<font color="00FF80">Vagrand</font>]]<sup> [[Συζήτηση χρήστη:Vagrand|<font color="808080">''Η σελίδα συζήτησής μου''</font>]] </sup>

[[User:Vagrand|<span style="color:#00FF80;">Vagrand</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Vagrand|<span style="color:#808080;">''Η σελίδα συζήτησής μου''</span>]]</sup>


[[User:Egmontaz|<b><font color="#082567">Egmontaℨ]]</font></b><font color="#CD5B45">[[User talk:Egmontaz|♤]]</font>

[[User:Egmontaz|'''<span style="color:#082567;">Egmontaℨ</span>''']] [[User talk:Egmontaz|<span style="color:#CD5B45;">♤</span>]]


[[User:Project2501a|Project2501a]] | <font size="1">[[User Talk:Project2501a|ΑΝΥΠΟΤΑΞΙΑ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ, Ι-5]]</font><sup>

[[User:Project2501a|Project2501a]] · [[User Talk:Project2501a|ΑΝΥΠΟΤΑΞΙΑ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ, Ι-5]]


[[User:pvasiliadis|<span style="background-color:#FFFFB0"><font color="#80000"> pvasiliadis </font></span>]] 

[[User:pvasiliadis|<span style="background-color:#FFFFB0;color:#80000f;"> pvasiliadis </span>]] 


[[Χρήστης:Dada|<font color=blue>D<font color=red>a<font color=darkgreen>d<font color=purple>a]]

[[Χρήστης:Dada|<span style="color:blue;">D</span><span style="color:red;">a</span><span style="color:darkgreen;">d</span><span style="color:purple;">a</span>]]


<b><font color=#006400>[[User:Geraki|Geraki]]</font></b> <sup>[[User talk:Geraki|✉]]</sup>

[[User:Geraki|<span style="color:#006400;">'''Geraki'''</span>]] <sup>[[User talk:Geraki|✉]]</sup>


<font color="red">[[User:Papyrus/Οδηγός Δημιουργίας ψηφιακού ευρετηρίου βιβλιοθήκης|<tt><big>'''P'''</big>'''apyru'''<big>'''s'''</big></tt>]]</font>

[[User:Papyrus|<tt style="color:red;">'''Papyrus'''</tt>]]


[[Χρήστης:Στέλιος Τ.|<font color="green">'''Στέλιος'''</font>]]<sup>    <sup>[[Ειδικό:Συνεισφορές/Στέλιος Τ.|'''<font color="blue">*</font>''']]</sup> <big>00:25, 1 Ιανουαρίου 2013 (UTC)</big>

[[Χρήστης:Στέλιος Τ.|<span style="color:green;">'''Στέλιος'''</span>]] <sup>[[Ειδικό:Συνεισφορές/Στέλιος Τ.|'''*''']]</sup> 00:25, 1 Ιανουαρίου 2013 (UTC)


[[Χρήστης:Στέλιος Τ.|<font color="green">'''Στέλιος'''</font>]]<sup>[[Συζήτηση χρήστη:Στέλιος Τ.|<font color="green">'''''<big>Τ</big>'''''</font>]]</sup>    <sup>[[Ειδικό:Συνεισφορές/Στέλιος Τ.|'''<font color="blue">.</font>''']]</sup>

[[Χρήστης:Στέλιος Τ.|<span style="color:green;">'''Στέλιος'''</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Στέλιος Τ.|<span style="color:green;">'''''Τ'''''</span>]] [[Ειδικό:Συνεισφορές/Στέλιος Τ.|'''<span style="color:blue;">.</span>''']]</sup>


[[Αρχείο:Fleur de lys (or).svg|14px]]  <strong>[[Χρήστης:Glorious 93|Montjoie-Saint-Denis !!!]] <sup style="font-size:0.7em;border-bottom:1px solid #FFC919;">[[Συζήτηση χρήστη:Glorious 93|συζήτηση]]</sup></strong>

'''[[Χρήστης:Glorious 93|Montjoie-Saint-Denis !!!]] <sup style="font-size:0.7em;border-bottom:1px solid #FFC919;">[[Συζήτηση χρήστη:Glorious 93|συζήτηση]]</sup>'''


Dgolitsis--''''````

Dgolitsis--````


<b>[[Χρήστης:Badseed|<font color="black">Badseed</font>]] </b><sup>[[Συζήτηση χρήστη:Badseed|απάντηση]]</sup>

[[Χρήστης:Badseed|<span style="color:black;">'''Badseed'''</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Badseed|απάντηση]]</sup>


[[file:Estrella roja.svg|22px]] [[Χρήστης:ΖῷονΠολιτικόν|'''ΖῷονΠολιτικόν''']]<sup>[[Συζήτηση χρήστη:ΖῷονΠολιτικόν|(''παρακαλῶ''...)]]</sup>

[[Χρήστης:ΖῷονΠολιτικόν|'''ΖῷονΠολιτικόν''']] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:ΖῷονΠολιτικόν|(''παρακαλῶ''...)]]</sup>


<span style="border:1px solid red;padding:1px;"><b>[[Χρήστης:Iordanis_777|<font color="blue">Iordanis 777</font>]]</b>[[Συζήτηση χρήστη:Iordanis_777|<sup>'''<font color="green">ακούω</font></sup>]]</span>

<span style="border:1px solid red;padding:1px;">'''[[Χρήστης:Iordanis_777|<span style="color:blue;">Iordanis 777</span>]]''' [[Συζήτηση χρήστη:Iordanis_777|<sup style="color:green;">'''ακούω</sup>]]</span>


[[Αρχείο:Red rose 02.svg|20px]][[Χρήστης:KCharitakis|'''<font color="red">Corleone</font>''']]<sup>'''''[[Συζήτηση χρήστη:KCharitakis|<font color="black">μη τα μασάς!</font>]][[Ειδικό:Emailuser/KCharitakis|<font color="black">@</font>]]'''''</sup>

[[Χρήστης:KCharitakis|'''<span style="color:red;">Corleone</span>''']] <sup>'''''[[Συζήτηση χρήστη:KCharitakis|<span style="color:black;">μη τα μασάς!</span>]][[Ειδικό:Emailuser/KCharitakis|<span style="color:black;">@</span>]]'''''</sup>


<font face="Lucida Calligraphy">[[Χρήστης:Atlantia|<font style="color:#FF33CC">Atlantia</font>]] <sup><small>[[Συζήτηση χρήστη:Atlantia|<font style="color:#9966FF">talk</font>]]</small></sup></font>

[[Χρήστης:Atlantia|<span style="color:#FF33CC;font-family:Lucida Calligraphy;">Atlantia</span>]] <sup>[[Συζήτηση χρήστη:Atlantia|<span style="color:#9966FF;font-family:Lucida Calligraphy;">talk</span>]]</sup>

[[Χρήστης:Stavris|Stavris<sub>]][[Συζήτηση χρήστη:Stavris|AEK Larnaca's]]</sub>

[[Χρήστης:Stavris|Stavris]] <sub>[[Συζήτηση χρήστη:Stavris|AEK Larnaca's]]</sub>

<span style="border:1px solid #808;padding:1px;">[[User talk:vasileios78|<font style="color:#fff;background:#808;">'''βασίλ'''</font><font style="color:#808;background:#fff;">'''ειος78'''</font>]]</span>

<span style="border:1px solid #808;padding:1px;">[[User talk:vasileios78|<span style="color:#fff;background:#808;">'''βασίλ'''</span><span style="color:#808;background:#fff;">'''ειος78'''</span>]]</span>

<b style="font:1.3em/1em Trebuchet MS;letter-spacing:-0.07em">[[Χρήστης:Τζερόνυμο|<b style="color:#000">Τζ</b>]][[Συζήτηση χρήστη:Τζερόνυμο|<b style="color:#ABAB9D">συντυχάννουμε</b>]]</b>

<span style="font-family:Trebuchet MS;letter-spacing:-0.07em">'''[[Χρήστης:Τζερόνυμο|<span style="color:#000;">Τζ</span>]][[Συζήτηση χρήστη:Τζερόνυμο|<span style="color:#ABAB9D;">συντυχάννουμε</span>]]'''</span>

Wikidata πληροφορίες

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
Commons image Απασχόληση Πεδίο εργασίας Γέννηση Θάνατος Χώρα Εθνότητα
Ντόροθι Χότζκιν
βιολόγος
χημικός
φυσικός
βιοχημικός
Q826582
Ινσουλίνη
1910-05-12 1994-07-29 Ηνωμένο Βασίλειο
Ruzena Bajcsy επιστήμονας υπολογιστών
μηχανικός
Ρομποτική
Τεχνητή νοημοσύνη
Μηχανική όραση
1933 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Λυδία Καβράκη επιστήμονας υπολογιστών Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μπέρτα φον Ζούτνερ
συγγραφέας
μυθιστοριογράφος
μεταφραστής
δημοσιογράφος
ειρηνιστής
1843-06-09 1914-06-21 Αυστρία
Χέρτα Μύλερ
συγγραφέας
γλωσσολόγος
ποιητής
μεταφραστής
μυθιστοριογράφος
δοκιμιογράφος
1953-08-17 Γερμανία Σουάβοι του Βανάτου
Γερμανοί της Ρουμανίας
Κάτια Συκαρά ρομποτιστής
μαθηματικός
μηχανικός
επιστήμονας υπολογιστών
Σημασιολογικός Ιστός
Τεχνητή νοημοσύνη
Ελλάδα Έλληνες
Λίζε Μάιτνερ
φυσικός
καθηγητής πανεπιστημίου
1878-11-17 1968-10-27 Σουηδία
Αυστρία
Caroline Herschel
αστρονόμος
μαθηματικός
1750-03-16 1848-01-09 Γερμανία
Όλγκα Τάουσκι-Τοντ
μαθηματικός
φιλόσοφος
καθηγητής πανεπιστημίου
1906-08-30 1995-10-07 Αυστρία Τσεχοαμερικανοί
Jocelyn Bell Burnell
αστρονόμος
αστροφυσικός
Πάλσαρ 1943-07-15 Ηνωμένο Βασίλειο
Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν
αστρονόμος
καθηγητής πανεπιστημίου
1900-05-10 1979-12-07 Ηνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Shirley Jackson δημοσιογράφος
μυθιστοριογράφος
συγγραφέας
μη μυθοπλαστικός συγγραφέας
συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας
1916-12-14 1965-08-08
1965-09-08
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σάντρα Φέιμπερ αστρονόμος
φυσικός
καθηγητής πανεπιστημίου
1944-12-28 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Mary Somerville
μαθηματικός
γλωσσολόγος
μεταφραστής
αστρονόμος
επιστήμονας
1780-12-26 1872-11-28 Ηνωμένο Βασίλειο
Ίνγκριντ Ντωμπέσις
μαθηματικός
φυσικός
επιστήμονας
καθηγητής πανεπιστημίου
1954-08-17 Βέλγιο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Τζιλ Τάρτερ
αστρονόμος 1944-01-16 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Όλγα Αλεξάντροβνα Λαντιζένσκαγια
μαθηματικός
καθηγητής πανεπιστημίου
Μαθηματική ανάλυση
Μερική διαφορική εξίσωση
1922-03-07 2004-01-12 Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ρωσία
Chien-Shiung Wu
Q269114
επιστήμονας πυρηνικής φυσικής
καθηγητής πανεπιστημίου
1912-05-31
1912-05-13
1997-02-16 Κίνα
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Μαρία Σιεμιόνοφ χειρουργός 1950 Πολωνία
Beryl Platt, Baroness Platt of Writtle πολιτικός 1923-04-18 2015-02-01 Ηνωμένο Βασίλειο
Marie Meurdrac χημικός 1610 1680 Γαλλία
Kathleen Howell Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Μαρία Πέτρου επιστήμονας υπολογιστών 1953-05-17 2012-10-15 Ελλάδα
Έντιθ Χάμφρεϊ χημικός 1875-09-11 1978-02-25 Ηνωμένο Βασίλειο
Φρίντα Ρομπσάιτ-Ρόμπινς αιματολόγος 1888-06-08 1973-12-18 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Barbara Farnsworth Heslop ανοσολόγος 1925-01-26 2013-12-20 Νέα Ζηλανδία
Μπάρμπαρα Λίσκοφ
επιστήμονας υπολογιστών
καθηγητής πανεπιστημίου
1939-11-07 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.