Το μυστικό του Brokeback Mountain

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μυστικό του Brokeback Mountain
ΣκηνοθεσίαΑνγκ Λι[1]
ΠαραγωγήΤζέιμς Σάμους[1] και Diana Ossana[1]
ΣενάριοLarry McMurtry[1] και Diana Ossana[1]
Βασισμένο σεBrokeback Mountain
ΠρωταγωνιστέςΧιθ Λέτζερ[1], Τζέικ Τζίλενχαλ[1], Αν Χάθαγουεϊ, Μισέλ Ουίλιαμς, Ράντι Κουέιντ, Λίντα Καρντελίνι, Άννα Φάρις, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Κέιτ Μάρα, Brooklynn Proulx, Γκράχαμ Μπέκελ, Ροντρίγκο Πριέτο[2], Scott Michael Campbell[2] και Peter McRobbie
ΜουσικήΓκουστάβο Σανταολάγια
ΦωτογραφίαΡοντρίγκο Πριέτο[1]
ΜοντάζΤζεραλντίν Περόνι[1] και Dylan Tichenor
ΕνδυματολόγοςMarit Allen[1]
Εταιρεία παραγωγήςGood Machine
ΔιανομήFocus Features, Paramount Pictures και Good Machine
Πρώτη προβολή2  Σεπτεμβρίου 2005[3] και 9  Μαρτίου 2006 (Γερμανία)[4]
Διάρκεια134 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[5][6]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το μυστικό του Brokeback Mountain είναι μια αμερικανική γουέστερν δραματική ταινία του 2005 που απεικονίζει την περίπλοκη ερωτική σχέση μεταξύ δύο αντρών στην Αμερική από το 1963 έως το 1983. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον, βραβευμένο με Όσκαρ, Ang Lee, ενώ το σενάριό της βασίστηκε σε μια ιστορία της Annie Proulx. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Αν Χάθαγουεϊ και Μισέλ Ουίλιαμς.

Το μυστικό του Brokeback Mountain κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου και έκανε πρεμιέρα, όπου και κέρδισε τις εντυπώσεις. Στη συνέχεια, κέρδισε αρκετά βραβεία, όπως 4 Χρυσές Σφαίρες (Καλύτερης Δραματικής Ταινία, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Τραγουδιού) και απέσπασε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπου και απέσπασε τα 3 (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής). Η ταινία ήταν το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε τελικά από το Crash. Τέλος, έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και θεωρείται από τις πλέον κερδοφόρες δραματικές ταινίες όλων των εποχών.[7][8]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1963, δύο καουμπόηδες, ο Ένις και ο Τζακ, που φυλάνε πρόβατα στο βουνό Μπρόουκμπακ του Ουαϊόμινγκ, έρχονται σε ερωτική επαφή μεταξύ τους. Παρότι στη συνέχεια δημιουργούν οικογένειες, η ανάμνηση αυτού του γεγονότος θα σημαδέψει ανεξίτηλα τα επόμενα 20 χρόνια της ζωής τους, μέσα στα οποία θα προσπαθούν μάταια να εξορκίσουν τον απαγορευμένο τους έρωτα.

Το 1963, ο Ennis Del Mar και ο Jack Twist προσλαμβάνονται από τον Joe Aguirre για να εκθρέψουν τα πρόβατά του μέσα στο καλοκαίρι στα βουνά του Wyoming . Μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης ποτών, ο Jack φλερτάρει τον Ennis, ο οποίος αρχικά διστάζει, αλλά τελικά ανταποκρίνεται στο φλερτ του Jack. Παρά τα λεγόμενα του Ένις στον Τζακ ότι ήταν ένα στιγμιαίο περιστατικό, αναπτύσσουν μια παθιασμένη σεξουαλική και συναισθηματική σχέση. Αφότου ο Τζάκ και ο Ένις τελικά εμπλέκονται, ο Ένις παντρεύεται την επί πολλά έτη αρραβωνιαστικιά του, Alma Beers και κάνει δύο κόρες μαζί της. Ο Τζακ επιστρέφει το επόμενο καλοκαίρι αναζητώντας δουλειά, αλλά ο Aguirre, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τον Jack και τον Ennis στο βουνό, αρνείται να τον ξαναπροσλάβει.

Ο Τζακ μετακομίζει στο Τέξας, όπου συναντά, παντρεύεται και κάνει γιο με την αναβάτιδα του ροντέο, Lureen Newsome. Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Τζακ επισκέπτεται τον Ένις. Κατά τη συνάντηση, φιλιούνται οι δυο τους με πάθος, και η Alma άθελά της το βλέπει. Ο Τζακ μιλάει για μια σχέση ζωής με τον Ένις σε ένα μικρό ράντσο, αλλά ο Ένις, στοιχειωμένος από μια παιδική μνήμη για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία δύο ανδρών που είναι ύποπτοι για ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, αρνείται. Είναι επίσης απρόθυμος να εγκαταλείψει την οικογένειά του.

Οι Ένις και Τζακ συνεχίζουν να συναντιούνται πού και πού για ψάρεμα καθώς οι γάμοι και των δυο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η Lureen εγκαταλείπει το ροντέο και ασχολείται με τις επιχειρήσεις του πατέρα της. Η Alma και ο Ennis τελικά χωρίζουν το 1975. Μόλις ο Τζακ μαθαίνει για το διαζύγιο του Ένις, πάει στο Wyoming. Του προτείνει να ξαναζήσουν μαζί, αλλά ο Ένις αρνείται να απομακρυνθεί από τα παιδιά του. Αναστατωμένος, ο Τζακ βρίσκει παρηγοριά με αρσενικές πόρνες στο Μεξικό .

Ο Ένις βλέπει την οικογένειά του τακτικά, μέχρις ότου η Άλμα τελικά του επισημαίνει την αληθινή φύση της σχέσης του με τον Τζακ. Ακολουθεί ένας άγριος καυγάς, προκαλώντας τον Ένις να εγκαταλείψει τις σχέσεις του με την Άλμα. Ο Ένις ξεκινάει μια σύντομη ρομαντική σχέση με την Cassie Cartwright, σερβιτόρα.

Στο τέλος ενός τακτικού αλιευτικού ταξιδιού, συνειδητοποιούν ότι θέλουν, αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι πια μαζί. Έτσι αποχωρίζονται με δάκρυα στα μάτια.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Ένις δέχεται πίσω μια κάρτα που είχε στείλει στον Τζακ, με σφραγίδα "απεβίωσε". Τηλεφωνεί στη Λορίν,που του λέει ότι ο Τζακ πέθανε σε ένα ατύχημα μετά από την έκρηξη ενός ελαστικού που άλλαζε. Καθώς εκείνη του μιλάει, ο Ένις φαντάζεται ότι ο Τζακ χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από μια συμμορία των κακοποιών, τη μοίρα που φοβόταν ο Ένις. Η Λορίν λέει στον Ένις ότι ο Τζακ ήθελε να σκορπιστεί η στάχτη του στο βουνό Brokeback, αλλά δεν ξέρει πού είναι. Ο Ένις ταξιδεύει για να συναντηθεί με τους γονείς του Jack και προσφέρεται να πάρει την στάχτη του Jack στο βουνό. Ο πατέρας αρνείται, προτιμώντας να την πάει σε οικογενειακό οικόπεδο. Επιτρέπεται από τη μητέρα του Jack να δει την παιδική κρεβατοκάμαρα του Jack, ο Ένις βρίσκει το πουκάμισο που νόμιζε ότι είχε χάσει στο βουνό Brokeback. Ανακαλύπτει ότι ο Jack το φύλαγε να κρέμεται, με το δικό του ματωμένο πουκάμισο από έναν καυγά που είχαν εκείνο το καλοκαίρι. Ο Ένις ακουμπά και τα δύο πουκάμισα στο πρόσωπό του και κλαίει σιωπηλά. Η μητέρα του Jack του λέει να κρατήσει τα πουκάμισα.

Αργότερα, η 19χρονη Alma τζούνιορ φτάνει στο τροχόσπιτο του Ennis για να πει στον πατέρα της ότι είναι αρραβωνιασμένη. Ζητά την ευχή του και τον προσκαλεί στο γάμο. Ο Ennis την ρωτάει αν ο μνηστήρας της την αγαπάει πραγματικά και εκείνη απαντά: "Ναι". Όταν φεύγει η Alma Jr, ο Ένις πηγαίνει στο ντουλάπι του, όπου το πουκάμισό του και του Jack κρέμονται δίπλα δίπλα, με μια καρτ ποστάλ του Brokeback Mountain καρφιτσωμένη πάνω τους. Τα κοιτάζει για λίγο, δάκρυα στα μάτια, και μουρμουρίζει, "Jack, ορκίζομαι  ..."[9][10]

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Χιθ Λέτζερ Ennis Del Mar
Τζέηκ Γκίλενχαλ Jack Twist
Μισέλ Ουίλιαμς Alma
Αν Χάθαγουεϊ Lureen Newsome
Ράντι Κουέιντ Joe Aguirre
Σκοτ Μάικλ Κάμπελ Monroe
Λίντα Καρντελλίνι Cassie

Βραβεύσεις και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεία Όσκαρ

Χρυσές Σφαίρες

Βραβεία BAFTA

  • Καλύτερη Ταινία
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία - Ανγκ Λι
  • Καλύτερο Σενάριο - Λάρι ΜακΜέρτρι, Ντιάνα Οσάνα
  • Καλύτερη Β' Αντρική Ερμηνεία - Τζέικ Τζίλενχαλ
  • Καλύτερη Α' Αντρική Ερμηνεία - Χιθ Λέτζερ (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία - Μισέλ Ουίλιαμς (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Φωτογραφία (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Μουσική - Γκουστάβο Σαντολάγια (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερο Μοντάζ (υποψηφιότητα)

Independent Spirit Awards

  • Καλύτερη Ταινία
  • Καλύτερη Σκηνοθεσία - Ανγκ Λι
  • Καλύτερη Α' Αντρική Ερμηνεία - Χιθ Λέτζερ (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία - Μισέλ Ουίλιαμς (υποψηφιότητα)

MTV Movie Awards

  • Καλύτερη Ερμηνεία - Τζέικ Τζίλενχαλ
  • Καλύτερο Φιλί - Τζέικ Τζίλενχαλ, Χιθ Λέτζερ

Screen Actors Guild Awards

  • Καλύτερη Α' Αντρική Ερμηνεία - Χιθ Λέτζερ (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Β' Αντρική Ερμηνεία - Τζέικ Τζίλενχαλ (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία - Μισέλ Ουίλιαμς (υποψηφιότητα)
  • Καλύτερη Συνολική Ερμηνεία (υποψηφιότητα)

Φεστιβάλ Βενετίας

  • Χρυσός Λέοντας (Καλύτερη Ταινία)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 europeanfilmawards.eu. 8276. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2021.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. Freebase Data Dumps. Google.
  4. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0388795/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  5. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins. 525987. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2020.
  6. The American Film Institute Catalog of Motion Pictures. 54466. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2020.
  7. «Όσκαρ: Το Μυστικό του Μπρόουκμπακ Μάουντεν τις περισσότερες υποψηφιότητες | naftemporiki.gr». www.naftemporiki.gr. 31 Ιανουαρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2020. 
  8. «Brokeback Mountain – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr». cinefreaks.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2020. 
  9. Proulx, Annie. «"Brokeback Mountain"». The New Yorker (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2020. 
  10. «SparkNotes: Brokeback Mountain: Plot Overview». www.sparknotes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]