Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναμνηστικά νομίσματα Ευρώ (Κύπρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κύπρος έχει εκδώσει ένα αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ, στη κοινή έκδοση για την επέτειο των 10 χρόνων του ευρώ το 2009. Ανήκει στις 4 χώρες που δεν έχουν εκδόσει ακόμη κάποιο δικό τους ανεξάρτητο αναμνηστικό κέρμα (μαζί με τη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Ολλανδία).

Πίνακας αναμνηστικών κερμάτων ανά έτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα Χώρα Θέμα Ποσότητα κερμάτων Ημερομηνία έκδοσης
 Κύπρος 10η επέτειο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης = Δέκα χρόνια Ευρώ 1 εκατομμύριο 1 Ιανουαρίου 2009[1]
Περιγραφή: Το κέντρο του κέρματος απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη ανθρώπινη φιγούρα της οποίας το αριστερό χέρι παρατείνεται κατά το σύμβολο του ευρώ. Τα αρχικά ΓΣ του γλύπτη εμφανίζονται κάτω από το σύμβολο του ευρώ. Το όνομα της χώρας έκδοσης στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στην κορυφή, ενώ η ένδειξη 1999-2009 και το αρκτικόλεξο ΟΝΕ μεταφρασμένο στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστοιχίζουν το σχέδιο στην εξωτερική περιφέρεια του κέρματος.
Επιγραφή: KYΠPOΣ KIBRIS, ONE (Οικονομική και Νομισματική Ένωση)


Κοινή έκδοση 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη κοινή έκδοση αναμνηστικού κέρματος €2 έγινε το 2007 για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που θεωρείται το ιδρυτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη χρονιά αυτή η Κύπρος δεν ήταν ακόμη μέλος της ευρωζώνης (ένταξη 2008). Όμως, μαζί με την Ουγγαρία (που επίσης δεν είχε -ούτε έχει- εισαγάγει το ευρώ]] συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό εκδίδωντας νόμισμα με το ίδιο σχέδιο αλλά με αξία στο δικό τους εθνικό νόμισμα. Η Κύπρος εξέδωσε κέρμα αξίας £1.

Στο κέρμα απεικονονίζεται ένα ανοιχτό βιβλίο που συμβολίζει το κείμενο της συνθήκης που υπογράφηκε από τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, πάνω σε ένα φόντο βασισμένο σε σχέδιο του Μιχαήλ Άγγελου για την πλατεία του Καπιτωλίου στη Ρώμη, την πόλη όπου υπογράφηκε η συνθήκη. Στο πάνω μέρος υπάρχει η επιγραφή ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ' [2].

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ
  2. Κυπριακά κέρματα ευρώ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «New national sides of euro circulation coins» (PDF). 10 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2010. 
  2. «OJ 2007/C 65/04» (PDF). Official Journal of the European Union. 21 Μαρτίου 2007. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2007/c_065/c_06520070321en00030006.pdf.