Επιστήμονας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ως επιστήμονας χαρακτηρίζεται κάποιος που ειδικεύεται σε έναν ή περισσότερους τομείς της επιστήμης και ο οποίος χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο προκειμένου να διεξάγει ερευνητική εργασία (θεωρητική ή εφαρμοσμένη). Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα περίπου, ο όρος που χρησιμοποιούνταν συνήθως για να δηλώσει τον επιστήμονα ήταν "φυσικός φιλόσοφος", καθώς η επιστήμη θεωρούνταν κλάδος της φιλοσοφίας, ή γενικά "άνθρωπος της επιστήμης". Τη λέξη "επιστήμονας" χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1834 ο Ουίλιαμ Χιούελ σε ένα άρθρο του για την Μαίρη Σόμερβιλ[1], μία Σκωτσέζα ερευνήτρια που στα βιβλία της συγκέντρωνε και συνέθετε τους μέχρι τότε ξεχωριστούς και απομονωμένους κλάδους των μαθηματικών, της αστρονομίας, της γεωλογίας, της φυσικής και της χημείας σε ένα πρωτότυπο και εμπνευσμένο σύνολο. Αυτά τα βιβλία ήταν τόσο ολοκληρωμένα και δημιουργικά που επιλέχθηκαν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.[1] Ο Χιούελ αισθάνθηκε την ανάγκη να δημιουργήσει μία νέα λέξη για να περιγράψει την Σόμερβιλ, όχι μόνο γιατί η φράση "άνθρωπος της επιστήμης" (man of science) που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε δεν ταίριαζε στο φύλο της, αλλά και γιατί η σκέψη της ήταν τόσο πρωτότυπη και "ολιστική" που έπρεπε να εφεύρει έναν άλλο όρο για να την περιγράψει.[1] Η λέξη "επιστήμονας" μάλιστα δεν είχε ουδέτερο χαρακτήρα όπως σήμερα αλλά αποσκοπούσε, όπως είπε ο Χιούελ, στο να περιγράψει την "ιδιαίτερη διαφώτιση του γυναικείου νου" στο να συνθέτει διαφορετικούς τομείς σε μία ολική επιστήμη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Bergland, Renée L. (2008). Maria Mitchell and the sexing of science : an astronomer among the American romanticsFree registration required. Boston: Beacon Press. ISBN 0807021423. 503445971. 
  2. Neeley, Kathryn A. (2001). Mary Somerville : science, illumination, and the female mind. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0521626722. 51299513.