Αδόλφος Α΄ της Κλέβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αδόλφος Α΄ της Κλέβης
Adolf IV van Kleef-Mark.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 2  Αυγούστου 1373[1]
Θάνατος 23  Σεπτεμβρίου 1448[1]
Κλέβε
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα φεουδάρχης
Οικογένεια
Σύζυγος Marie of Burgundy
Agnes van de Palts
Τέκνα Μαργαρίτα της Κλέβης
Catherine of Cleves
Ιωάννης Α΄ της Κλέβης
Elisabeth of Cleves, Countess of Schwarzburg-Blankenburg
Agnes of Cleves
Αδόλφος του Ράβενσταϊν
Μαρία του Κλεβ
Helen of Cleves
Γονείς Αδόλφος Γ΄ του Λα Μαρκ και Margaret of Jülich
Αδέλφια Elisabeth of Cleves
Margaret of Cleves, Duchess of Bavaria-Straubing
Ντήτριχ Θ΄ του Λα Μαρκ
Γκέρχαρτ του Λα Μαρκ
Οικογένεια Οίκος του Λα Μαρκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αδόλφος Α΄, γερμ. Adolf I (2 Αυγούστου 1373 - 23 Σεπτεμβρίου 1448) από τον Οίκο του Λα Μαρκ ήταν κόμης του Λα Μαρκ (1398-1430/48), κόμης (1394-1417), μετά δούκας (1417-48), της Κλέβης και κύριος του Ράβενσταϊν (1397-1448).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αδόλφου Γ΄ κόμη του Λα Μαρκ και (ως Αδόλφου Α΄) κόμη της Κλέβης και της Μαργαρίτας των Γιούλιχ, κόρης του Γκέρχαρτ ΣΤ΄ κόμη (συζυγικώ διακιώματι) του Μπερκ & Ράβενσμπερκ.

Το 1394 διαδέχθηκε τον πατέρα του ως κόμης της Κλέβης, ενώ ο αδελφός του Ντήτριχ Θ΄ έλαβε την κομητεία του Λα Μαρκ. Το 1397 νίκησε τον θείο του Γουλιέλμο Ζ΄ των Γιούλιχ δούκα του Μπερκ στη μάχη του Κλέβερχαμ και έγινε κύριος του Ράβενσταϊν.

Το 1398 διαδέχθηκε τον αδελφό του Ντήτριχ Θ΄, που απεβίωσε σε μάχη. Αύξησε την επιρροή του με γάμους: πρώτα με την κόρη του Ρούπερτ των Βίττελσμπαχ της Γερμανίας και μετά με την κόρη του Ιωάννη Α΄ των Βαλουά δούκα της Βουργουνδίας. Ως αποτέλεσμα ο Σιγισμούνδος της Γερμανίας τον αναβάθμισε σε δούκα της Κλέβης.

Από το 1409 αντιμετώπισε την αντίδραση του νεότερου αδελφού του Γκέρχαρτ, που διεκδικούσε την κομητεία του Λα Μαρκ. Ως το 1423 η διαφωνία τους είχε γίνει ένοπλη, με τον Γκέρχαρτ να συμμαχεί με τον αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας. Το 1430 οι δύο αδελφοί υπέγραψαν συμφωνία, που την επιβεβαίωσαν επτά έτη μετά: στον Γκέρχαρτ δόθηκε ένα μεγάλο μέρος του Λα Μαρκ, αλλά θα τον διαδεχόταν ο Ιωάννης Α΄, γιος του Αδόλφου Α΄. Επίσης δεν θα απεκαλείτο κόμης του (von) Μαρκ, αλλά κόμης στο (zur) Μαρκ. Πράγματι όταν το 1461 απεβίωσε ο Γκέρχαρτ, τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Α΄ και το Λα Μαρκ επανενώθηκε με την Κλέβη.

Το 1448 απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών και τον διαδέχθηκαν οι γιοί του: ο Ιωάννης Α΄ ως δούκας της Κλέβης και ο Αδόλφος ως κύριος του Ράβενσταϊν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1400 την Αγνή των Βίττελσμπαχ, κόρη του Ρούπερτ της Γερμανίας, αλλά η Αγνή απεβίωσε το επόμενο έτος, χωρίς απογόνους.

Το 1406 ο Αδόφλος Α΄ έκανε δεύτερο γάμο με τη Μαρία των Βαλουά, κόρη του Ιωάννη Α΄ του άφοβου, δούκα της Βουργουνδίαςκαι είχε τέκνα:

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adolph I, Duke of Cleves της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).