Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γουσταύος Δ' Αδόλφος
Gustav IV Adolf of Sweden.jpg
βασιλιάς της Σουηδίας
Περίοδος 1792 - 1809
Προκάτοχος Γουσταύος Γ' Χολστάιν-Γκότορπ
Διάδοχος Κάρολος ΙΓ' Χολστάιν-Γκότορπ
Σύζυγος Φρειδερίκη της Βάδης
Οίκος Οίκος του Χολστάιν-Γκότορπ
Πατέρας Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας
Μητέρα Σοφία-Μαγδαληνή Όλντενμπουργκ
Γέννηση 1 Νοεμβρίου 1778
παλάτι Στόκχολμ, Σουηδία
Θάνατος 7 Φεβρουαρίου 1837
Σαίντ Γκάλλεν, Ελβετία
Τόπος ταφής εκκλησία Ρινταχόλμεν, Στοκχόλμη
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Γουσταύος Δ' Αδόλφος (Gustav IV Adolf, 1 Νοεμβρίου 1778 - 7 Φεβρουαρίου 1837) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας (1792-1809) από τον Οίκο του Χολστάιν-Γκότορπ. Ήταν υιός του Γουσταύου Γ' βασιλιά της Σουηδίας και της Σοφίας-Μαγδαληνής Όλντενμπουργκ, κόρης του Φρειδερίκου Ε' βασιλιά της Δανίας.

Ως την εποχή του η Σουηδία περιελάμβανε τη Φινλανδία (ήταν το 1/3 της χώρας), αλλά το 1807 με τη συμφωνία του Τιλσίτ η Ρωσία υπέγραψε συμμαχία με τη Γαλλία, έτσι η Βρετανία έμεινε μόνο με τη Σουηδία και την Πορτογαλία. Το 1808 ο Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας εισέβαλε στη Φινλανδία και ο πόλεμος που ακολούθησε έληξε με τη συμφωνία του 1809 όπου η Ρωσία κρατούσε τη Φινλανδία. Η δυσαρέσκεια των Σουηδών κορυφώθηκε με πραξικόπημα, όπου στρατιωτικοί εξώθησαν τον Γουσταύο Δ' σε παραίτηση με τον όρο να τον διαδεχθεί συγγενής του. Τον διαδέχθηκε ο 60ετής θείος του Κάρολος ΙΓ'. Ο Γουσταύος Δ' είχε απογόνους, ο θείος του όμως όχι, πράγμα που δημιούργησε πρόβλημα στη διαδοχή. Ο Κάρολος ΙΓ' είναι ο τελευταίος των Χολστάιν-Γκότορπ της Σουηδίας και υιοθέτησε τον Ζαν-Μπατίστ Μπερναντότ, γενάρχη της τωρινής δυναστείας της Σουηδίας, που τον διαδέχθηκε ως Κάρολος ΙΔ'.

Κατά τους Ναπολεόντιους Πολέμους, στην περιοχή της Πομερανίας που ανήκε στη Σουηδία, άρχισε να οικοδομείται η πόλη Γουσταύεια προς τιμήν του, αλλά οι Σουηδοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Φρειδερίκη, κόρη του Καρόλου-Λουδοβίκου διαδόχου στο μεγάλο δουκάτο της Βάδης. Τέκνα:

  • Γουσταύος 1799 - 1877, πρίγκιπας Βάσα, ο διάδοχος που δεν έγινε βασιλιάς· νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Λουΐζα-Αμαλία, κόρη του Καρόλου μεγάλου δούκα της Βάδης. Η κόρη τους Καρόλα παντρεύθηκε τον Αλβέρτο Α' Βέττιν βασιλιά της Σαξωνίας
  • Σοφία 1801 - 1865 παντρεύθηκε το μεγάλο θείο της Λεοπόλδο, μεγάλο δούκα της Βάδης. Ο υιός τους Φρειδερίκος ήταν πατέρας της Βικτωρίας, συζύγου του Γουσταύου Ε' Μπερναντότ. Με το γάμο αυτό οι απόγονοι της Βικτωρίας και του Γουσταύου Ε' είναι και απόγονοι των προηγουμένων από τους Μπερναντότ δυναστειών: Χολστάιν-Γκότορπ, Βάσα, κά.
  • Αμαλία 1805 - 1853, υπέφερε από ραχιτισμό
  • Καικιλία 1807 - 1844, παντρεύθηκε τον Αύγουστο Χολστάιν-Γκότορπ, μεγάλο δούκα του Όλντενμπουργκ. Από τα τέκνα τους, η Αμαλία έγινε σύζυγος του Όθωνα Βίττελσμπαχ βασιλιά της Ελλάδας και ο Πέτρος Β' διαδέχθηκε τον πατέρα του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bain, Robert Nisbet (1911). "Gustavus IV.". Encyclopædia Britannica (11th ed.)
  • Wikisource-logo.svg "Gustavus IV. Adolphus". New International Encyclopedia. 1905
  • Wikisource-logo.svg "Gustavus IV., Adolphus". The American Cyclopædia. 1879.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γουσταύος Γ΄
Βασιλιάς της Σουηδίας
Flag of Sweden.svg

1792-1809
Διάδοχος
Κάρολος ΙΓ΄