Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (γαλλικά: Fédération Internationale des Échecs, FIDE) είναι ένας διεθνής αθλητικός οργανισμός που ενώνει τις σκακιστικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο και λειτουργεί ως οργανισμός διοίκησης στο διεθνές σκάκι.

Ίδρυση και οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η FIDE ιδρύθηκε στο Παρίσι, στη Γαλλία στις 20 Ιουλίου 1924. Ρητό της είναι το λατινικό "Gens una sumus", που σημαίνει "Είμαστε όλοι μια οικογένεια". Πρόεδρός της είναι ο Κιρσάν Νικολάγεβιτς Ιλιουμτζίνοφ[1], που υπήρξε και μακροχρόνιος πρόεδρος (1993-2010) της Καλμουχίας, μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρωσίας. Αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο Έλληνας πρωταθλητής σκακιού, Γεώργιος Μακρόπουλος.

Διοργάνωση πρωταθλημάτων και διεθνής αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικότερη δραστηριότητα της FIDE είναι η διοργάνωση των Παγκοσμίων Σκακιστικών Πρωταθλημάτων (συνολικά και για τις γυναίκες και νέους), περιφερειακών πρωταθλημάτων και της Σκακιστικής Ολυμπιάδας. Είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως το ανώτατο όργανο αρμόδιο για την οργάνωση του σκακιού και πρωταθλήματα της σε παγκόσμιο και ηπειρωτικό επίπεδο. Η FIDE επιβλέπει κάποια άλλα τουρνουά, αν και όλες οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, ακολουθούν τους κανονισμούς της.

Ορίζει τους κανόνες του σκακιού, για μεμονωμένα παιχνίδια καθώς και για τη διεξαγωγή των διεθνών διαγωνισμών. Οι διεθνείς κανόνες ανταγωνισμού αποτελούν τη βάση για τοπικούς διαγωνισμούς, αν και οι τοπικοί φορείς έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους κανόνες αυτούς σε κάποιο βαθμό. Η FIDE δίνει μια σειρά τίτλων, συμπεριλαμβανομένου αυτού του διεθνούς διαιτητή, που σημαίνει ότι ο παραλήπτης είναι αρμόδιος και αξιόπιστος για την επίβλεψη κορυφαίων αγώνων.

Η FIDE υπολογίζει τη βαθμολογία Elo των παικτών και τη χρησιμοποιεί ως βάση για την απονομή τίτλων για την επίτευξη σε ατομικό επίπεδο : FIDE Master, Διεθνής Master (ΙΜ), Διεθνής Grandmaster (GM) και τις απονομές των αντιστοίχων γυναικείων τίτλων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]