Τουρνουά Άλμπερτ Σβάιτσερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουρνουά Άλμπερτ Σβάιτσερ
Τρέχουσα διοργάνωση:
Current sports event Τουρνουά Άλμπερτ Σβάιτσερ 2014
ΆθλημαΚαλαθοσφαίριση
Ίδρυση1958
Αριθμός ομάδων28
ΧώραΜέλη της FIBA
ΉπειροςFIBA
Τελευταίος κάτοχος Ιταλία (4ος τίτλος)
Περισ. κατακτήσεις ΗΠΑ (5 τίτλοι)

Το Τουρνουά Άλμπερτ Σβάιτσερ (AST) είναι μία διεθνής μπασκετική διοργάνωση που διοργανώνεται μεταξύ των εθνικών ομάδων των παίδων του μπάσκετ. Πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας μεταξύ των ομάδων από 16 διαφορετικές χώρες.

Από τότε που η FIBA δεν διοργάνωνε το πρωτάθλημα Κ-18, αυτό το τουρνουά είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και θεωρείται ως ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 18 ετών. Οι διοργανωτές του τουρνουά είναι η Γερμανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η πόλη του Μάνχαϊμ. Το τουρνουά ονομάζεται έτσι, από των γνωστό Αλβέρτο Σβάιτσερ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο Τουρνουά Άλμπερτ Σβάιτσερ τουρνουά έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1958. Διοργανώθηκε με οκτώ ομάδες, και το οποίο κέρδισε το Βέλγιο. Ο Hans-Joachim Babie και ο Γερμανός μπασκετμπολίστας, Hermann Niebuhr, ζήτησε από τον θεολόγο και γιατρό, Αλβέρτο Σβάιτσερ, αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το όνομα του για το όνομα του τουρνουά. Μετά το δεύτερο τουρνουά το 1960, υπήρξε μια διακοπή στο παιχνίδι μέχρι το 1966. Το τουρνουά του 1991 ακυρώθηκε, λόγω του Πολέμου του Κόλπου. Από το 1994, το τουρνουά έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των άρτιων ετών.

Οι ΗΠΑ έχει κερδίσει τους περισσότερους τίτλους, κερδίζοντας δέκα. Ακολουθεί η Ιταλία με τέσσερις τίτλους. Το ρεκόρ προσέλευσης ήταν 28.763 θεατές.