Αλυτρωτισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ένας πίνακας ζωγραφικής από το 1887 που απεικονίζει ένα παιδί να διδάσκεται για την "χαμένο" επαρχία της Αλσατίας-Λωρραίνης στον απόηχο του γαλλοπρωσικού πολέμου που απεικονίζεται στο μαύρο χρώμα στο χάρτη της Γαλλίας.

Ο Αλυτρωτισμός (από το λόγιο αλύτρωτ(ος) –ισμός, μεταφραστικό δάνεια του ιταλικού irredentismo) είναι η εθνικιστική πολιτικοκοινωνική κίνηση που επιδιώκει την απελευθέρωση όλων των υπόδουλων ομοεθνών και την προσάρτηση εδαφών, τα οποία στη διάρκεια της ιστορίας κατείχε ή υποτίθεται ότι κατείχε το κράτος που τα διεκδικεί. Επειδή τα περισσότερα σύνορα δημιουργήθηκαν μετά από μετακινήσεις και αναδιαμορφώσεις, πάρα πολλές είναι οι χώρες που θεωρητικά θα μπορούσαν να εγείρουν αλυτρωτικές αξιώσεις σε βάρος των γειτόνων τους.

Στην Ελλάδα ο αλυτρωτισμός συνδέεται πολύ στενά με τη Μεγάλη Ιδέα, μιας πολιτικής του 19ου αι. που στόχευε μεν στην απελευθέρωση των αλύτρωτων Ελλήνων, αλλά χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη διατήρηση και τη νομιμοποίηση της εξουσίας από τους πολιτικούς και τους μονάρχες που την εμπνεύστηκαν και την υπηρέτησαν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα