Μεγάλο νησί του πολέμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δορυφορικός χάρτης της νήσου

Το Μεγάλο νησί του πολέμου (σερβικά : Велико ратно острво) είναι ένα ακατοίκητο νησί στον Δούναβη τμήμα της πόλης του Βελιγραδίου και του Δήμου Ζέμουν. Βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Σάβα εκβάλει στον Δούναβη.

Το νησί έχει τριγωνικό σχήμα και αποτελεί υδροβιότοπο για 196[1] είδη πουλιών, πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση. Το 2002 το νησί κηρύχθηκε φυσική περιοχή ωοτοκίας ψαριών και έγινε το μόνο μέρος της πόλης του Βελιγραδίου δεν επιτρέπεται κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία, μοτέλ ή εστιατόρια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί απέκτησε το όνομα του επειδή σε όλη την ιστορία του Μεγάλου Πολέμου μεταξύ Αυστροουγγαρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το νησί ήταν σημαντικό στρατηγικό σημείο, είτε για την κατάκτηση ή την υπεράσπιση του Βελιγραδίου. Για παράδειγμα, το 1521, όταν το Βελιγράδι ήταν υπό πολιορκία από τους Οθωμανούς η πλειοψηφία των επιθέσεων τους στο Βελιγράδι ξεκίνησαν από το νησί. Κατά την απελευθέρωση του Βελιγραδίου το 1806 ο στρατός των Σέρβων ανταρτών με επικεφαλής τον Καραντιόρντιε χρησιμοποιούσε το νησί για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε το σερβικό πυροβολικό με 500 στρατιώτες και βομβάρδιζε το φρούριο από εκεί. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης το 1915 από την Αυστροουγγαρία εναντίον του Βελιγραδίου οι Αυστροουγγρικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το νησί για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους.

Όταν ξεκίνησε η κατασκευή του Νόβι Μπέογκραντ το 1948 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πήρε απόφαση να καταστρέψει τελείως το νησί, χρησιμοποιώντας και μεταφέροντας την άμμο και το χώμα ώστε να καλύψει τα έλη της Σίρεμ όπου η νέα πόλη ήταν να κατασκευαστεί. Ωστόσο η ορμητικότητα του Δούναβη και τα υλικά που έφερνε με νέες προσχώσεις απέτρεψε εντελώς αυτό το ενδεχόμενο. Αντί αυτού το μικρότερο νησί, Μικρό νησί του πολέμου που βρισκόταν δίπλα σχεδόν καταστράφηκε κατά τη διαδικασία.

Αν και επισήμως ακατοίκητο μια ντουζίνα άνθρωποι ζουν σε μικρές καλύβες στο εσωτερικό του νησιού[2]. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους οι οποίοι κινούνται στο νησί κατά τη θερμή περίοδο και διατηρούν περιβόλια, ενώ το χειμώνα επιστρέφουν στο Βελιγράδι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Besplatni izleti na Veliko ratno ostrvo» (στα σερβικά). Politika: σελ. 23. 2008-07-04 
  2. «Robinzoni usred grada» (στα σερβικά). Politika: σελ. p. 19. 2008-06-30 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Great War Island της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).