Εννς (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εννς
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΑυστρία
Μήκος254 χλμ
Μέση εκροή195 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
ΠαραπόταμοιSteyr, Palten, Salza, Laussabach, Northern Taurach, Reichramingbach, Salzabach και Trattenbach

Ο Εννς (γερμανικά: Enns‎‎, Γερμανική προφορά: ɛns) είναι νότιος παραπόταμος του Δούναβη, που ενώνεται με αυτόν στο σημείο όπου είναι χτισμένη η ομώνυμη αυστριακή πόλη Εννς. Ο ποταμός αυτός είναι σε μεγάλο τμήμα του το σύνορο μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Κάτω Αυστρίας και της Άνω Αυστρίας. Έχει μήκος 253 χιλιομέτρων και το σχήμα της διαδρομής που ακολουθεί θυμίζει το λατινικό γράμμα «J».[1] Ρέει από τις πηγές του που βρίσκονται κοντά στο χωριό Φλάχαου (γερμανικά: Flachau‎‎ με κατεύθυνση εν γένει προς τα ανατολικά και περνά από τις πόλεις Ράντστατ (γερμανικά: Radstadt‎‎), Σλάντμινγκ (γερμανικά: Schladming‎‎) και Λίτσεν (γερμανικά: Liezen‎‎) για να στραφεί στη συνέχεια προς βορά κοντά στο χωριό Χίφλαου (γερμανικά: Hieflau‎‎) και να περάσει από το χωριό Βέγιερ (γερμανικά: Weyer‎‎), την κωμόπολη Τέρνμπεργκ (γερμανικά: Ternberg‎‎) και την πόλη Στάιρ (γερμανικά: Steyr‎‎) για να ενωθεί τελικά με τον Δούναβη στο σημείο που βρίσκεται το Εννς.[1]

Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν στον ποταμό Εννς δεκαπέντε υδροηλεκτρικοί σταθμοί.[2]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός είναι γνωστός στα λατινικά ως Anisus ή Anasus,[3][4] ονομασία αβέβαιης προελεύσεως. Οι Anreiter et al. επιχείρησαν να το συνδέσουν με ένα ινδοευρωπαϊκό *on- και το υδρόνυμο επίθημα *-is-..[5] Μεταγενέστερες πηγές τον αποκαλούν Ensa ή Enisa.[6] Άλλοι μελετητές το συνδέουν με το *an, που σημαίνει «νερό» στα νασκονικά του άνω Δούναβη.[7] Μία άλλη πιθανή προέλευση είναι από την αρχαιοελληνική λέξη «ᾰ̓νῠστός».[8] Στις δυτικές σλαβικές γλώσσες ο ποταμός αποκαλείται με διάφορες ονομασίες: στα τσέχικα λέγεται Enže,[9] στα σλοβάκικα Enža και στα πολωνικά Aniza.

Φυσική γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εννς πηγάζει από τα βουνά Ράντστετερ Τάουερν (γερμανικά: Radstädter Tauern‎‎) στο αυστριακό κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ. Ρέει σε μια κοιλάδα που σχηματίστηκε κατά την Εποχή των Παγετώνων, στα σύνορα μεταξύ των Βόρειων ασβεστολιθικών Άλπεων και των Κεντρικών Ανατολικών Άλπεων σε ανατολική κατεύθυνση μέσω της Στυρίας, όπου στη νότια πλευρά του διέρχεται από τους ορεινούς όγκους που είναι γνωστοί ως ομάδα Ντάχσταϊν (γερμανικά: Dachstein‎‎). Μεταξύ Άντμοντ (γερμανικά: Admont‎‎) και Χίφλαου (γερμανικά: Hieflau‎‎) κάνει στροφή προς τα βόρεια και περνάει μέσα από το Gesäuse, ένα φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων, όπου διεισδύει στον ασβεστόλιθο των Άλπεων Εννστάλερ (γερμανικά: Ennstaler Alpen‎‎). Από εκεί και πέρα ρέει προς τα βόρεια και φτάνει στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας στις εκβολές του ποταμού Λάουσαμπαχ (γερμανικά: Laussabach‎‎). Βορείως του Στέιρ, ο ποταμός Εννς αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Άνω Αυστρίας και της Κάτω Αυστρίας (παλαιότερα γνωστή και ως Αυστρία πάνω από τον Εννς και Αυστρία κάτω από τον Εννς). Τέλος, συναντά τον Δούναβη στο Μαουτχάουζεν και στην πόλη Εννς. Είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός που ρέει αποκλειστικά σε αυστριακό έδαφος.

Είναι ένας ποταμός με ορμητικά νερά τα οποία και αντλεί από μια έκταση 6.084 km2,[10] γεγονός που τον καθιστά τον πέμπτο μεγαλύτερο ποταμό της Αυστρίας. Η μέση εκροή του στις εκβολές του είναι 200 m3/s.Πρότυπο:GeoSource

Πόλεις επί του ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σάλτσμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στυρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνω Αυστρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Karte-Enns" (river map in German), RadTouren.at (Austria), May 2009, webpage: RT-map στο Wayback Machine (archive index) (236kb).
  2. «Die Enns» (στα Γερμανικά). Verbund. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016. 
  3. Barclay, James (14 Σεπτεμβρίου 1815). «Barclay's English Dictionary. With which is incorporated a complete modern gazetteer, a beautiful atlas of maps and also a pronouncing dictionary». Alexander Cumming – μέσω Google Books. 
  4. Bryce, James (14 Σεπτεμβρίου 1862). «The family gazetteer and atlas of the world. The atlas by W. & A.K. Johnston» – μέσω Google Books. 
  5. P. Anreiter, M. Haslinger and U. Roider, “The names of the eastern Alpine region mentioned in Ptolemy”, in Ptolemy: Towards a linguistic atlas of the earliest Celtic place-names in Europe, ed. D.N. Parsons and P. Sims-Williams, Aberystwyth, 2000, p. 129, note 53.
  6. «Anzeige von How Old Are the River Names of Europe? A Glottochronological Approach | Linguistik Online». Linguistik Online 70 (1). 2015. doi:10.13092/lo.70.1749. https://bop.unibe.ch/linguistik-online/article/view/1749/2969. 
  7. «Basque – Iberian – Paleoeuropean » 2018 » February». 
  8. «The problematic of substrates – A case study of Iberia – Ancient DNA Era». 
  9. Solution, Horydoly cz, Next Generation. «Enže (Enns) pro vodní turisty». www.horydoly.cz. 
  10. «Flächenverzeichnis der Flussgebiete: Ennsgebiet» (PDF). Beiträge zur Hydrografie Österreichs Heft 61. Οκτωβρίου 2011. σελ. 68. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Enns River στο Wikimedia Commons