Πύργος (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι


Ο Πύργος (Π, ♖♜) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Λιγότερο ισχυρός από την βασίλισσα αλλά ισχυρότερος από τον ίππο ή τον αξιωματικό (η βασίλισσα και ο πύργος χαρακτηρίζονται και βαριά κομμάτια). Κάθε παίκτης ξεκινά την παρτίδα με δύο πύργους στις γωνίες της σκακιέρας (στο α1 και θ1 οι λευκοί και στο α8 και θ8 οι μαύροι).

8 Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess xxd40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
7 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
6 Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess xxd40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
5 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
4 Chess xxl40.png Chess xxd40.png Chess xxl40.png Chess rdd40.png Chess xxl40.png Chess xxd40.png Chess xxl40.png Chess xxd40.png
3 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
2 Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess xxd40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
1 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
α β γ δ ε ζ η θ

Κινείται οριζόντια ή κάθετα όσα τετράγωνα θέλει όπως φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Όπως η βασίλισσα δεν μπορεί να υπερπηδήσει άλλα κομμάτια (Αν π.χ. στο διάγραμμα βρισκόταν ένα κομμάτι στο δ2, ο πύργος δεν θα μπορούσε να κινηθεί στο δ1). Επίσης δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Ακόμα ο πύργος συμμετέχει στο ροκέ.

Η συμβατική αξία του πύργου είναι 5 πιόνια. Η αξία του θεωρείται έτσι μεγαλύτερη από ένα ελαφρύ κομμάτι (ίππος ή αξιωματικός) αλλά λίγο μικρότερη από δύο ελαφριά κομμάτια μαζί. Η διαφορά της αξίας του πύργου από ένα ελαφρύ κομμάτι υπολογίζεται σε 2 πιόνια και γενικά λέγεται διαφορά (έκφραση: έχασε την διαφορά = έδωσε πύργο για ένα ελαφρύ κομμάτι).

Οι πύργοι γενικά προτιμάται να παρακολουθούν την μάχη από την πρώτη γραμμή (σαν εφεδρείες). Το ροκέ δεν έχει μόνο σκοπό την προστασία του βασιλιά αλλά να δώσει και μεγαλύτερη κινητικότητα και συνεργασία στους πύργους (γενικά στην πρώτη γραμμή καταβάλεται προσπάθεια να βρίσκονται μόνο οι πύργοι). Έτσι όχι μόνο είναι καλά προφυλαγμένοι αλλά μπορούν να λαμβάνουν ενεργό μέρος στην μάχη με μεγάλη κινητικότητα απειλώντας όποια στήλη επιθυμεί ο παίκτης.

Πολύ συνηθισμένος στρατηγικός στόχος είναι η τοποθέτηση ενός πύργου σε μια ανοικτή στήλη (στήλη χωρίς πιόνια) ή έστω η τοποθέτηση σε μια ημιανοικτή στήλη (στήλη με ένα μόνο πιόνι). Έτσι ελέγχει όλη την στήλη. Αν μια στήλη είναι ιδιαιτέρως σημαντική ο παίκτης προσπαθεί να διπλώσει τους πύργους τοποθετώντας τους στην ίδια στήλη (συνήθως στην πρώτη και στην δεύτερη γραμμή). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει την πίεση σε ένα ευαίσθητο σημείο του αντιπάλου και ο ένας πύργος έχει την δυνατότητα να εισχωρήσει βαθιά στο εχθρικό στρατόπεδο (συνήθως στην 7η γραμμή (2η του αντιπάλου)) προστατευόμενος από τον άλλο.

Οι πύργοι είναι εξαιρετικά σημαντικά κομμάτια στο φινάλε. Γενικά απειλούν και προστατεύουν καλύτερα τα πιόνια όταν τοποθετούνται πίσω από αυτά. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το παιχνίδι παίζεται σχετικά με την προαγωγή των πιονιών σε βασίλισσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα