Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η 93η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωστά και ως Βραβεία Όσκαρ, πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και τίμησε τις καλύτερες ταινίες που κυκλοφόρησαν στο διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2020 και 28 Φεβρουαρίου 2021. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Ντόλμπι στο Χόλλυγουντ της Καλιφόρνια στις 25 Απριλίου 2021, δύο μήνες αργότερα από την αρχικά προγραμματισμένη διεξαγωγή τους, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στον κινηματογραφο. Οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν στις 15 Μαρτίου 2021.[1]

Η ταινία Nomadland κέρδισε τρία βραβεία, τα περισσότερα της βραδιάς, συμπεριλαμβανομένης του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Άλλοι νικητές ήταν οι ταινίες The Father, Judas and the Black Messiah, Ma Rainey’s Black Bottom, Mank, Soul και Sound of Metal και οι ταινίες Another Round, Colette, If Anything Happens I Love You, Minari, My Octopus Teacher, Promising Young Woman, Tenet και Two Distant Strangers.

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τον Ιούνιο 2020 ότι ανέβαλε την τελετή από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία (28 Φεβρουαρίου 2021) για τις 25 Απριλίου λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στον κινηματογράφο, επεκτείνοντας συνεπώς την περίοδο υποβολής υποψήφιων ταινιών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Τα κριτήρια των υποψήφιων ταινιών είχαν ήδη μεταβληθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη και ταινίες που ενώ αρχικά προγραμματίζονταν να κυκλοφορήσουν και στους κινηματογράφους, τελικά κυκλοφόρησαν απευθείας σε υπηρεσίες streaming. Είναι η τέταρτη φορά που τα Βραβεία Όσκαρ αναβλήθηκαν και η πρώτη φορά από την 6η Απονομή των Βραβείων που ταινίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δυο διαφορετικά ημερολογιακά έτη, διαγωνίστηκαν στην ίδια τελετή.

Νικητές και υποψήφιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψηφιότητες για την 93η Απονομή των Βραβείων Όσκαρ ανακοινώθηκαν ζωντανά στις 15 Μαρτίου 2021, σε μια παγκόσμια ζωντανή μετάδοση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ακαδημίας Κινηματογράφου από τους Πριγιάνκα Τσόπρα και Νικ Τζόνας.

Σε ηλικία 83 ετών, ο Άντονι Χόπκινς έγινε ο μεγαλύτερος ηλικιακά νικητής βραβείου Όσκαρ. Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ έγινε το έβδομο άτομο που κέρδισε ένα τρίτο Όσκαρ.

Η ταινία Nomadland κέρδισε τρία βραβεία, τα περισσότερα της βραδιάς, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Ταινίας. Άλλοι νικητές ήταν οι ταινίες The Father, Judas and the Black Messiah, Ma Rainey’s Black Bottom, Mank, Soul και Sound of Metal και οι ταινίες Another Round, Colette, If Anything Happens I Love You, Minari, My Octopus Teacher, Promising Young Woman, Tenet και Two Distant Strangers.

Βραβεία Governors[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακαδημία Κινηματογράφου ακύρωσε την ετήσια τελετή για τα βραβεία Governors λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σχεδίασε να ενσωματώσει την ανακοίνωση των νικητών κατά την τελετή των Όσκαρ. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά που τα βραβεία Governors δεν ανέδειξαν τυχόν επίσημους νικητές για το Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ.

Ανθρωπιστικό βραβείο Τζιν Χέρσολτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξαν δυο αποδέκτες του Ανθρωπιστικού Βραβείου Τζιν Χέρσολτ :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]