Μετάβαση στο περιεχόμενο

Global Association of International Sports Federations

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από SportAccord)
Global Association of International Sports Federations
Ίδρυση1967
Διάλυση14  Σεπτεμβρίου 2023[1]
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΛωζάνη, Ελβετία
Μέλη92 πλήρη μέλη
17 συνεργαζόμενα μέλη
Ιστότοποςgaisf.sport

Η Global Association of International Sports Federations είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει υπό την σκέπη του όλες τις (Ολυμπιακές και μη Ολυμπιακές) διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και τους διοργανωτές πολλαπλών-αθλητικών αγώνων και αθλημάτων που σχετίζονται με διεθνείς ενώσεις.

Η SportAccord είναι ένας διεθνής οργανισμός αθλημάτων με 91 πλήρη μέλη (διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες οι οποίες εκπροσωπούν συγκεκριμένα αθλήματα σε όλο τον κόσμο) και 16 συνεργαζόμενα μέλη (οργανισμούς που ασκούν δραστηριότητες οι οποίες συνδέονται στενά με τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες).

Αρχικά ονομαζόταν «Γενική Ένωση Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών»[2] (General Association of International Sports Federations, GAISF). Εν συνεχεία μετονομάστηκε σε «SportAccord».

Αποστολή και αξίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SportAccord είναι η οργάνωση που έχει υπό τη σκέπη της όλες τις Ολυμπιακές και μη Ολυμπιακές διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και τις διοργανώτριες διεθνών αθλητικών γεγονότων, προσφέροντας σε αυτή την περίπτωση την παροχή εμπειρογνωμοσύνης για παράδειγμα στην καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Με τη συγκρότηση αθλητικών παιχνιδιών και ομαδικών αθλημάτων, η SportAccord στοχεύει στην προώθηση των μελών της και την προβολή τους.

Ο ορισμός του αθλητισμού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η SportAccord έχει αναπτύξει έναν ορισμό του αθλητισμού για να καθορίσει αν μια διεθνής ομοσπονδία μπορεί να χαρακτηριστεί ως αθλητική.

Η SportAccord χρησιμοποιεί πέντε κατηγορίες για τις αθλητικές ομοσπονδίες - μέλη της, πολλές από τις οποίες εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες:

Ο ορισμός του αθλητισμού σύμφωνα με την SportAccord είναι ο ακόλουθος:

  • Το προτεινόμενο άθλημα θα πρέπει να περιλαμβάνει το στοιχείο του ανταγωνισμού.
  • Το προτεινόμενο άθλημα δεν πρέπει να στηρίζεται στον παράγοντα "τύχη".
  • Το προτεινόμενο άθλημα δεν πρέπει να εκθέτει σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των αθλητών ή των συμμετεχόντων.
  • Το προτεινόμενο άθλημα δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να είναι επιβλαβές για οποιοδοίποτε ζωντανό πλάσμα.
  • Το προτεινόμενο άθλημα δεν πρέπει να βασίζεται σε εξοπλισμό που παρέχεται από ένα και μόνο προμηθευτή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]