Κέρλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κέρλινγκ (curling) είναι ομαδικό άθλημα, που παρουσιάζει ομοιότητες με τα παιχνίδια bowls και shuffleboard. Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο, ο οποίος είναι παρασκευασμένος με ιδιαίτερη προσοχή. Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη με σειρά ομόκεντρων κύκλων[1] προς το στόχο τους, που ονομάζεται "σπίτι" (house). Δύο άτομα με σκούπες συνοδεύουν τους συμπαίκτες. Το σκούπισμα εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει.[2] Κάθε αγώνας περιλαμβάνει 10 innings (ή ends). Για κάθε πέτρα που είναι πιο κοντά στον μπλε, κεντρικό κύκλο (tee) κερδίζει ένα πόντο η κάθε ομάδα[3]. Στόχος είναι να φέρει η ομάδα τις περισσότερες πέτρες κοντά στο κέντρο. Η περίπλοκη φύση του αθλήματος έκανε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτό ως "σκάκι πάνω στον πάγο".[4]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Curling Stones

Πατρίδα του κέρλινγκ θεωρείται η Σκωτία, όπου μετρά 5 αιώνες συνεχούς παρουσίας. [5]Το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες. Το κέρλινγκ είναι επίσημα άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Είναι επίσης άθλημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (κέρλινγκ με αμαξίδιο). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Κέρλινγκ (WCF) ιδρύθηκε το 1966.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ελευθεροτυπία[νεκρός σύνδεσμος], Από προπάππο προς δισέγγονα, 8 Φεβρουαρίου 2006.
  2. Ελευθεροτυπία[νεκρός σύνδεσμος], Νόμιμοι και δριμύτεροι, 5 Μαΐου 2007.
  3. in.gr[νεκρός σύνδεσμος], Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2006, ανακτήθηκε 15 Δεκεμβρίου 2008.
  4. «SI.com – 2006 Winter Olympics – Mark Bechtel: I'm cuckoo for curling – 11 Φεβρουαρίου 2006». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. Sport24[νεκρός σύνδεσμος], Η "θλιμμένη" νοικοκυρά του κέρλινγκ, 16 Φεβρουαρίου 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]