Βασιλιάς (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι


Ο Βασιλιάς (Ρ, ♔♚) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Η αιχμαλωσία του αντιπροσωπεύει τον σκοπό των παικτών. Αν ο βασιλιάς απειληθεί και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής τότε έχουμε ματ και η παρτίδα τελειώνει με νίκη του παίκτη που απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά. Κάθε παίκτης ξεκινά με ένα βασιλιά, ο λευκός στο ε1 και ο μαύρος στο ε8.

Κινήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Σκακιστικό περίγραμμα 26.PNG
Chess zver 26.png
α8 β8 γ8 δ8 ε8 ζ8 η8 θ8
α7 β7 γ7 δ7 ε7 ζ7 η7 θ7
α6 β6 γ δ6 ε6 ζ6 η6 θ6
α5 β5 γ5 δ5 ε5 ζ5 η5 θ5
α4 β4 γ4 δ4 ε4 ζ4 η4 θ4
α3 β3 γ3 δ3 ε3 ζ3 η3 θ3
α2 β2 γ2 δ2 ε2 ζ2 η2 θ2
α1 β1 γ1 δ1 ε1 ζ1 η1 θ1
Chess zver 26.png
Σκακιστικό περίγραμμα 26.PNG
Κομμάτια βασιλιά.

Ο βασιλιάς κινείται κατά ένα τετράγωνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί σε τετράγωνο που βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από την σκακιέρα. Δεν επιτρέπεται να κινηθεί όμως σε τετράγωνο που απειλείται από αντίπαλο κομμάτι. Επίσης κανένα κομμάτι δεν επιτρέπεται να κινηθεί αφήνοντας εκτεθειμένο σε επίθεση τον βασιλιά (απόλυτο κάρφωμα). Ο βασιλιάς μαζί με τον πύργο τέλος συμμετέχει σε μια ειδική κίνηση, το ροκέ.

Όταν ένας παίκτης απειλεί τον αντίπαλο βασιλιά συνηθίζεται να λέει σαχ (ή ρουά, ή βασιλιάς). Στους σύγχρονους κανόνες αυτό δεν είναι υποχρεωτικό αλλά οι μόνες επιτρεπόμενες κινήσεις είναι αυτές που φροντίζουν για την αντιμετώπιση του σαχ. Οι δυνατοί τρόποι αντιμετώπισης είναι

  • η μετακίνηση του βασιλιά σε ένα ασφαλές τετράγωνο.
  • το κόψιμο του κομματιού που δίνει το σαχ
  • η παρεμβολή ενός τρίτου κομματιού ανάμεσα στο κομμάτι που δίνει το σαχ και τον βασιλιά


Στην περίπτωση σαχ το ροκέ δεν επιτρέπεται. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα από τα τρία έχουμε ματ. Σημειώνουμε ότι αν δεν απειλείται δεν έχουμε ματ, αν δεν υπάρχει καμμία νόμιμη κίνηση έχουμε την περίπτωση του πατ όπου η παρτίδα λήγει ισόπαλη (κινήσεις που αφήνουν εκτεθειμένο τον βασιλιά δεν είναι νόμιμες).

Σημειώνεται ότι είναι αδύνατο να απειλήσει κάποιος βασιλιά με βασιλιά (ποτέ δεν στέκονται δίπλα δίπλα). Αν ένας παίκτης μείνει μόνο με τον βασιλιά (γυμνός βασιλιάς) είναι αδύνατο να κερδίσει, μπορεί μόνο να προσπαθήσει για την ισοπαλία με πατ ή με τον κανόνα των 50 κινήσεων.

Αξία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς δεν έχει συμβατική αξία για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν ανταλλάσεται. Είναι όμως πολύ ισχυρό κομμάτι. Το γεγονός ότι πρέπει να υποχωρεί σε κάθε είδους απειλή καθιστά αναγκαίο να μένει μακριά από τα γεγονότα, συνήθως στην προστασία του ροκέ, στην διάρκεια της παρτίδας. Στο φινάλε όμως λαμβάνει ενεργό μέρος συνήθως για να βοηθήσει την προαγωγή των πιονιών σε βασίλισσες. Στην περιοχή που βρίσκεται είναι πολύ ισχυρός αλλά καθυστερεί να διανύσει αποστάσεις στην σκακιέρα. Γενικά όμως θεωρείται ισχυρότερος του ίππου ή του αξιωματικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα