ΑΠΟΕΛ (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°09′26″N 33°22′23″E / 35.157289°N 33.373091°E / 35.157289; 33.373091

Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Α.Π.Ο.Ε.Λ.
ΑΠΟΕΛ
Πλήρες όνομα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος
Ελλήνων Λευκωσίας
Ψευδώνυμο(α) Θρύλος,
Ίδρυση 8 Νοεμβρίου 1926
Γήπεδο Νεο Γ.Σ.Π., Λευκωσία,
(χωρητικότητα: 22.859 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Cyprus.svg Φοίβος Ερωτοκρίτου
Προπονητής Flag of Greece.svg Γιώργος Δώνης
Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορία
2012-13 Πρωταθλητής
Ιστοσελίδα apoelfc.com.cy
Πρώτη εμφάνιση
Δεύτερη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Soccerball current event.svg Τρέχουσα περίοδος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ[1] αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Ε.Λ. είναι ο Γεώργιος Πούλιας. Ο Πούλιας ήρθε το 1922 στην Κύπρο από την Αλεξάνδρεια. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο.

Παράλληλα, η επιλογή μελών του σωματείου Τράστ (με το οποίο ασχολήθηκε αρχικά ο Πούλιας)με βάση τα κριτήρια καταγωγής τους αποτέλεσε κύρια και σοβαρή διαφωνία. Μερίδα μελών υποστήριξε την άποψη ότι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Τραστ. Από την άλλη υπήρχε η άποψη να συνεχίσει το σωματείο να αποδέχεται ως μη τακτικά μέλη του Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, όπως ίσχυε από της ίδρυσης του. Τελικά, μέλη και ποδοσφαιριστές που επιδίωκαν τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού σωματείου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων Κυπρίων αποχώρησαν και ίδρυσαν στις 8 Νοεμβρίου 1926 τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ).

O Γεώργιος Πούλιας διακρινόταν για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Τραστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του για τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ στις 8 Νοεμβρίου 1926.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας το 1928 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία και άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο ΠOΕΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, υδατοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ράγκμπι, πυγμαχίας, ποδηλασίας, χόκεϊ , ενώ διατηρούσε και εκδρομικό τμήμα. Επίσης ο σύλλογος έκδωσε αθλητική εφημερίδα, την Αθλητική Ηχώ, από τις πρώτες αθλητικές κυπριακές εφημερίδες.

Η πρώτη διάκριση του σωματείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την περίοδο 1930 - 1931, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Εν τω μεταξύ όμως είχαν ιδρυθεί και άλλοι σύλλογοι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο: ο Πεζοπορικός το 1927, η ΑΕΛ και ο Άρης το 1930 και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας το 1931. Με πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ατόμων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό προκηρύχθηκε το 1932 το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Στον τελικό ο ΑΠOΕΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ με 4—0 και κατέστη ο πρώτος πρωταθλητής Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Ίδρυση της Κ.Ο.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Tραστ και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος. Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη αυτή. Πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και την προκήρυξη του παγκύπριου πρωταθλήματος. Στην έδρα του στη Λευκωσία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τα γεγονότα του 1948[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948 ήταν σημαντική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Οι πολιτικές διαφορές ήταν η αιτία του σχίσματος σε αυτόν, και δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.

Στις 23 Μαΐου 1948 το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ. Στο έγγραφο ο ΑΠOΕΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».

Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνο ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους, και διαχώρισαν τη θέση τους. Ο Tύπος με συνεχείς ανταποκρίσεις και σχόλιά του διεύρυνε τη ρήξη. Ακολούθησε η τιμωρία για αόριστο χρονικό διάστημα πέντε αθλητών του ΑΠOΕΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου). Τελικά μια ομάδα ατόμων αποχώρησε από τον ΑΠOΕΛ και ίδρυσε, στις 4 Ιουνίου 1948, νέο σωματείο στην Λευκωσία με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας.

Προηγουμένως είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 1948 η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή και τον Μάιο ο Ορφέας.

1956/57[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε την 9η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος και απειλούνταν με υποβιβασμό, κάτι που τελικά απέφυγε λόγω της επέκτασης της πρώτης κατηγορίας στις 10 ομάδες από την επόμενη σεζόν.

1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ως πρωταθλήτρια 1972-73 πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής το 1973-74. Με πρόεδρο, προπονητή και αρχηγό ομάδας τους Μιχαλάκη Ζιβανάρη, Πάνο Μάρκοβιτς και Ανδρέα Στυλιανό αντίστοιχα, κατέκτησε τότε την 13η θέση στη βαθμολογία. Ο ΑΠΟΕΛ επί 34 αγώνων πήρε 27 βαθμούς αφού πέτυχε 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Εντός έδρας πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, και δέχθηκε 4 ήττες. Εκτός έδρας έφερε 3 ισοπαλίες και δέχθηκε 14 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα και δέχθηκε 48. Επειδή όμως ισοβάθμησε στους 27 βαθμούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Πανσερραϊκό δόθηκαν στην Ελλάδα αγώνες μπαράζ μεταξύ των 3 ομάδων για να βγει και η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαζόταν με τους Φωστήρα, Απόλλων Αθηνών, και Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Τελικά ο ΑΠΟΕΛ νίκησε και στα δυο παιχνίδια και απέφυγε τον υποβιβασμό. Το γεγονός πανηγυρίστηκε τότε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, αφού ήταν η πρώτη και μοναδική κυπριακή ομάδα που πέτυχε να παραμείνει και να διακριθεί στην Α' Εθνική.

2011-12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
4ος όμιλος
Ομάδα Β Ν Ι Η Τ.Y. Τ.K.
Flag of England.svg Τσέλσι 14 4 2 0 11 04
Flag of Portugal.svg Πόρτο 12 4 0 2 08 03
Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης 03 0 3 3 03 12
Flag of Cyprus.svg ΑΠΟΕΛ 03 0 3 3 04 07

Την σεζόν 2009-10 ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να μπει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποκλείοντας κατά σειρά την ΕΒ/Στρέιμουρ, την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Κοπενχάγη. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρώτο παιχνίδι στην Μαδρίτη ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον πρώτο του βαθμό στον όμιλο, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 με την Ατλέτικο. Στην συνέχεια έχασε 1-0 στην Λευκωσία από την Τσέλσι και 2-1 στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Ακολούθησε ακόμη μία ήττα στην Λευκωσία και πάλι από την Πόρτο με 1-0. Στο πέμπτο παιχνίδι που έγινε στην Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε νωρίς με 1-0 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το υπέρ του σκορ και έτσι ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό βαθμό στο Λονδίνο, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 απέναντι στην ισχυρή Τσέλσι. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου έχοντας 3 βαθμούς, όσους είχε και η Ατλέτικο Μαδρίτης και παρόλο που είχε πολύ καλύτερο συντελεστή τερμάτων, έχασε την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε η Ατλέτικο στην Λευκωσία.

Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κατάφερε να επαναλάβει την πρόκριση στους ομίλους την περίοδο 2011/12, αυτή τη φορά τερματίζοντας πρώτος στον G όμιλο απέναντι στις Πόρτο, Σαχταρ και Ζενίτ. Στα προημιτελικά ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Γαλλική Λυών. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Λυών ο Α.Π.Ο.Ε.Λ ηττήθηκε με σκορ 1-0, κατάφερε όμως να προκριθεί στην επόμενη φάση των ομίλων (1-0 και 4-3 στα πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα Χιώτη). Στην φάση των οκτώ ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης, χάνοντας μέσα στην έδρα του με σκορ 3-0 και εκτός έδρας στο επαναληπτικό παιχνίδι με 5-2.

Τίτλοι ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία Ενημέρωση 5 Οκτώβρη 2012

Σεζόν Κύπελλο Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Συν. σκορ Πρ./Απ.
1963-64 Κυπελλούχων Προκρ. Flag of Norway.svg Τζιόβικ Λιν 6-0 1-0 7-0 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Portugal.svg Σπόρτινγκ Λισαβόνας 0-21 1-16 1-18 Symbol delete vote.svg
1965-66 Πρωταθλητριών Α' γύρος Flag of Germany.svg Βέρντερ Βρέμης 0-52 0-5 0-10 Symbol delete vote.svg
1968-69 Κυπελλούχων Α' γύρος Flag of Scotland.svg Ντανφέρμλιν Αθλέτικ 0-2 1-10 1-12 Symbol delete vote.svg
1969-70 Κυπελλούχων Α' γύρος Flag of Belgium.svg Λίρς 0-13 1-10 1-11 Symbol delete vote.svg
1973-74 Πρωταθλητριών Α' γύρος Flag of the Soviet Union.svg Flag of Ukraine.svg Ζόρια Λουγκάνσκ 0-1 0-2 0-3 Symbol delete vote.svg
1976-77 Κυπελλούχων Α' γύρος Flag of Greece.svg Ηρακλής 2-0 0-0 2-0 Symbol keep vote.svg
Β' γύρος Flag of Italy.svg Νάπολι 1-1 0-2 1-3 Symbol delete vote.svg
1977-78 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Flag of Italy.svg Τορίνο 1-1 0-3 1-4 Symbol delete vote.svg
1978-79 Κυπελλούχων Α' γύρος Flag of Ireland.svg Σάμροκ Ρόβερς 0-1 0-2 0-3 Symbol delete vote.svg
1979-80 Κυπελλούχων Προκρ. Flag of Denmark.svg Μπολντκλούμπεν 1903 0-1 0-6 0-7 Symbol delete vote.svg
1980-81 Πρωταθλητριών Α' γύρος Flag of Germany.svg Δυναμό Βερολίνου 2-1 0-3 2-4 Symbol delete vote.svg
1981-82 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Flag of Romania.svg Άρτζες Πιτέστι 1-1 0-4 1-5 Symbol delete vote.svg
1984-85 Κυπελλούχων Α' γύρος Flag of Switzerland.svg Σερβέτ 0-3 1-3 1-6 Symbol delete vote.svg
1985-86 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Flag of Bulgaria.svg Λοκομοτίβ Σόφιας 2-2 2-4 (παρ.) 4-6 Symbol delete vote.svg
1986-87 Πρωταθλητριών Α' γύρος Flag of Finland.svg Ελσίνκι 1-0 2-3 3-3 Symbol keep vote.svg
Β' γύρος Flag of Turkey.svg Μπεσίκτας Ο ΑΠΟΕΛ αρνήθηκε να αγωνιστεί Symbol delete vote.svg
1988-89 ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Flag of SFR Yugoslavia.svg Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βελέζ Μόσταρ 2-5 0-1 2-6 Symbol delete vote.svg
1990-91 Πρωταθλητριών Α' γύρος Flag of Germany.svg Μπάγερν Μονάχου 2-3 0-4 2-7 Symbol delete vote.svg
1992-93 Τσάμπιονς Λιγκ Α' γύρος Flag of Greece.svg ΑΕΚ 2-2 1-1 3-3 Symbol delete vote.svg
1993-94 Κυπελλούχων Προκρ. Flag of Ireland.svg Μπανγκόρ 2-1 1-1 3-2 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of France.svg Παρί Σεν Ζερμέν 0-1 0-2 0-3 Symbol delete vote.svg
1995-96 Κυπελλούχων Προκρ. Flag of Azerbaijan.svg Νέφτσι Μπακού 3-0 0-0 3-0 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Spain.svg Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 0-0 0-8 0-8 Symbol delete vote.svg
1996-97 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Flag of the Faroe Islands.svg Σαντογιάρ 4-2 5-1 9-3 Symbol keep vote.svg
Β' προκρ. Flag of Greece.svg Ηρακλής 2-1 1-0 3-1 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Spain.svg Εσπανιόλ 2-2 0-1 2-3 Symbol delete vote.svg
1997-98 Κυπελλούχων Προκρ. Flag of the Faroe Islands.svg Χάβναρ Μπόλτφελαγκ 6-0 1-1 7-1 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Austria.svg Στουρμ Γκρατς 0-1 0-3 0-4 Symbol delete vote.svg
1999-00 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Flag of Bulgaria.svg Λέφσκι Σόφιας 0-0 0-2 0-2 Symbol delete vote.svg
2000-01 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Flag of Albania.svg Τομόρι Μπεράτ 2-0 3-2 5-2 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Belgium.svg Μπριζ 0-1 0-2 0-3 Symbol delete vote.svg
2002-03 Τσάμπιονς Λιγκ Α' προκρ. Flag of Estonia.svg Φλόρα Ταλίν 1-0 0-0 1-0 Symbol keep vote.svg
Β' προκρ. Flag of Slovenia.svg Μάριμπορ 4-2 1-2 5-4 Symbol keep vote.svg
Γ' προκρ. Flag of Greece.svg ΑΕΚ 2-3 0-1 2-4 Symbol delete vote.svg
ΟΥΕΦΑ Α' γύρος Flag of Austria.svg Γκράτσερ ΑΚ 2-0 1-1 3-1 Symbol keep vote.svg
Β' γύρος Flag of Germany.svg Χέρτα 0-1 0-4 0-5 Symbol delete vote.svg
2003-04 ΟΥΕΦΑ Προκρ. Flag of Ireland.svg Ντέρρι Σίτι 2-1 3-0 5-1 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Spain.svg Ρεάλ Μαγιόρκα 1-2 2-4 3-6 Symbol delete vote.svg
2004-05 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. Flag of the Czech Republic.svg Σπάρτα Πράγας 2-2 1-2 3-4 Symbol delete vote.svg
2005-06 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Flag of Malta.svg Μπιρκιρκάρα 4-0 2-0 6-0 Symbol keep vote.svg
Β' προκρ. Flag of Israel.svg Μακάμπι Τελ-Αβίβ 1-0 2-2 (παρ.) 3-2 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Germany.svg Χέρτα 0-1 1-3 1-4 Symbol delete vote.svg
2006-07 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Flag of San Marino.svg Μουράτα 3-1 4-0 7-1 Symbol keep vote.svg
Β' προκρ. Flag of Turkey.svg Τραπεζούντα 1-1 0-1 1-2 Symbol delete vote.svg
2007-08 Τσάμπιονς Λιγκ Α' προκρ. Flag of Belarus.svg ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2-0 0-3 (παρ.) 2-3 Symbol delete vote.svg
2008-09 ΟΥΕΦΑ Α' προκρ. Flag of Macedonia.svg ΦΚ Πέλιστερ 1-0 0-0 1-0 Symbol keep vote.svg
Β' προκρ. Flag of Serbia.svg Ερυθρός Αστέρας 2-2 3-3 (παρ.) 5-5 Symbol keep vote.svg
Α' γύρος Flag of Germany.svg Σάλκε 1-4 1-1 2-5 Symbol delete vote.svg
2009-10 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. Flag of the Faroe Islands.svg ΕΒ/Στρέιμουρ 3-0 2-0 5-0 Symbol keep vote.svg
Γ' προκρ. Flag of Serbia.svg Παρτιζάν Βελιγραδίου 2-0 0-1 2-1 Symbol keep vote.svg
Δ' προκρ. Flag of Denmark.svg Κοπενχάγη 3-1 0-1 3-2 Symbol keep vote.svg
Ομίλοι Flag of Spain.svg Αθλέτικο Μαδρίτης 1-1 0-0 4η θέση Symbol delete vote.svg
Flag of England.svg Τσέλσι 0-1 2-2
Flag of Portugal.svg Πόρτο 0-1 1-2
2010–11 Γιουρόπα Λιγκ Β' προκρ. Flag of Lithuania.svg Τάουρας 3–1 3–0 6-1 Symbol keep vote.svg
Γ' προκρ. Flag of the Czech Republic.svg Γιάπλονετς 1–0 3–1 4-1 Symbol keep vote.svg
Δ' προκρ. Flag of Spain.svg Χετάφε 1-1 (παρ.) 0-1 1-2 Symbol delete vote.svg
2011-12 Τσάμπιονς Λιγκ Β' προκρ. Flag of Albania.svg Σκεντέρμπεου 4-0 2-0 6-0 Symbol keep vote.svg
Γ' προκρ. Flag of Slovakia.svg Σλόβαν 0-0 2-0 2-0 Symbol keep vote.svg
Δ' προκρ. Flag of Poland.svg Βίσλα 3-1 0-1 3-2 Symbol keep vote.svg
Ομίλοι Flag of Russia.svg Ζενίτ 2-1 0-0 1η θέση Symbol keep vote.svg
Flag of Ukraine.svg Σαχτάρ 0-2 1-1
Flag of Portugal.svg Πόρτο 2-1 1-1
Φάση των 16 Flag of France.svg Λυών 1-0, 4-3 (πεν.) 0-1 1-1 Symbol keep vote.svg
Φάση των 8 Flag of Spain.svg Ρεάλ Μαδρίτης 0-3 2-5 2-8 Symbol delete vote.svg
2012–13 Γιουρόπα Λιγκ Β' προκρ. Flag of Slovakia.svg Σενίτσα FC 2-0 1–0 3–0 Symbol keep vote.svg
Γ' προκρ. Flag of Norway.svg Άαλεσουντ FK 2–1 1–0 3-1 Symbol keep vote.svg
Δ' προκρ. Flag of Azerbaijan.svg Νέφτσχι Μπακού ΠΦΚ 1–1 1-3 2-4 Symbol delete vote.svg

1: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στην Πορτογαλία.
2: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στη Γερμανία.
3: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στο Βέλγιο.

Σύνολο

Διοργάνωση Συμ. Αγ. Πρ. Ν. Ι. Η. Γκ.Υ Γκ.Κ Βαθ.
Πρωταθλητριών 12 47 10 16 11 20 56 63 56
ΟΥΕΦΑ 13 50 12 19 13 18 75 71 70
Κυπελλούχων 10 30 5 6 6 18 27 78 24
Σύνολο 351 127 27 41 30 55 158 212 150

Σημείωση:Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ περιλαμβάνονται στους πίνακες, αλλά όχι και στις στήλες προκρίσεις επείδη δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

  • 1: Ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε την ίδια περίοδο (2002-2003) σε δύο διοργανώσεις, συμμετοχές οι οποίες αθροίζονται στο τελικό σύνολο.

Ανά χώρα

Χώρα Αρ. Αν. Αγ. Πρ. Ν. Ι. Η. Γκ.Υ Γκ.Κ Βαθ.
Flag of England.svg Αγγλία 1 2 0 0 1 1 2 3 1
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 1 2 1 2 0 0 7 1 6
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 1 2 1 1 1 0 3 0 4
Flag of Albania.svg Αλβανία 2 4 2 4 0 0 11 2 12
Flag of Austria.svg Αυστρία 2 4 1 1 1 2 3 5 4
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 2 4 0 0 0 4 1 14 0
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία1 1 2 0 0 0 2 2 6 0
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 2 4 0 0 2 2 4 8 2
Flag of France.svg Γαλλία 2 2 1 1 0 2 1 3 0
Flag of Germany.svg Γερμανία 6 12 0 1 1 10 7 35 4
Flag of Denmark.svg Δανία 2 4 1 1 0 3 3 9 3
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 1 2 0 0 0 2 1 6 0
Flag of Greece.svg Ελλάδα 4 8 2 3 3 2 10 8 12
Flag of Estonia.svg Εσθονία 1 2 1 1 1 0 1 0 4
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 3 6 2 3 1 2 8 6 10
Flag of Spain.svg Ισπανία 5 10 0 0 5 5 7 20 5
Flag of Israel.svg Ισραήλ 1 2 1 1 1 0 3 2 4
Flag of Italy.svg Ιταλία 2 4 0 0 2 2 2 7 2
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 1 2 0 1 0 1 2 3 3
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 1 2 1 2 0 0 6 1 6
Flag of Malta.svg Μάλτα 1 2 1 2 0 0 6 0 6
Flag of the Faroe Islands.svg Νησιά Φαρόε 3 6 3 5 1 0 21 4 16
Ulster banner.svg Νορβηγία 1 2 1 2 0 0 7 0 6
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία2 2 4 0 0 1 3 1 6 1
Flag of Poland.svg Πολωνία 1 2 1 1 0 1 3 2 3
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 3 6 0 1 1 4 5 23 4
Flag of Romania.svg Ρουμανία 1 2 0 0 1 1 1 5 1
Flag of Russia.svg Ρωσία 1 2 0 1 1 0 2 1 4
Flag of Serbia.svg Σερβία 2 4 2 1 2 1 7 6 5
Flag of Macedonia.svg Σκόπια 1 2 1 1 1 0 1 0 4
Flag of Scotland.svg Σκωτία 1 2 0 0 0 2 1 12 0
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 1 2 1 1 1 0 2 0 4
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 1 2 1 1 0 1 5 4 3
Flag of Turkey.svg Τουρκία 1 2 0 0 1 1 1 2 1
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 2 4 1 2 1 1 7 5 7
Flag of Finland.svg Φινλανδία 1 2 1 1 0 1 3 3 3
Σύνολο 63 126 26 40 30 56 156 212 150

1: Η αντίπαλος ομάδα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας
2: Η μία αντίπαλος ομάδα αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ

Συμ.=Συμμετοχές, Αρ. Αν.=Αριθμός αντιπάλων, Αγ.= Αγώνες, Πρ.=Προκρίσεις, Ν.=Νίκες, Ι.=Ισοπαλίες, Η.=Ήττες, Γκ.Υ=Γκολ Υπέρ, Γκ.Κ=Γκολ Κατά, Βαθ.=Βαθμοί


Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα UEFA

Αξιοσημείωτοι πρώην ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα Θέση
3 Flag of Brazil.svg Γκιγιέρμε Αμορίν Αμυντικός
6 Flag of Brazil.svg Μαρσέλο Ολιβέιρα Αμυντικός
10 Flag of Cyprus.svg Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης Μέσος
46 Flag of Cyprus.svg Στάθης Αλωνέυτης Μέσος
15 Flag of Cyprus.svg Μάριος Αντωνιάδης Αμυντικός
17 Flag of Cyprus.svg Μαρίνος Σατσιάς Αρχηγός ποδοσφαιρικής ομάδας Μέσος
19 Flag of Cyprus.svg Μάριος Ηλία Αμυντικός
20 Flag of Paraguay.svg Άλντο Ατόρνο Μέσος
No. Όνομα Θέση
21 Flag of Brazil.svg Γκουστάβο Μαντούκα Μέσος
22 Flag of Greece.svg Διονύσης Χιώτης Τερματοφύλακας
8 Flag of Portugal.svg Τιάγκο Γόμες Μέσος
55 Flag of Portugal.svg Έλντερ Καμπράλ Αμυντικός
26 Flag of Portugal.svg Νούνο Μοράις Μέσος
95 Flag of Cyprus.svg Χρίστος Τζιαμμάς Μέσος
29 Flag of Cyprus.svg Νεκτάριος Αλεξάνδρου Μέσος
18 Flag of Portugal.svg Σελίμ Μπενασούρ Μέσος
77 Flag of Cyprus.svg Άνθως Σολωμού Μέσος
78 Flag of Belgium.svg Ούρκο Πάρντο Τερματοφύλακας
88 Flag of Cyprus.svg Τάσος Κίσσας Τερματοφύλακας

Προπονητής: Γιώργος Δώνης

Βοηθοί προπονητές: Μίοντραγκ Μένταν, Γρηγόρης Γεωργίτσας, Μάκης Αγγελίνας και Παναγιώτης Μαλιαρίτσης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΑΠΟΕΛ 1926-2001 75 χρόνια ένδοξης πορείας, έκδοση ΑΠΟΕΛ Λευκωσία 2002
  • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
  • Γαβριηλίδη, Μιχάλης; Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN ISBN 9963-8720-1-8. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).