Ο Πληροφοριοδότης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πληροφοριοδότης
The Departed
Θεατρικό πόστερ κυκλοφορίας
ΣκηνοθεσίαΜάρτιν Σκορσέζε
ΠαραγωγήΜπραντ Πιτ
Μπραντ Γκρέι
Γκρέιαμ Κινγκ
ΣενάριοΓουίλιαμ Μόναχαν
Βασισμένο σεΣατανικές Υποθέσεις από
Άλαν Μακ
Φέλιξ Τσονγκ
ΠρωταγωνιστέςΛεονάρντο Ντι Κάπριο
Τζακ Νίκολσον
Μαρκ Γουόλμπεργκ
Ματ Ντέιμον
Μάρτιν Σιν
Βέρα Φαρμίγκα
Άλεκ Μπάλντουιν
ΜουσικήΧάουαρντ Σορ
ΦωτογραφίαΜάικλ Μπάλχαους
ΜοντάζΘέλμα Σουνμέικερ
ΕνδυματολόγοςSandy Powell
Εταιρεία παραγωγήςPlan B Entertainment, Warner Bros., GK Films και Media Asia Entertainment Group
ΔιανομήWarner Bros.
Πρώτη προβολή6 Οκτωβρίου 2006 (Η.Π.Α.)
23 Νοεμβρίου 2006 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία26 Σεπτεμβρίου 2006
(πρεμιέρα Νέας Υόρκης)
6 Οκτωβρίου 2006
(Ηνωμένες Πολιτείες)
Διάρκεια151 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$90 εκατομμύρια[1]
Ακαθάριστα έσοδα$289.847.354[1]

Ο Πληροφοριοδότης (αγγλικά: The Departed‎‎) είναι βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του 2006 σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζακ Νίκολσον, Μαρκ Γουόλμπεργκ και Ματ Ντέιμον. Η ταινία είναι ένα αμερικάνικο ριμέικ της ταινίας του 2002 "Infernal Affairs", από το Χονγκ Κονγκ. Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 90.000.000 δολάρια και τελικά κέρδισε παγκοσμίως 289.835.021 δολάρια. Η ταινία είναι εν μέρει βασισμένη στην ιστορία του Ουάιτι Μπούλγκερ και του Τζον Κόνολι.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Colin Sullivan (Ματ Ντέιμον) είναι έξυπνος, φιλόδοξος και φαίνεται να ελίσσεται γρήγορα στην ιεραρχία του αστυνομικού τμήματος της Μασαχουσέτης και στο επίλεκτο Σώμα Έρευνας, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι ο ισχυρός Ιρλανδός μαφιόζος Frank Costello (Τζακ Νίκολσον). Ο Billy Costigan (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), παιδί του δρόμου και σκληρός, έχει βίαιη συμπεριφορά, κάτι που του κοστίζει το σήμα του και τελικά τον «ρίχνει» πίσω στη σκληρή ζωή των δρόμων της Βοστόνης, όπου «στρατολογείται» από τον Costello. Όμως, κανείς από τους δυο τους δεν είναι αυτό που φαίνεται, και καθώς δουλεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις, μπλέκονται σε ένα επικίνδυνο κυνήγι γάτας – ποντικού. Ο κάθε άνδρας είναι πλήρως απορροφημένος από τη διπλή του ζωή, μαζεύοντας πληροφορίες για τα σχέδια της κάθε πλευράς. Όταν γίνεται εμφανές τόσο στους γκάνγκστερ όσο και στην αστυνομία ότι έχουν από έναν προδότη στις τάξεις τους, ο Billy και ο Colin κινδυνεύουν να βρεθούν ακάλυπτοι. Και ο καθένας τους πρέπει να αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν την ταυτότητα του άλλου, ώστε να σώσει τον εαυτό του.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο «Πληροφοριοδότης» ήταν η ταινία για την οποία ο Μάρτιν Σκορσέζε κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ. Επιπλέον, στα Όσκαρ διακρίθηκε με βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Μοντάζ και Προσαρμοσμένου Σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία Καλύτερης Β' Αντρικής Ερμηνείας για τον Μαρκ Γουόλμπεργκ. Επίσης κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο σκηνοθεσίας από το Σωματείο Σκηνοθετών Αμερικής (DGA) και ήταν υποψήφια για έξι βραβεία BAFTA.

Παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Μάρτιν Σκορσέζε ήθελε να γυρίσει όλη την ταινία στη Βοστόνη, αλλά για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, έκανε τα περισσότερα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη.
  • Ο Ματ Ντέιμον, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε για τον χαρακτήρα του, δούλεψε με μια μονάδα της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης. Τους συνόδεψε σε αρκετές περιπολίες, συμμετείχε σε μια έφοδο για ναρκωτικά και έμαθε πώς να κάνει σωματική έρευνα σε έναν ύποπτο.
  • Αρχικά ο Τζακ Νίκολσον είχε απορρίψει τον ρόλο, στη συνέχεια όμως και μετά από συνάντηση που είχε με τον Μάρτιν Σκορσέζε και τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο συμφώνησε. Ο κυριότερος λόγος που δέχτηκε να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο, ήταν γιατί είχε γυρίσει αρκετές κωμωδίες τελευταία και ήθελε να παίξει τον ρόλο ενός κακού. Έτσι, θεώρησε ότι ο χαρακτήρας του Frank Costello ήταν η απόλυτη ενσάρκωση του κακού.
  • Ο Σκορσέζε ήθελε κάποια διάσημη ηθοποιό για τον ρόλο της Madolyn, όπως η Κέιτ Γουίνσλετ ή η Χίλαρι Σουάνκ, αλλά αργότερα αποφάσισε να τον δώσει σε κάποια νέα ηθοποιό.
  • Η λέξη fuck και τα παράγωγά της ακούγονται 237 φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, ενώ η λέξη cunt 22 φορές.
  • Ο Νίκολσον αρνήθηκε να φορέσει το καπέλο των Boston Red Sox και φορούσε των New York Yankees (ομάδες του baseball).
  • Ο Μπραντ Πιτ ήταν να υποδυθεί τον Colin Sullivan, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε. Η μόνη συμμετοχή του στην ταινία ήταν η παραγωγή της, από την εταιρεία του Plan B.
  • Στο μάθημα της βαλιστικής, μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία από τα θανατηφόρα τραύματα του John F. Kennedy στο κεφάλι.

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός ταινίας Στάνλεϋ Κάουφμαν περιγράφει ένα σημαντικό θέμα του Ο Πληροφοριοδότης ως ένα από τα παλαιότερα στο δράμα—η ιδέα της ταυτότητας—και πως "επηρεάζει τις πράξεις, τα συναισθήματα, την αυτοπεποίθηση και ακόμα και τα όνειρα κάποιου."[2]

Η σχέση πατέρα-γιου είναι ένα μοτίβο σε όλη την ταινία. Ο Κοστέλλο ενεργεί ως μία πατρική φιγούρα τόσο στον Σάλιβαν όσο και στον Κόστιγκαν ενώ ο Κουίναν ενεργεί ως ξίφος του Κοστέλλο στο ρόλο της πατρικής φιγούρας, παρουσιάζοντας και τις δύο πλευρές του Ιρλανδικού-Αμερικανού αρχέτυπου πατέρα.[3] Ο Σάλιβαν αναφέρεται στον Κοστέλλο ως "Μπαμπά" όποτε καλεί για να τον ενημερώσει για τις δραστηριότητες της αστυνομίας.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρχαν δύο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν για το Ο πληροφοριοδότης, ένα που παρουσίαζε την πρωτότυπη μουσική που συντέθηκε για την ταινία από τον Χάουαρντ Σορ, και το άλλο που διέθετε πρωτύτερες ηχογραφήσεις, κυρίως ποπ/ροκ τραγούδια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο σάουντρακ.

Σάουντρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πληροφοριοδότης: Μουσική από την Κινηματογραφική Ταινία
Σάουντρακ από Διάφοροι Καλλιτέχνες
Κυκλοφόρησε7 Νοεμβρίου 2006
Μουσικό είδοςΡοκ
Κάντρυ
Ποπ
ΠαραγωγόςΤζέισον Σιένκους
ΔισκογραφικήWarner Sunset

Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του Σκορσέζε, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον είχε τον πρώτο λόγο[ασαφές] επιλέγοντας τη μουσική. Η ταινία ανοίγει με το "Gimme Shelter" από τους The Rolling Stones (το "Let it Loose" επίσης εμφανίζεται αργότερα), και εμφανώς παίζει το "I'm Shipping Up to Boston" από τους Dropkick Murphys με στίχους γραμμένους από τον Γούντι Γκάθρι, το οποίο κέρδισε στην μπάντα μερική δημοτικότητα. Η ταινία διαθέτει τη ζωντανή έκδοση του "Comfortably Numb" των Pink Floyd από τη Συναυλία Τείχους του Βερολίνου του 1990 από τους Ρότζερ Γουώτερς, Βαν Μόρισον, και Ρικ Ντάνκο, Λεβόν Χελμ, και Γκαρθ Χάντσον των The Band.

Παρόλο που το "Gimme Shelter" διατίθεται δύο φορές στην ταινία, το τραγούδι δεν εμφανίζεται στο άλμπουμ του σάουντρακ. Επίσης αυτά που ακούγονται στην ταινία αλλά δεν διατίθενται στο σάουντρακ είναι τα "Thief's Theme" από τον Nas, "Well Well Well" από τον Τζων Λένον, "Bang Bang" από τον Joe Cuba, και η Πράξη II Σεξτέτο από την Λουτσία ντι Λάμερμουρ του Ντονιτσέττι.

Η ταινία κλείνει με ένα κόβερ από το "Sweet Dreams" του Ντον Γκίμπσον, από τον Ρόι Μπιουκάναν.

Λίστα κομματιών
Αρ. TίτλοςΚαλλιτέχνης(-ες) Διάρκεια
1. "Comfortably Numb"  Ρότζερ Γουώτερς (Feat. Βαν Μόρισον & The Band) 7:59
2. "Sail On, Sailor"  The Beach Boys 3:18
3. "Let It Loose"  The Rolling Stones 5:18
4. "Sweet Dreams"  Ρόι Μπιουκάναν 3:32
5. "One Way Out"  The Allman Brothers Band 4:57
6. "Baby Blue"  Badfinger 3:36
7. "I'm Shipping Up to Boston"  Dropkick Murphys 2:34
8. "Nobody but Me"  The Human Beinz 2:18
9. "Tweedle Dee"  ΛαΒέρν Μπέικερ 3:10
10. "Sweet Dreams (of You)"  Patsy Cline 2:34
11. "The Departed Tango"  Χάουαρντ Σορ, Μαρκ Ρίμποτ 3:32
12. "Beacon Hill"  Χάουαρντ Σορ, Σαρόν Ισμπίν 2:33

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πληροφοριοδότης: Πρωτότυπη Μουσική
Μουσική ταινίας από Χάουαρντ Σορ
Κυκλοφόρησε5 Δεκεμβρίου 2006
Μουσικό είδοςΜουσικές ταινίας
ΠαραγωγόςΤζέισον Σιένκους
ΔισκογραφικήNew Line

Η μουσική ταινίας για το Ο Πληροφοριοδότης συντέθηκε από τον Χάουαρντ Σορ και εκτελέστηκε από τους κιθαρίστες Σαρόν Ισμπίν, Γ. Ε. Σμιθ, Λάρι Σάλτζμαν και Μαρκ Ρίμποτ . Η μουσική ηχογραφήθηκε στο στούντιο του Σορ στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Λίστα κομματιών
Αρ. Tίτλος Διάρκεια
1. "Cops or Criminals"   2:01
2. "344 Wash"   2:03
3. "Beacon Hill"   2:36
4. "The Faithful Departed"   3:01
5. "Colin"   2:09
6. "Madolyn"   2:14
7. "Billy's Theme"   6:58
8. "Command"   3:15
9. "Chinatown"   3:16
10. "Boston Common"   2:53
11. "Miss Thing"   1:45
12. "The Baby"   2:48
13. "The Last Rites"   3:05
14. "The Departed Tango"   3:38

Φόροι τιμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλη την ταινία, ο Σκορσέζε χρησιμοποίησε ακτίνες Χ κυρίως εμφανιζόμενες στο βάθος ώστε να μαρκάρει χαρακτήρες για τον θάνατο· παραδείγματα συμπεριλαμβάνουν πλάνα του Κόστιγκαν που περπατάει μέσα στο αεροδρόμιο ενώ μιλάει στον Επ. Ντίγκναμ (Μαρκ Γουόλμπεργκ), ο Κουίναν που πέφτει προς στο θάνατό του (στα γυάλινα παράθυρα του κτηρίου καθώς ο Κουίναν πέφτει στο έδαφος), και ο Σάλιβαν που επιστρέφει στο διαμέρισμά του στο τέλος της ταινίας (στα πατώματα του διαδρόμου). Αυτός είναι ένας φόρος τιμής προς την κλασική ταινία του 1932 Scarface του Χάουαρντ Χοκς.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "The Departed (2006)". Box Office Mojo. IMDb. Retrieved 2011-06-22.
  2. Kauffmann, Stanley. (October 30, 2006). "Themes and Schemes." The New Republic. Vol. 235, Issue 18.
  3. «'The Departed'». Post-Gazette.com. 2006-10-06. http://www.post-gazette.com/pg/06279/727779-120.stm. Ανακτήθηκε στις 2009-10-17. 
  4. Rene Rodriguez (11 Ιανουαρίου 2007). «X marks the spot in 'The Departed'». The Miami Herald. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2009. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]