Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπροστινή όψη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν

Το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν (ολλανδικά: Rijksuniversiteit Groningen ή RUG) είναι πανεπιστήμιο στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας.

Ιδρυμένο το 1614, είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία με περισσότερους από 100.000 αποφοίτους από την έναρξή του.

Περισσότεροι από 20.000 φοιτητές είναι αυτή τη στιγμή εγγεγραμμένοι στα περισσότερα από 160 προγράμματα απόκτησης πτυχίου ή μεταπτυχιακού και περίπου 775 φοιτητές κάνουν εκεί το διδακτορικό τους. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 φοιτητές αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο και περίπου 250 φοιτητές διδακτορικού καταθέτουν την διδακτορική τους διατριβή.

Καθώς οι φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου προέρχονται από την Ολλανδία και από τουλάχιστον άλλες 90 χώρες, το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν είναι διεθνές. Το πανεπιστήμιο διαθέτει 5.000 υπαλλήλους και ετήσιο προϋπολογισμό 445 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο βορρά της Ολλανδίας, παράγοντας 31.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το 10,6% των θέσεων εργασίας με άνω των 12 ωρών ανά εβδομάδα δημιουργούνται από το πανεπιστήμιο.

Ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών μειώνει τη μέση ηλικία του πληθυσμού του Χρόνινγκεν. Εν μέρει για το λόγο αυτό η πόλη διαθέτει ένα ζωντανό και δυναμικό χαρακτήρα.

Το μαθηματικό κέντρο του Πανεπιστημίου στεγάζει σήμερα τον δεύτερο γρηγορότερο υπερυπολογιστή (supercomputer) της Ευρώπης, για το σχέδιο LOFAR.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]