Όσκαρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βραβεία Όσκαρ)
Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Απονέμεται γιαΚινηματογραφικά επιτεύγματα
Χώρα ΗΠΑ
Απονέμεται απόΑμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών
Πρώτη απονομή16 Μαίου 1929
Ιστοσελίδαwww.oscars.org

Τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (αγγλικά: Academy Awards‎‎), ευρύτερα γνωστά ως Όσκαρ, είναι κινηματογραφικά βραβεία με παγκόσμια προβολή. Απονέμονται από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία το 2009 αριθμούσε περίπου 6000 μέλη με δικαίωμα ψήφου.[1] Η πρώτη απονομή τους έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο "Ρούσβελτ" στο Χόλυγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη αλλά και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Η τελετή της απονομής των Βραβείων Όσκαρ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Ντόλμπι (Dolby Theatre), όπως ονομάζεται πλέον το Θέατρο Κόντακ (Kodak Theatre) στο Χόλυγουντ της Καλιφόρνιας.

Το Αγαλματίδιο Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμς Στιούαρτ παραλαμβάνει το Όσκαρ του το 1941 για την ταινία Κοινωνικά σκάνδαλα (The Philadelphia Story).

Το Όσκαρ είναι ένα επιχρυσωμένο αγαλματίδιο από χαλκό και κασσίτερο, έχει ύψος 34 εκ., ζυγίζει περίπου 4 κιλά και το σχεδίασε ο Τζορτζ Στάνλεϊ. Πρόκειται για έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας δηλαδή για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς. Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά, ενώ εκείνη η εκδοχή που ακούγεται σαν πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Μάργκαρετ Χέρικ μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακαδημία αριθμεί πάνω από 6.500 μέλη.[2] και είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν. Συνήθως για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη. Τα ονόματα των μελών δεν αποκαλύπτονται αν και κάποια ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ταινία για να είναι υποψήφια θα πρέπει να έχει αρχίσει να προβάλλεται μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά και να έχει γυριστεί σε φιλμ 35mm ή 70mm ή σε ψηφιακό φιλμ προοδευτικής σάρωσης με 24 ή 48 καρέ και ανάλυση τουλάχιστον 1280x720.

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τζέννιφερ Χάτσον με το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου το 2007.

Ειδικές Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βραδιά των Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόκκινο χαλί έξω από το θέατρο Κόντακ το 2009.

Η βραδιά των Όσκαρ θεωρείται ότι είναι η πιο λαμπερή και μαγική βραδιά του Χόλυγουντ. Όλοι οι προσκεκλημένοι «παρελαύνουν» στο κόκκινο χαλί φορώντας δημιουργίες που έχουν εξασφαλίσει από διάσημους σχεδιαστές μόδας.

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ προβάλλονταν απο το 1953 μέχρι και το 1975 σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το κανάλι NBC, ενώ απο την 48η απονομή και μέχρι σήμερα, προβάλλονται σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το κανάλι ABC. Υπολογίζεται ότι τα παρακολουθούν κάθε χρόνο ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Βραβεία/Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες με τα περισσότερα βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μπέτι Ντέιβις ως Μάργκο Τσάνινγκ στο Όλα για την Εύα.

Ηθοποιοί με τα περισσότερα Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάθριν Χέμπορν στην ταινία Η Βασίλισσα της Αφρικής για την οποία κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ.

(Σε παρένθεση ο αριθμός υποψηφιοτήτων)
*Κάθε υποψηφιότητα κατέληξε σε βράβευση

Ηθοποιοί με τις περισσότερες υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μέριλ Στριπ στα βραβεία Όσκαρ του 1989.

Μπέτι Ντέιβις δεν είχε προταθεί κανονικά για Όσκαρ το 1934 για την ταινία Ανθρώπινη Δουλεία, η αντίδραση του τύπου γι' αυτή την παράλειψη ανάγκασε τα μέλη της ακαδημίας να την ψηφίσουν, παρ'όλα αυτά ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία μετά τις Κλοντέτ Κολμπέρ που ήταν νικήτρια και τη Νόρμα Σίρερ.

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτική λίστα με τις υποψηφιότητες και τους νικητές κάθε χρονιάς στην κατηγορία "Καλύτερη Ταινία", μπορείτε να δείτε εδώ

Ο Καρλ Λεμλ, παραγωγός του Ουδέν Νεότερον από το Δυτικό Μέτωπο κρατά το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1930.
Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην Καζαμπλάνκα, την καλύτερη ταινία του 1943.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Voting». Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014. 
  2. «Academy_Story». Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]