Ίππος (σκάκι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πεσσοί
Chess king icon.png Βασιλιάς
Chess queen icon.png Βασίλισσα
Chess rook icon.png Πύργος
Chess bishop icon.png Αξιωματικός
Chess knight icon.png Ίππος
Chess pawn icon.png Πιόνι


Ο Ίππος (Ι, ♘♞) (λέγεται και άλογο) είναι ένα από τα κομμάτια στο σκάκι. Λιγότερο ισχυρός από τον Πύργο αλλά ανάλογης ισχύος με τον αξιωματικό (ο ίππος και ο αξιωματικός χαρακτηρίζονται και ελαφριά κομμάτια). Κάθε παίκτης ξεκινά την παρτίδα με δύο ίππους δίπλα στους πύργους του (στο β1 και η1 οι λευκοί και στο β8 και η8 οι μαύροι).

8 Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
7 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
6 Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
5 Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png
4 Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess ndd40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
3 Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png
2 Chess l40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess xxl40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png
1 Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png Chess d40.png Chess l40.png
α β γ δ ε ζ η θ

Η κίνησή του μοιάζει με κεφαλαίο Γ και φαίνεται στο διάγραμμα αριστερά. Αντίθετα με τα υπόλοιπα κομμάτια όμως δεν εμποδίζεται από άλλα κομμάτια που βρίσκονται στον δρόμο του. Όπως όλα τα κομμάτια, δεν μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο όπου βρίσκεται κομμάτι ίδιου χρώματος αλλά μπορεί να κινηθεί σε τετράγωνο εχθρικού κομματιού απομακρύνοντάς το από τη σκακιέρα.

Η συμβατική αξία του ίππου είναι 3 πιόνια. Θεωρείται έτσι πιο αδύνατος από τον πύργο αλλά ανταλλάσεται με τον αξιωματικό σαν ίσης αξίας κομμάτι.

Ο ίππος είναι ιδιαιτέρως ισχυρότερος όταν είναι τοποθετημένος κοντά στο κέντρο. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι κοντά στο κέντρο της σκακιέρας ελέγχει 8 τετράγωνα ενώ στην άκρη μόνο 4, στην γωνία της σκακιέρας μόνο 2. Αυτό μειώνει την ισχύ του αλλά και τον παγιδεύει. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αντίθετα με τα άλλα κομμάτια, για να διανύσει αποστάσεις στην σκακιέρα χρειάζεται αρκετές κινήσεις. Ένας ίππος στο κέντρο μπορεί γρήγορα να βρεθεί σε όποια περιοχή της σκακιέρας χρειάζεται αλλά ένας ίππος στην άκρη είναι ανίσχυρος να βοηθήσει την μάχη στην άλλη άκρη της σκακιέρας.

Ίππος των λευκών

Ο παράξενος χαρακτήρας της κίνησης του ίππου τού δίνει το πλεονέκτημα να απειλεί τα άλλα κομμάτια, ακόμα και την βασίλισσα, χωρίς να απειλείται από αυτά. Έχοντας την δυνατότητα να απειλεί έτσι οκτώ διαφορετικές θέσεις χωρίς να εμποδίζεται από την ύπαρξη κομματιών ή πιονιών στα διπλανά του τετράγωνα είναι ιδανικός για παιχνίδι τακτικής, ιδιαιτέρως για διπλά χτυπήματα (στη σκακιστική γλώσσα η κίνηση αυτή ονομάζεται συχνά πιρούνι). Ο ίππος θεωρείται ισχυρότερος στην αρχή του παιχνιδιού όπου αυτού του είδους το τακτικό παιχνίδι είναι πιο προσφορο. Μάλιστα συνήθως είναι το πρώτο κομμάτι που αναπτύσσεται στο άνοιγμα (κυρίως στα αποκαλούμενα κλειστά ινδικά ανοίγματα). Καθώς αδειάζει η σκακιέρα μειώνονται οι δυνατότητες τακτικών απειλών αλλά και χάνει την αξία της η δυνατότητα να υπερπηδά κομμάτια και πιόνια. Αν και γενικά μειονεκτεί του αξιωματικού στο φινάλε, διατηρεί το πλεονέκτημα να έχει πρόσβαση σε όλα τα τετράγωνα της σκακιέρας και είναι ισχυρότερος αν τα πιόνια περιορίζονται στην μία πτέρυγα της σκακιέρας ή αν υπάρχουν πολλά πιόνια που εγκλωβίζουν τις διαγώνιες στους αξιωματικούς.

Συνηθισμένος στρατηγικός στόχος είναι η τοποθέτησή του σε μια τρύπα της εχθρικής παράταξης (τρύπες είναι τα τετράγωνα που δεν μπορούν να απειληθούν από πιόνια).

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα