WISHES (Σχέδιο Erasmus mundus)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

WISHES είναι ακρωνύμιο των λέξεων Web-based Information Service for Higher Education Students. Ως Ευρωπαϊκό έργο που εκτελείται από εννέα ευρωπαϊκούς φορείς, το WISHES προωθεί ευκαιρίες εκπαίδευσης σε φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο μέσω μιας φιλικής προς το χρήστη διαδικτυακής πλατφόρμας πληροφοριών. [1]

Με βάση τις ανάγκες που έχουν εκφράσει πάνω από 4.000 φοιτητές, η δικτυακή πλατφόρμα WISHES συγκεντρώνει πληροφορίες και δημιουργεί το προφίλ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των οργανισμών απασχόλησης, προσαρμοσμένες στις παραμέτρους της Διαδικασίας της Μπολόνια και της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το σχέδιο, το οποίο υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο που αποτελείται από περισσότερα από 100 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ευρωπαϊκές ενώσεις, δίκτυα, εθνικές υπηρεσίες, συνέδρια πρυτάνεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσφέρει τις υπηρεσίες του σε τρεις κύριες ομάδες-στόχους[2]:

  • Φοιτητές – σε φοιτητές πανεπιστημίων και κολεγίων απ’ όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό. Επιπλέον, το WISHES απευθύνεται σε μαθητές που αναζητούν πληροφορίες για σπουδές σε τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στο εξωτερικό. Το WISHES βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με διάφορους φοιτητικούς συλλόγους, όπως με το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus ή με την Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Ιατρικής.
  • Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - πανεπιστήμια, κολέγια, εκπαιδευτικές ενώσεις, εκπαιδευτικά δίκτυα, ευρωπαϊκά δίκτυα, καθώς και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύουν σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες στη Διαδικασία της Μπολόνια, είναι επιλέξιμα να προβληθούν και να παρουσιάσουν τις προσφορές τους στο WISHES. Συγκεκριμένα, το WISHES στοχεύει σε πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τις διεθνείς σχέσεις, όπως αντιπρυτάνεις για τις διεθνείς σχέσεις και υπεύθυνοι διεθνών σχέσεων.
  • Επιχειρήσεις - φορείς απασχόλησης, μέλη επαγγελματικών ενώσεων, καθώς και εταιρείες με έδρα σε μία από τις συμμετέχουσες χώρες στη Διαδικασία της Μπολόνια που αναζητούν τρόπους να απευθυνθούν σε διεθνείς φοιτητές και πτυχιούχους που έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα.

Βασικά Μέρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών των διεθνών φοιτητών, το WISHES αποτελείται από τρία μέρη:

  • Πλατφόρμα Πληροφοριών: Η δικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης παρουσιάζει πληροφορίες για την ευρωπαϊκή εκπαίδευση. Εκτός από τις σχετικές πληροφορίες για τα διάφορα προγράμματα σπουδών, δίνονται επίσης πληροφορίες για τη χώρα, την πόλη, τη στέγαση, το κόστος διαβίωσης, καθώς και άλλα παρόμοια θέματα.
  • Βάση Δεδομένων για Πρακτική Άσκηση: Η δεύτερη συνιστώσα της πλατφόρμας, η διεθνής βάση δεδομένων για πρακτική άσκηση, παρουσιάζει οργανισμούς απασχόλησης και τις προσφορές τους, μέσω ατομικής ψηφιακής επαγγελματικής κάρτας σε φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο.
  • Δικτυακή κοινότητα: Στη δικτυακή κοινότητα, την τρίτη συνιστώσα της πλατφόρμας κινητικότητας WISHES, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν, να συζητούν και να αξιολογούν τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις προσφορές εργασίας, καθώς και πρακτικά θέματα για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η παραμονή τους στο εξωτερικό. Αυτή η εικονική αγορά είναι δομημένη γύρω από τις πανεπιστημιουπόλεις των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη και, συνεπώς, επιτρέπει μια εικονική αντιστοίχιση των παλαιών και μελλοντικών διεθνών φοιτητών διαφορετικών γενεών.

Κοινοπραξία WISHES[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινοπραξία WISHES αποτελείται από 9 εταίρους [3]:

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δεκέμβριο του 2006 κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής εξαμήνου Erasmus στο Πανεπιστήμιο Τόμας Μπάτα στην πόλη Ζλιν της Τσεχίας, οι φοιτητές Μάικλ Στάινμαν και Ρικάρντο Ντόρες ανάπτυξαν την ιδέα της δημιουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που να παρουσιάζει όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και την εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus.

Λόγω της μεγάλης αφοσίωσής τους και της ανταπόκρισης και υποστήριξης από διάφορα πανεπιστήμια, η ιδέα τους παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη. Οι παρουσιάσεις σε διάφορες διεθνείς διασκέψεις ακολουθήθηκαν από πρόσκληση του Άλαν Σμιθ να παρουσιάσουν την ιδέα πίσω από το WISHES στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (DG EAC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες τον Απρίλιο του 2007. Με την υποστήριξη του Πανεπιστήμιου του Παντερμπόρν, ο Στάινμαν και η Καθ. Δρ Λέενα Σουλ υπέβαλαν το 2008 πρόταση σχεδίου στο πλαίσιο της Δράσης 4 του προγράμματος Erasmus Mundus για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2008, το WISHES εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή[4] και ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2008.

Το 2009, πραγματοποιήθηκαν τρεις σημαντικές έρευνες WISHES προκειμένου να τεθούν στέρεες βάσεις για τη μελλοντική πλατφόρμα κινητικότητας WISHES. Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών 600 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 100 επιχειρήσεις και 4.000 φοιτητές δήλωσαν τις επιθυμίες τους για όσα θα πρέπει να περιέχει μια κεντρική πηγή πληροφόρησης σχετικά με την ευρωπαϊκή εκπαίδευση και τις επιλογές εργασίας. Επιπλέον, για να προωθηθεί περαιτέρω η ιδέα του σχεδίου, το 2009 έγινε παρουσίαση του WISHES σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές διασκέψεις για την κινητικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: στο συνέδριο ERACON 2009 (29 Απριλίου - 3 Μαΐου 2009, Λευκωσία, Κύπρος) και στο συνέδριο EAIE 2009 (16 – 19 Σεπτεμβρίου 2009, Μαδρίτη, Ισπανία).

Το Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια του WISHES Networking days (NWD 2010) στο Έσσεν της Γερμανίας, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας κινητικότητας WISHES για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τον Ιούνιο του 2010 τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν τις παρουσιάσεις τους και να τις αναρτήσουν στην πλατφόρμα WISHES, η οποία είναι διαθέσιμη για τους φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο το Σεπτέμβριο του 2010.[5]

Το Δίκτυο WISHES[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://uib.omu.edu.tr/belgeler/A_First_Introduction_tothe_WISHEs-Project_240208.pdf
  2. http://www.slideshare.net/Euwishes/erasmus-mundus-project-wishes
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 
  4. Αρ. Συμφωνίας 2008-2457 / 001-001 MUN MUNATT
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαΐου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]