Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμος Πηνειού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δήμος Πηνειού
Δήμος

Χώρα Ελλάδα
Έδρα Γαστούνη
Τοπικές έδρες Γαστούνη, Βαρθολομιό, Τραγανό
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Αλέξιος Καστρινός
(2024- )
Διοικητική υπαγωγή  
 • Αποκ. διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
 • Περιφ. ενότητα Ηλείας
Διαμέρισμα Πελοπόννησος
Νομός Ηλείας
Έκταση 155,05 km2
Πληθυσμός 21.034 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος https://dimos-pineiou.gr/

Ο Δήμος Πηνειού είναι δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας[1], που συστάθηκε με το διοικητικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» (2011) από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βαρθολομιού, Γαστούνης και Τραγανού.[2] Η έκταση του είναι 155,05 τ.χλμ και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 21.034 κάτοικους σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011[3]. Έδρα του δήμου είναι η κωμόπολη της Γαστούνης.[2]

Διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο περιλαμβάνονται οι παρακάτω οικισμοί του πρώην Δήμου Βαρθολομιού:[3]

Στο δήμο περιλαμβάνονται οι παρακάτω οικισμοί του πρώην Δήμου Γαστούνης:[3]

Στον δήμο περιλαμβάνονται οι παρακάτω οικισμοί του πρώην Δήμου Τραγανού:[3]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του δήμου προέρχεται από τον ποταμό Πηνειό. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Πηνειός ήταν ποτάμιος Θεός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, καθώς και αδελφός των Ωκεανίδων.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο εδρεύουν 10 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.

Σε παρένθεση αναγράφεται η κατηγορία στην οποία αγωνίζονται κατά την περίοδο 2011-2012.

Αξιοθέατα και μνημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεχωριστά ιστορικά μνημεία της περιοχής αποτελούν οι ναοί και μονές της βυζαντινής εποχής, δηλαδή η Παναγία Καθολική, χτισμένη κατά τον 11ο αιώνα στην Γαστούνη, η Αγία Ελεούσα του 9ου αιώνος στα νότια του χωριού Λυγιά Βαρθολομιού και ο Άγιος Νικόλαος του 14ου αιώνος στα Καβάσιλα.

Σημείο αναφοράς είναι και η ιστορική οικία της οικογένεια Σισίνη στην Γαστούνη, ένα αναπαλαιωμένο κτίριο, όπου ενα διάστημα υπήρξε Δημαρχιακό Μέγαρο του παλαιού Δήμου Ήλιδας και στο οποίο σήμερα βρίσκεται το γραφείο του Δημάρχου Πηνειού και κάποιες από τις υπηρεσίες του Δήμου. Υπάρχουν επίσης Λαογραφικά Μουσεία στο Βαρθολομιό, στην Αγία Μαύρα και στη Γλύφα.

Η περιοχή φημίζεται επίσης και για τις όμορφες παραλίες της, με συνολικό μήκος σχεδόν 20 χιλιόμετρα. Το παράκτιο τμήμα του Δήμου ξεκινά στα βόρεια από το Αρκούδι και φτάνει στα νότια μέχρι την παραλία Παλαιοχωρίου-Σαβαλίων, όπου σε αυτό υπάρχουν τόσο πολυσύχναστες, όσο και ήσυχες παραλίες και κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα καθαρά νερά του Ιονίου και η χρυσή άμμος στις ακτές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Παρουσίαση». Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 4 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης - Πρόγραµµα Καλλικράτης». Αθήνα: Ε.Ε.Τ.Α.Α.:Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Ιούνιος 2014, σελ. 37 του pdf. https://www.eetaa.gr/ekdoseis/pdf/157.pdf. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011 Αρχειοθετήθηκε 2021-10-04 στο Wayback Machine.», σελ. 10735-36 (σελ. 261-262 του pdf)