Πηγές Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πηγές Καβάλας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πηγές Καβάλας
40°54′27″N 24°40′27″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νέστου
Πληθυσμός614 (2021)

Οι Πηγές είναι χωριό του Νομού Καβάλας, που αποτελεί την Κοινότητα Πηγών. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής (με έδρα την Κεραμωτή), που αποτελεί μία από τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου Νέστου με έδρα την Χρυσούπολη Καβάλας. Πριν την ψήφιση του Νόμου Καλλικράτη, ανήκε στον Καποδιστριακό Δήμο Κεραμωτής με έδρα την Κεραμωτή.[1] Οι Πηγές υπάγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο τηλεφωνικός κωδικός του χωριού είναι 25910, ενώ ο ταχυδρομικός κώδικας είναι 64011.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πηγές έχουν υψόμετρο 17 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το γεωγραφικό τους πλάτος είναι 40,902366505, ενώ το γεωγραφικό μήκος είναι 24,6709342242. Ο πληθυσμός τους το 2021 ήταν 614 κάτοικοι, από 770 το 2011.

Γειτονικά μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλησιέστερα χωριά είναι το Αγίασμα, η Νέα Καρυά και η Κεραμωτή, απέναντι απο την οποία βρίσκεται το νησί της Θάσου, ενώ σε απόσταση 7 χιλιομέτρων δυτικά από τις Πηγές, βρίσκεται το Αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος». Η πόλη της Καβάλας και η πόλη της Ξάνθης βρίσκονται σε απόσταση 35 και 43 χιλιομέτρων αντίστοιχα από τις Πηγές, η Καβάλα δυτικά και η Ξάνθη προς τα ανατολικά με άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού, αλλά και των παλαιότερων επαρχιακών οδών.

Κάτοικοι και προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 770 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και τα προϊόντα τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα σπαράγγια, τα φασόλια, το καλαμπόκια, καθώς και τα ρόδια, διανέμονται εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας.

Πολιούχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιουλίου κάθε έτους εορτάζει η προστάτιδα του χωριού Αγία Παρασκευή. Στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο του χωριού βρίσκεται και το κοιμητήριο των Πηγών. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (κύριος ναός του χωριού) και της Αγίας Παρασκευής της Επιβατινής.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΑΡΗΣ ΠΗΓΩΝ" είναι ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα τις Πηγές Νέστου του νομού Καβάλας. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1955 και δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο άθλημα του ποδοσφαίρου συμμετέχοντας στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Καβάλας. Ο Άρης Πηγών διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στο Δημοτικό Στάδιο Πηγών, χωρητικότητας σκεπαστής κερκίδας 550 θεατών. Οι φίλαθλοι της ομάδας χαρακτηρίζονται από τους πιο ένθερμους στην Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο παραμονή της Αγίας Παρασκευής (25/7) διοργανώνετε μεγάλο λαϊκοδημοτικό πανηγύρι στο γήπεδο του χωριού προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.