Κράμερ εναντίον Κράμερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κράμερ εναντίον Κράμερ
ΣκηνοθεσίαΡόμπερτ Μπέντον
ΠαραγωγήColumbia Pictures
ΣενάριοΈιβερι Κόρμαν
(βιβλίο)
Ρόμπερτ Μπέντον
(σενάριο)
ΠρωταγωνιστέςΝτάστιν Χόφμαν
Μέριλ Στριπ
Τζάστιν Χένρι
Τζέιν Αλεξάντερ
ΦωτογραφίαΝέστορ Αλμέντρος
ΜοντάζΤζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ
Εταιρεία παραγωγήςColumbia Pictures
ΔιανομήColumbia Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 19 Δεκεμβρίου 1979
Country flag 1 Μαρτίου 1980
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Κράμερ εναντίον Κράμερ (αγγλικά: Kramer vs. Kramer) είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1979 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού και τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιό τους στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στο μικρό τους γιο.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών στις 19 Δεκεμβρίου 1979. Έγινε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, με τις εισπράξεις στην Αμερική να φτάνουν τα 106,2 εκατομμύρια δολάρια. Έλαβε 9 υποψηφιότητες για Όσκαρ και στην 52η Απονομή των Βραβείων κέρδισε 5 χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α' Ανδρικού Ρόλου και Β' Γυναικείου Ρόλου για τους Χόφμαν και Στριπ αντίστοιχα και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τεντ Κράμερ, ένας εργασιομανής και στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρίας. Αφού περνάει τη μέρα του συζητώντας με το αφεντικό του το νέο του καθήκον, επιστρέφει σπίτι και βρίσκει τη σύζυγό του Τζοάνα να τον εγκαταλείπει.

Ο Τεντ αναγκάζεται να μεγαλώσει το γιο τους Μπίλι μόνος του. Οι δυο θα αρχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλον καθώς ο Τεντ έχει πολλή δουλειά να κάνει και ο Μπίλι δεν αισθάνεται την αγάπη και την προσοχή που του έδινε η μητέρα του. Μετά από αρκετούς μήνες, οι Τεντ και Μπίλι θα εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και τελικά θα αρχίσουν να αγαπάνε και να νοιάζονται ο ένας τον άλλον.

Ο Τεντ θα γίνει φίλος με τη γειτόνισσά του Μάργκαρετ, η οποία είχε συμβουλέψει την Τζοάνα να τον εγκαταλείψει. Η Μάργκαρετ είναι και αυτή μητέρα χωρίς σύζυγο. Μια μέρα καθώς κάθονται στο πάρκο και παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν, ο Μπίλι τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο. Ο Τεντ αμέσως τον πηγαίνει στο νοσοκομείο και τον παρηγορεί τρυφερά, αντιπροσωπεύοντας την συνεχώς αυξανόμενη συναισθηματική ένωση και αίσθηση υπευθυνότητας για το παιδί του από τότε που τους εγκατέλειψε η Τζοάνα.

15 μήνες αργότερα η Τζοάνα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με σκοπό να διεκδικήσει τον Μπίλι και μια μάχη διεκδίκησης της κηδεμονίας αρχίζει. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι Τεντ και Τζοάνα είναι απροετοίμαστοι για τη σκληρή "δολοφονία" των χαρακτήρων τους από τους δικηγόρους τους. Η Μάργκαρετ αναγκάζεται να ομολογήσει ότι συμβούλεψε την Τζοάνα να αφήσει τον Τεντ αν ήταν δυστυχισμένη όπως η ίδια έλεγε και λέει στο δικαστήριο ότι ο Τεντ έχει αλλάξει. Τελικά, το γεγονός ότι ο Τεντ απολύθηκε και αναγκάστηκε να δεχτεί μια δουλειά με λιγότερες αποδοχές και το ατύχημα του Μπίλι θα προκαλέσουν ζημιά στην αξιοπιστία του Τεντ ως γονιός.

Το δικαστήριο δίνει την κηδεμονία στην Τζοάνα, όχι εξαιτίας των αποδείξεων αυτών αλλά επειδή ένα παιδί είναι καλύτερο να μεγαλώσει με τη μητέρα του. Ο Τεντ θέλει να ασκήσει έφεση αλλά ο δικηγόρος του τον προειδοποιεί ότι αν προβούν σε έφεση ο Μπίλι θα αναγκαστεί να καταθέσει και ο Τεντ δεν μπορεί να αντέξει την σκέψη να περάσει ο γιος του τέτοια δοκιμασία. Έτσι αποφασίζει να μη διεκδικήσει την κηδεμονία.

Τη μέρα όπου ο Μπίλι πρόκειται να μετακομίσει με την Τζοάνα, οι Τεντ και Μπίλι φτιάχνουν πρωινό μαζί. Αγκαλιάζονται σφιχτά καθώς ξέρουν και οι δύο ότι θα είναι η τελευταία φορά που τρώνε πρωινό μαζί. Η Τζοάνα ζητάει από τον Τεντ να μιλήσουν. Του λέει ότι αν και αγαπάει τον Μπίλι και θέλει να τον έχει μαζί της, γνωρίζει ότι ο Μπίλι είναι ήδη στο σπίτι του και ότι το πραγματικό του σπίτι είναι μαζί του. Έτσι δεν τον παίρνει μαζί της. Καθώς μπαίνει στο ασανσέρ, ρωτάει τον Τεντ "Πώς είμαι;". Η ταινία τελειώνει με τις πόρτες να κλείνουν και με την Τζοάνα, λίγο πριν ο Τεντ της απαντήσει "Είσαι υπέροχη", να ανεβαίνει στο σπίτι για να μιλήσει στον Μπίλι.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντάστιν Χόφμαν στο ρόλο του Τεντ Κράμερ
  • Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Τζοάνα Κράμερ
  • Τζάστιν Χένρι στο ρόλο του Μπίλι Κράμερ
  • Τζέιν Αλεξάντερ στο ρόλο της Μάργκαρετ Φελπς
  • Πέτρα Κινγκ στο ρόλο της Πέτι Φελπς
  • Μελίσα Μόρελ στο ρόλο της Κιμ Φελπς
  • Χάουαρντ Νταφ στο ρόλο του Τζον Σόνεσι
  • Τζορτζ Κο στο ρόλο του Τζιν Ο' Κόνορ
  • ΤζοΜπεθ Γουίλιαμς στο ρόλο της Φίλις Μπερνάρντ
  • Χάουλαντ Τσαμπερλέν στο ρόλο του Δικαστή Άτκινς

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διάσημη σκηνή με το παγωτό, όπου ο Μπίλι ζητάει από τον πατέρα του να περάσουν κατευθείαν στο επιδόρπιο ήταν αυτοσχεδιασμός των Χόφμαν και Χένρι. Η σκηνή άρεσε τόσο πολύ στον Ρόμπερτ Μπέντον που αποφάσισε να την συμπεριλάβει στην ταινία. Η σκηνή όπου ο Τεντ πετάει το ποτήρι με το κρασί στον τοίχο του εστιατορίου έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του Χόφμαν. Ο Χόφμαν ενημέρωσε μόνο τον κάμεραμαν για το τι θα συνέβαινε, ώστε να γυρίσει το πλάνο. Η αντίδραση της Στριπ είναι εντελώς γνήσια και κατάφερε να μείνει στο χαρακτήρα μέχρι να ολοκληρωθεί η σκηνή. Η Στριπ αργότερα δήλωσε ότι μόλις η σκηνή τέλειωσε άρχισε να φωνάζει στο Χόφμαν επειδή την τρόμαξε. Στη τελευταία σκηνή της ταινίας όπου η Τζοάνα ρωτάει τον Τεντ "Πώς είμαι;" είναι πραγματική ερώτηση της Στριπ, η οποία ρωτούσε τον Χόφμαν για το μακιγιάζ της, καθώς νόμιζε ότι η σκηνή είχε τελειώσει. Ο σκηνοθέτης κράτησε τη σκηνή. Ο Ντάστιν Χόφμαν, ο οποίος μόλις είχε περάσει από ένα διαζύγιο, πρόσθεσε πολλές προσωπικές στιγμές και δικούς του διαλόγους. Ο σκηνοθέτης του πρόσφερε συμμετοχή στο σενάριο αλλά ο Χόφμαν αρνήθηκε. Η Μέριλ Στριπ έγραψε μόνη της τα λόγια της στη σκηνή του δικαστηρίου αφού είπε στον Μπέντον ότι δεν της άρεσε ο τρόπος που ήταν γραμμένος στο σενάριο.[1]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχική επιλογή για το ρόλο της Τζοάνα ήταν η Κέιτ Τζάκσον αλλά αναγκάστηκε να αρνηθεί εξαιτίας των υποχρεώσεών της στην τηλεοπτική σειρά Οι Άγγελοι του Τσάρλι (Charlie's Angels) ενώ η Τζέιν Φόντα τον απέρριψε. Η Μέριλ Στριπ αρχικά είχε πάρει το ρόλο της Φίλις, ο οποίος τελικά κατέληξε στη ΤζοΜπεθ Γουίλιαμς. Όταν η Τζάκσον δεν ήταν διαθέσιμη να παίξει το ρόλο της Τζοάνα, προσφέρθηκε στην Στριπ. Ο Τζέιμς Κάαν απέρριψε το ρόλο του Τεντ.[1]

Box Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θέση ανοίγματος: 1η[2]
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 5.500.000 δολάρια[2]
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 106.200.000 δολάρια[2]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Καλύτερη Ταινία Νίκη
Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον Νίκη
Διασκευασμένο Σενάριο Ρόμπερτ Μπέντον Νίκη
Α' Ανδρικού Ρόλου Ντάστιν Χόφμαν Νίκη
Β' Ανδρικού Ρόλου Τζάστιν Χένρι Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Μέριλ Στριπ Νίκη
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζέιν Αλεξάντερ Υποψηφιότητα
Φωτογραφία Νέστορ Αλμέντρος Υποψηφιότητα
Μοντάζ Τζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[4] Καλύτερη Ταινία - Δράμα Νίκη
Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον Νίκη
Σενάριο Ρόμπερτ Μπέντον Νίκη
Α' Ανδρικού Ρόλου - Δράμα Ντάστιν Χόφμαν Νίκη
Β' Ανδρικού Ρόλου Τζάστιν Χένρι Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Μέριλ Στριπ Νίκη
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζέιν Αλεξάντερ Υποψηφιότητα
Πρωτοεμφανιζόμενος Ηθοποιός Τζάστιν Χένρι Υποψηφιότητα
BAFTA[5] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μπέντον Υποψηφιότητα
Διασκευασμένο Σενάριο Ρόμπερτ Μπέντον Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου Ντάστιν Χόφμαν Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Μέριλ Στριπ Υποψηφιότητα
Μοντάζ Τζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ Υποψηφιότητα

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχει κατατάξει τo Κράμερ εναντίον Κράμερ στην 3η θέση στην κατηγορία AFI 10 Top 10... 10 Δικαστικά Δράματα.[6]

Ο Τζάστιν Χένρι παραμένει μέχρι σήμερα ο νεότερος (8 ετών) υποψήφιος για το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Κράμερ εναντίον Κράμερ στο Internet Movie Database». IMDb. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010. 
  2. 2,0 2,1 2,2 «Κράμερ εναντίον Κράμερ στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. «The 52nd Academy Awards (1980) Nominees and Winners». oscars.org. 14 Απριλίου 1980. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. «The 37th Annual Golden Globe Awards (1980)». goldenglobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012. 
  5. «BAFTA Awards». IMDb. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2012. 
  6. «AFI 10 Top 10...Courtroom Drama». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  7. «The Oscars Record Holders». biography.com. Oscar Records. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]