Στη Φωλιά του Κούκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στη Φωλιά του Κούκου
ΣκηνοθεσίαΜίλος Φόρμαν
ΠαραγωγήΣολ Ζάεντς και Μάικλ Ντάγκλας
ΣενάριοΜπο Γκόλντμαν και Lawrence Hauben
Βασισμένο σεΣτη Φωλιά του Κούκου
ΠρωταγωνιστέςΤζακ Νίκολσον[1], Λουίζ Φλέτσερ[1], Γουίλιαμ Ρέντφιλντ, Μπραντ Ντούριφ[1], Ντάνυ ΝτεΒίτο[1], Sydney Lassick, Κρίστοφερ Λόιντ[1], Γουίλ Σάμσον[1], Scatman Crothers[1], Michael Berryman[1], Νέιθαν Τζορτζ[1], Βίνσεντ Σκιαβέλι[1], Αντζέλικα Χιούστον, William Duell, Dean Brooks, Πίτερ Μπρόκο[1], Louisa Moritz, Philip Roth, Ted Markland[1], Audrey Landers, Mews Small, Tom McCall και Σολ Ζάεντς[1]
ΜουσικήΤζακ Νίτσε
ΦωτογραφίαΧάσκελ Γουέξλερ
ΜοντάζSheldon Kahn
Εταιρεία παραγωγήςFantasy Films Productions
ΔιανομήInterCom, MOKÉP και Netflix
Πρώτη προβολή1975, 18  Μαρτίου 1976 (Γερμανία)[2] και 19  Νοεμβρίου 1975 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Φιλιππίνες, Λεσότο και Νιούε)[3]
Διάρκεια133 λεπτά και 136 λεπτά[4]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[4]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Στη Φωλιά του Κούκου (αγγλικά: One Flew Over the Cuckoo's Nest‎‎) είναι δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 1975, σε σκηνοθεσία Μίλος Φόρμαν, βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κεν Κίζι και έχει ως πρωταγωνιστές τον Τζακ Νίκολσον και τη Λουίζ Φλέτσερ. Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 9 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε πέντε, και μάλιστα και τα πέντε στις βασικές κατηγορίες, ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα μόνο άλλες δυο ταινίες έχουν καταφέρει, το Συνέβη μια Νύχτα (1934) και η Σιωπή των Αμνών (1991).[5] Το 1993 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.[6] Επίσης, το 1997 έλαβε την 20ή θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Όρεγκον του 1963, ο Ραντλ Πάτρικ Μακ Μέρφι (Τζακ Νίκολσον) ένας ψυχοπαθής εγκληματίας που εκτίει μικρή ποινή σε αγροτική φυλακή, μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Ο Μακ Μέρφι ελπίζει πως εκεί θα περάσει τους τελευταίους μήνες της ποινής του σε ένα περιβάλλον πιο ήρεμο και αποφεύγοντας τη σκληρή δουλειά. Η πτέρυγα του Μακ Μέρφι όμως διευθύνεται από τη σκληρή και άκαμπτη νοσοκόμα Μίλντρεντ Ρέιτσεντ (Λουίζ Φλέτσερ), η οποία χρησιμοποιεί ανορθόδοξες ιατρικές μεθόδους προκειμένου να υποτάξει και να ταπεινώσει τους ασθενείς της. Ο Μακ Μέρφι ανακαλύπτει ότι οι ασθενείς φοβούνται περισσότερο τη Ρέιτσεντ από την επανένταξή τους στον έξω κόσμο και γρήγορα γίνεται αρχηγός μιας ομάδας ασθενών. Οι ασθενείς αυτοί είναι ο Μπίλι Μπίμπιτ (Μπραντ Ντουρίφ), ένας νέος που τραυλίζει από νευρικότητα, ο Τσάρλι Τσεσγουίκ (Σίντνεϊ Λάσικ), ένας άνδρας με συμπεριφορά και αντιδράσεις παιδιού, ο Μαρτίνι (Ντάνι Ντε Βίτο) που έχει παραισθήσεις, ο Ντέιλ Χάρντιγκ (Γουίλιαμ Ρέντφιλντ) ένας μορφωμένος παρανοϊκός και ο Τσιφ Μπρόμντεν (Γουιλ Σάμσον) ένας πανύψηλος κωφάλαλος Αμερικανός ιθαγενής. Ο Μακ Μέρφι συγκρούεται με τη νοσοκόμα Ρέιτσεντ και ένας πόλεμος νεύρων ξεσπάει ανάμεσά τους.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη της ταινίας Μίλος Φόρμαν, πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Μακ Μέρφι ήταν ο Μπαρτ Ρέινολντς, ενώ οι ηθοποιοί Τζέιμς Κάαν, Μάρλον Μπράντο και Τζιν Χάκμαν τον απέρριψαν. Ο ρόλος της ψυχρής και αυστηρής νοσοκόμας Ρέιτσεντ απορρίφθηκε από όλες τις ηθοποιούς τις οποίες προσέγγισαν για τον ρόλο. Μερικές από τις ηθοποιούς που τον απέρριψαν ήταν η Τζέιν Φόντα, η Σίρλεϊ Μακ Λέιν, η Αν Μπάνκροφτ, η Τζέραλντιν Πέιτζ, η Έλεν Μπέρστιν και η Άντζελα Λάνσμπερι. Τον ρόλο τελικώς ανέλαβε η άσημη Λουίζ Φλέτσερ και της απέφερε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Η ταινία γυρίστηκε στο νοσοκομείο του Όρεγκον όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Το όνομα του τίτλου προέρχεται από αμερικανικό παιδικό τραγούδι, το οποίο στο μυθιστόρημα τραγουδά ο Τσάρλι Τσέσγουίκ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Τζακ Νίκολσον Ραντλ Πάτρικ Μακ Μέρφι
Λουίζ Φλέτσερ Μίλντρεντ Ρέιτσεντ
Ντάνι Ντε Βίτο Μαρτίνι
Σίντνεϊ Λάσικ Τσάρλι Τσέσγουικ
Μπραντ Ντουρίφ Μπίλι Μπίμπιτ
Γουίλιαμ Ρέντφιλντ Ντέιλ Χάρντινγκ
Γουίλ Σάμσον Τσίφ Μπρόμντεν
Κρίστοφερ Λόιντ Μαξ Τάμπερ
Γουίλιαμ Ντούελ Τζιμ Σέφελτ
Βίνσεντ Σκιαβέλι Φρέντρικσον
Ντιν Ρ. Μπρουκς Δρ. Σπίβι

Βραβεία Όσκαρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές μετά την κυκλοφορία της το 1975,[8][9][10][11] κατάφερε να κερδίσει έξι χρυσές σφαίρες και προτάθηκε για 9 βραβεία όσκαρ. Τη βραδιά της 48ης απονομής των βραβείων το 1976, η ταινία απέσπασε 5 όσκαρ, στις πέντε βασικές κατηγορίες, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ που κατείχε από το 1934 η ταινία του Φρανκ Κάπρα Συνέβη μια νύχτα. Στην κατηγορία καλύτερη ταινία, το Στη Φωλιά του Κούκου κατάφερε να υπερισχύσει των ταινιών Τα σαγόνια του καρχαρία και Νάσβιλ.

Βράβευση:

  • Καλύτερης Ταινίας – Μάικλ Ντάγκλας και Σολ Ζάετς
  • Σκηνοθεσίας – Μίλος Φόρμαν
  • Α΄ Ανδρικού Ρόλου – Τζακ Νίκολσον
  • Α΄ Γυναικείου Ρόλου – Λουίζ Φλέτσερ
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Λόρενς Χόουμπεν και Μπο Γκόλντμαν

Υποψηφιότητα:

  • Β΄ Ανδρικού Ρόλου – Μπραντ Ντουρίφ
  • Φωτογραφίας - Χάσκελ Γουέξλερ και Μπιλ Μπάτλερ
  • Μουσικής επιμέλειας - Τζακ Νίτσε
  • Μοντάζ - Ρίτσαρντ Τσιού, Λάιζι Κλίνγκμαν και Σέλντον Καν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0073486/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0073486/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 12  Ιουνίου 2022.
  4. 4,0 4,1 one-flew-over-cuckoos-nest.
  5. «Awards». awardsdatabase.oscars.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. 
  6. «Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021. 
  7. «AFI's 100 Years...100 Stars». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2006. 
  8. Roger Ebert (1 Ιανουαρίου 1975). «One Flew Over the Cuckoo's Nest». Suntimes.com. Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2005. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2020. 
  9. Roger Ebert (2 Φεβρουαρίου 2003). «One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)». Suntimes.com. Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2020. 
  10. A.D. Murphy (7 Νοεμβρίου 1975). «One Flew Over the Cuckoo's Nest Review». Variety.com. Variety. 
  11. Canby, Vincent (1975). «Critic's Pick: One Flew Over the Cuckoo's Nest.» The New York Times, 20 Νοεμβρίου 1975

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]