ΑΠΟΕΛ (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°09′26″N 33°22′23″E / 35.157289°N 33.373091°E / 35.157289; 33.373091

Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Α.Π.Ο.Ε.Λ.
ΑΠΟΕΛ
Πλήρες όνομα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος
Ελλήνων Λευκωσίας
Ψευδώνυμο(α) Θρύλος
Ίδρυση 8 Νοεμβρίου 1926
Γήπεδο Νεο Γ.Σ.Π., Λευκωσία,
(χωρητικότητα: 22.859 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Cyprus.svg Προδρομος Πετριδης
Προπονητής Flag of Greece.svg Γιώργος Δώνης
Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2014-15
Ιστοσελίδα apoelfc.com.cy
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ[1] αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Ε.Λ. είναι ο Γεώργιος Πούλιας. Ο Πούλιας ήρθε το 1922 στην Κύπρο από την Αλεξάνδρεια. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο.

Παράλληλα, η επιλογή μελών του σωματείου Τράστ (με το οποίο ασχολήθηκε αρχικά ο Πούλιας)με βάση τα κριτήρια καταγωγής τους αποτέλεσε κύρια και σοβαρή διαφωνία. Μερίδα μελών υποστήριξε την άποψη ότι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Τραστ. Από την άλλη υπήρχε η άποψη να συνεχίσει το σωματείο να αποδέχεται ως μη τακτικά μέλη του Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, όπως ίσχυε από της ίδρυσης του. Τελικά, μέλη και ποδοσφαιριστές που επιδίωκαν τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού σωματείου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων Κυπρίων αποχώρησαν και ίδρυσαν στις 8 Νοεμβρίου 1926 τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ).

O Γεώργιος Πούλιας διακρινόταν για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Τραστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του για τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ στις 8 Νοεμβρίου 1926.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας το 1928 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία και άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο ΠOΕΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, υδατοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ράγκμπι, πυγμαχίας, ποδηλασίας, χόκεϊ , ενώ διατηρούσε και εκδρομικό τμήμα. Επίσης ο σύλλογος έκδωσε αθλητική εφημερίδα, την Αθλητική Ηχώ, από τις πρώτες αθλητικές κυπριακές εφημερίδες.

Η πρώτη διάκριση του σωματείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την περίοδο 1930 - 1931, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Εν τω μεταξύ όμως είχαν ιδρυθεί και άλλοι σύλλογοι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο: ο Πεζοπορικός το 1927, η ΑΕΛ και ο Άρης το 1930 και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας το 1931. Με πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ατόμων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό προκηρύχθηκε το 1932 το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Στον τελικό ο ΑΠOΕΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ με 4—0 και κατέστη ο πρώτος πρωταθλητής Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Ίδρυση της Κ.Ο.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Tραστ και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος. Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη αυτή. Πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και την προκήρυξη του παγκύπριου πρωταθλήματος. Στην έδρα του στη Λευκωσία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τα γεγονότα του 1948[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948 ήταν σημαντική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Οι πολιτικές διαφορές ήταν η αιτία του σχίσματος σε αυτόν, και δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.

Στις 23 Μαΐου 1948 το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ. Στο έγγραφο ο ΑΠOΕΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».

Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνο ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους, και διαχώρισαν τη θέση τους. Ο Tύπος με συνεχείς ανταποκρίσεις και σχόλιά του διεύρυνε τη ρήξη. Ακολούθησε η τιμωρία για αόριστο χρονικό διάστημα πέντε αθλητών του ΑΠOΕΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου). Τελικά μια ομάδα ατόμων αποχώρησε από τον ΑΠOΕΛ και ίδρυσε, στις 4 Ιουνίου 1948, νέο σωματείο στην Λευκωσία με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας.

Προηγουμένως είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 1948 η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή και τον Μάιο ο Ορφέας.

1956/57[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε την 9η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος και απειλούνταν με υποβιβασμό, κάτι που τελικά απέφυγε λόγω της επέκτασης της πρώτης κατηγορίας στις 10 ομάδες από την επόμενη σεζόν.

1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ως πρωταθλήτρια 1972-73 πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής το 1973-74. Με πρόεδρο, προπονητή και αρχηγό ομάδας τους Μιχαλάκη Ζιβανάρη, Πάνο Μάρκοβιτς και Ανδρέα Στυλιανό αντίστοιχα, κατέκτησε τότε την 13η θέση στη βαθμολογία. Ο ΑΠΟΕΛ επί 34 αγώνων πήρε 27 βαθμούς αφού πέτυχε 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Εντός έδρας πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, και δέχθηκε 4 ήττες. Εκτός έδρας έφερε 3 ισοπαλίες και δέχθηκε 14 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα και δέχθηκε 48. Επειδή όμως ισοβάθμησε στους 27 βαθμούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Πανσερραϊκό δόθηκαν στην Ελλάδα αγώνες μπαράζ μεταξύ των 3 ομάδων για να βγει και η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαζόταν με τους Φωστήρα, Απόλλων Αθηνών, και Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Τελικά ο ΑΠΟΕΛ νίκησε και στα δυο παιχνίδια και απέφυγε τον υποβιβασμό. Το γεγονός πανηγυρίστηκε τότε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, αφού ήταν η πρώτη και μοναδική κυπριακή ομάδα που πέτυχε να παραμείνει και να διακριθεί στην Α' Εθνική.

2011-12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

4ος όμιλος
Ομάδα Β Ν Ι Η Τ.Y. Τ.K.
Flag of England.svg Τσέλσι 14 4 2 0 11 04
Flag of Portugal.svg Πόρτο 12 4 0 2 08 03
Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης 03 0 3 3 03 12
Flag of Cyprus.svg ΑΠΟΕΛ 03 0 3 3 04 07

Την σεζόν 2009-10 ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να μπει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποκλείοντας κατά σειρά την ΕΒ/Στρέιμουρ, την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Κοπενχάγη. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρώτο παιχνίδι στην Μαδρίτη ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον πρώτο του βαθμό στον όμιλο, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 με την Ατλέτικο. Στην συνέχεια έχασε 1-0 στην Λευκωσία από την Τσέλσι και 2-1 στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Ακολούθησε ακόμη μία ήττα στην Λευκωσία και πάλι από την Πόρτο με 1-0. Στο πέμπτο παιχνίδι που έγινε στην Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε νωρίς με 1-0 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το υπέρ του σκορ και έτσι ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό βαθμό στο Λονδίνο, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 απέναντι στην ισχυρή Τσέλσι. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου έχοντας 3 βαθμούς, όσους είχε και η Ατλέτικο Μαδρίτης και παρόλο που είχε πολύ καλύτερο συντελεστή τερμάτων, έχασε την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε η Ατλέτικο στην Λευκωσία.

Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κατάφερε να επαναλάβει την πρόκριση στους ομίλους την περίοδο 2011/12, αυτή τη φορά τερματίζοντας πρώτος στον G όμιλο απέναντι στις Πόρτο, Σαχταρ και Ζενίτ. Στα προημιτελικά ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Γαλλική Λυών. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Λυών ο Α.Π.Ο.Ε.Λ ηττήθηκε με σκορ 1-0, κατάφερε όμως να προκριθεί στην επόμενη φάση των ομίλων (1-0 και 4-3 στα πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα Χιώτη). Στην φάση των οκτώ ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης, χάνοντας μέσα στην έδρα του με σκορ 3-0 και εκτός έδρας στο επαναληπτικό παιχνίδι με 5-2.

Τίτλοι ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτική ευρωπαϊκή πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία Ενημέρωση 8 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκά παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ακόλουθος πίνακα παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ΑΠΟΕΛ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σεζόν Κύπελλο Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Συν. σκορ Πρ./Απ.
1963-64 Κυπελλούχων Προκριματικός ΣΚ Τζιόβικ Λιν 6-0[2][3] 1-0[3][4] 7-0 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Σπόρτινγκ Λισαβόνας 0-21[5][6] 1-16[6][7] 1-18 Symbol delete vote.svg
1965-66 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Βέρντερ Βρέμης 0-52[8][9] 0-5[9][10] 0-10 Symbol delete vote.svg
1968-69 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Ντανφέρμλιν Αθλέτικ 0-2[11][12] 1-10[12][13] 1-12 Symbol delete vote.svg
1969-70 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Λιρς ΣΚ 0-13[14][15] 1-10[15][16] 1-11 Symbol delete vote.svg
1973-74 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Ζόρια Λουγκάνσκ 0-1[17][18] 0-2[18][19] 0-3 Symbol delete vote.svg
1976-77 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Ηρακλής 2-0[20][21] 0-0[21][22] 2-0 Symbol keep vote.svg
Β΄ γύρος ΣΣΚ Νάπολι 1-1[23][24] 0-2[24][25] 1-3 Symbol delete vote.svg
1977-78 ΟΥΕΦΑ Α΄ γύρος Τορίνο ΦΚ 1-1[26][27] 0-3[27][28] 1-4 Symbol delete vote.svg
1978-79 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Σάμροκ Ρόβερς 0-1[29][30] 0-2[30][31] 0-3 Symbol delete vote.svg
1979-80 Κυπελλούχων Προκριματικός Μπολντκλούμπεν 1903 0-1[32][33] 0-6[33][34] 0-7 Symbol delete vote.svg
1980-81 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Ντιναμό Βερολίνου ΦΚ 2-1[35][36] 0-3[36][37] 2-4 Symbol delete vote.svg
1981-82 ΟΥΕΦΑ Α΄ γύρος ΦΚ Άρτζες Πιτέστι 1-1[38][39] 0-4[39][40] 1-5 Symbol delete vote.svg
1984-85 Κυπελλούχων Α΄ γύρος Σερβέτ Γενεύης 0-3[41][42] 1-3[42][43] 1-6 Symbol delete vote.svg
1985-86 ΟΥΕΦΑ Α΄ γύρος Λοκομοτίβ Σόφιας 2-2[44][45] 2-4 (παρ.)[45][46] 4-6 Symbol delete vote.svg
1986-87 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος ΧΓΚ Ελσίνκι 1-0[47][48] 2-3[48][49] 3-3 Symbol keep vote.svg
Β΄ γύρος Μπεσίκτας Ο ΑΠΟΕΛ αρνήθηκε να αγωνιστεί.[50][51] Symbol delete vote.svg
1988-89 ΟΥΕΦΑ Α΄ γύρος Βελέζ Μόσταρ 2-5[52][53] 0-1[53][54] 2-6 Symbol delete vote.svg
1990-91 Πρωταθλητριών Α΄ γύρος Μπάγερν Μονάχου 2-3[55][56] 0-4[56][57] 2-7 Symbol delete vote.svg
1992-93 Τσάμπιονς Λιγκ Α΄ γύρος ΑΕΚ 2-2[58][59] 1-1[59][60] 3-3 Symbol delete vote.svg
1993-94 Κυπελλούχων Προκριματικός Μπάνγκορ ΦΚ 2-1[61][62] 1-1[62][63] 3-2 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Παρί Σεν Ζερμέν 0-1[64][65] 0-2[65][66] 0-3 Symbol delete vote.svg
1995-96 Κυπελλούχων Προκριματικός Νέφτσι Μπακού ΠΦΚ 3-0[67][68] 0-0[68][69] 3-0 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 0-0[70][71] 0-8[71][72] 0-8 Symbol delete vote.svg
1996-97 ΟΥΕΦΑ Α΄ προκριματικός Β71 Σάντοϊ 4-2[73][74] 5-1[74][75] 9-3 Symbol keep vote.svg
Β΄ προκριματικός Ηρακλής 2-1[74][76] 1-0[74][77] 3-1 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος ΡΚΝ Εσπανιόλ Βαρκελώνης 2-2[74][78] 0-1[74][79] 2-3 Symbol delete vote.svg
1997-98 Κυπελλούχων Προκριματικός Χάβναρ Μπόλτφελαγκ 6-0[80][81] 1-1[81][82] 7-1 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Στουρμ Γκρατς 0-1[83][84] 0-3[84][85] 0-4 Symbol delete vote.svg
1999-00 ΟΥΕΦΑ Προκριματικός Λέφσκι Σόφιας 0-0[86][87] 0-2[87][88] 0-2 Symbol delete vote.svg
2001-02 ΟΥΕΦΑ Προκριματικός ΦΚ Τομόρι Μπεράτ 2-0[89][90] 3-2[90][91] 5-2 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Κλαμπ Μπρυζ 0-1[90][92] 0-2[90][93] 0-3 Symbol delete vote.svg
2002-03 Τσάμπιονς Λιγκ
2002-03
Α΄ προκριματικός Φλόρα Ταλίν 1-0[94][95] 0-0[96][97] 1-0 Symbol keep vote.svg
Β΄ προκριματικός ΝΚ Μάριμπορ 4-2[98][99] 1-2[100][101] 5-4 Symbol keep vote.svg
Γ΄ προκριματικός ΑΕΚ 2-3[102][103] 0-1[104][105] 2-4 Symbol delete vote.svg
ΟΥΕΦΑ
2002-03
Α΄ γύρος Γκράτσερ ΑΚ 2-0[106][107] 1-1[108][109] 3-1 Symbol keep vote.svg
Β΄ γύρος Χέρτα 0-1[110][111] 0-4[112][113] 0-5 Symbol delete vote.svg
2003-04 ΟΥΕΦΑ Προκριματικός Ντέρρι Σίτι ΦΚ 2-1[114] 3-0[115] 5-1 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Ρεάλ Μαγιόρκα 1-2[116] 2-4[117] 3-6 Symbol delete vote.svg
2004-05 Τσάμπιονς Λιγκ Β΄ προκριματικός Σπάρτα Πράγας 2-2[118] 1-2[119] 3-4 Symbol delete vote.svg
2005-06 ΟΥΕΦΑ Α΄ προκριματικός Μπιρκιρκάρα ΦΚ 4-0[120] 2-0[121] 6-0 Symbol keep vote.svg
Β΄ προκριματικός Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-0[122] 2-2 (παρ.)[123] 3-2 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος Χέρτα 0-1[124] 1-3[125] 1-4 Symbol delete vote.svg
2006-07 ΟΥΕΦΑ Α΄ προκριματικός Σ.Σ. Μουράτα 3-1[126] 4-0[127] 7-1 Symbol keep vote.svg
Β΄ προκριματικός Τραπεζούντα 1-1[128] 0-1[129] 1-2 Symbol delete vote.svg
2007-08 Τσάμπιονς Λιγκ Α΄ προκριματικός ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2-0[130] 0-3 (παρ.)[131] 2-3 Symbol delete vote.svg
2008-09 ΟΥΕΦΑ Α΄ προκριματικός ΦΚ Πέλιστερ 1-0[132] 0-0[133] 1-0 Symbol keep vote.svg
Β΄ προκριματικός Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου 2-2[134] 3-3 (παρ.)[135] 5-5 Symbol keep vote.svg
Α΄ γύρος ΦΚ Σάλκε 04 1-4[136] 1-1[137] 1-5 Symbol delete vote.svg
2009-10 Τσάμπιονς Λιγκ Β΄ προκριματικός ΕΜ/Στρέιμουρ 3-0[138] 2-0[139] 5-0 Symbol keep vote.svg
Γ΄ προκριματικός Παρτιζάν Βελιγραδίου 2-0[140] 0-1[141] 2-1 Symbol keep vote.svg
Πλέι-Οφ ΦΚ Κοπεγχάγη 3-1[142] 0-1[143] 3-2 Symbol keep vote.svg
Ομίλοι Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1[144] 0-0[145] 4η θέση Symbol delete vote.svg
Τσέλσι ΦΚ 0-1[146] 2-2[147]
ΦΚ Πόρτο 0-1[148] 1-2[149]
2010–11 Γιουρόπα Λιγκ Β΄ προκριματικός ΦΚ Τάουρας Ταουραγκέ 3–1[150] 3–0[151] 6-1 Symbol keep vote.svg
Γ΄ προκριματικός ΦΚ Μπαούμιτ Γιάμπλονετς 1–0[152] 3–1[153] 4-1 Symbol keep vote.svg
Πλέι-Οφ Χετάφε ΚΦ 1-1 (παρ.)[154] 0-1[155] 1-2 Symbol delete vote.svg
2011-12 Τσάμπιονς Λιγκ Β΄ προκριματικός Σκέντερμπεου Κορυτσάς 4-0[156] 2-0[157] 6-0 Symbol keep vote.svg
Γ΄ προκριματικός Σλόβαν 0-0[158] 2-0[159] 2-0 Symbol keep vote.svg
Πλέι-Οφ Βίσλα Κρακοβίας 3-1[160] 0-1[161] 3-2 Symbol keep vote.svg
Ομίλοι Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 2-1[162] 0-0[163] 1η θέση Symbol keep vote.svg
Σαχτάρ Ντονέτσκ 0-2[164] 1-1[165]
ΦΚ Πόρτο 2-1[166] 1-1[167]
Φάση των 16 Ολιμπίκ Λυών 1-0, 4-3 (πεν.)[168] 0-1[169] 1-1 Symbol keep vote.svg
Φάση των 8 Ρεάλ Μαδρίτης 0-3[170] 2-5[171] 2-8 Symbol delete vote.svg
2012–13 Γιουρόπα Λιγκ Β΄ προκριματικός ΦΚ Σένιτσα 2-0[172] 1-0[173] 3-0 Symbol keep vote.svg
Γ΄ προκριματικός Άαλεσουντ ΦΚ 2-1[174] 1-0[175] 3-1 Symbol keep vote.svg
Πλέι-Οφ Νέφτσι Μπακού ΠΦΚ 1-3[176] 1-1[177] 2-4 Symbol delete vote.svg
2013-14 Τσάμπιονς Λιγκ
2013-14
Γ΄ προκριματικός ΝΚ Μάριμπορ 1-1[178] 0-0[179] 1-1 Symbol delete vote.svg
Γιουρόπα Λιγκ
2013-14
Πλέι-Οφ Ζούλτε Βάρεγκεμ 1-2[180] 1-1[181] 2-3 Symbol delete vote.svg
Ομίλοι4 Άιντραχτ Φρανκφούρτης 0-3[182] 0-2[183] 3η θέση Symbol delete vote.svg
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-0[184] 0-0[185]
Ζιροντέν Μπορντό 2-1[186] 1-2[187]
2014-15 Τσάμπιονς Λιγκ Γ΄ προκριματικός ΧΓΚ Ελσίνκι 2-0[188] 2-2[189] 4-2 Symbol keep vote.svg

1: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στην Πορτογαλία.
2: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στη Γερμανία.
3: Και τα δύο παιχνίδια έγιναν στο Βέλγιο.
4: Αν και αποκλείστηκε στη φάση των πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ, μετά από κλήρωση ανάμεσα στις αποκλεισμένες ομάδες για αντικατάσταση της Φενερμπαχτσέ η οποία τιμωρήθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, ο ΑΠΟΕΛ ήταν η ομάδα που κληρώθηκε για να συμμετάσχει στη θέση της τουρκικής ομάδας.[190]

Συνολικές συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός Εκτός Σύνολο
Κύπελλο Συμ. Αγ. Πρ. Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ 13 54 11 14 5 8 42 32 47 3 9 15 20 43 18 17 14 23 62 75 65
ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ 15 64 14 14 9 9 47 40 51 10 8 14 41 47 38 24 17 23 88 87 89
Κυπελλούχων 10 30 5 5 2 8 20 14 17 1 4 10 7 64 7 6 6 18 27 78 24
Σύνολο 38 148 30 33 16 25 109 86 115 14 21 39 68 154 63 47 37 64 177 240 178

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ περιλαμβάνονται στον πίνακα, αλλά όχι και στη στήλη «προκρίσεις» και «αποκλεισμοί» επείδη δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες. Ο ΑΠΟΕΛ έχει μια πρόκριση από τους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία όμως δεν προστίθεται στο τελικό άθροισμα του πίνακα αυτού καθώς δεν ήταν αγώνες εναντίον μιας ομάδας.

Στατιστικά ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ έχει αντιμετωπίσει αντιπάλους από 37 διαφορετικές χώρες. (Οι ομάδες που άνηκαν στην ΕΣΣΔ, στη Γιουγκοσλαβία, στην Τσεχοσλοβακία και στην Ανατολική Γερμανία λογίζονται στις ομοσπονδίες που ανήκουν σήμερα).

Εντός Εκτός Σύνολο
Χώρα Αγ. Π Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Flag of England.svg Αγγλία 2 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 0 2 2 1 0 1 1 2 3 1
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος 2 1 0 1 0 0 3 1 3 1 0 0 4 0 3 2 0 0 7 1 6
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν 4 1 1 1 0 1 4 3 3 0 2 0 1 1 2 1 2 1 5 4 5
Flag of Albania.svg Αλβανία 4 2 0 2 0 0 6 0 6 2 0 0 5 2 6 4 0 0 11 2 12
Flag of Austria.svg Αυστρία 4 1 1 1 0 1 2 1 3 0 1 1 1 4 1 1 1 2 3 5 4
Flag of Belgium.svg Βέλγιο 6 0 3 0 0 3 1 4 0 0 1 2 2 13 1 0 1 5 3 17 1
Ulster banner.svg Βόρεια Ιρλανδία 4 2 0 2 0 0 4 2 6 1 1 0 4 1 4 3 1 0 8 3 10
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2 0 1 0 0 1 2 5 0 0 0 1 0 1 0 0 0 2 2 6 0
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία 4 0 2 0 2 0 2 2 2 0 0 2 2 6 0 0 2 2 4 8 2
Flag of France.svg Γαλλία 6 1 1 2 0 1 3 2 6 0 0 3 1 5 0 2 0 4 4 7 6
Flag of Germany.svg Γερμανία 14 0 6 1 0 6 5 18 3 0 1 6 2 22 1 1 1 12 7 40 4
Flag of Denmark.svg Δανία 4 1 1 1 0 1 3 2 3 0 0 2 0 7 0 1 0 3 3 9 3
Flag of Switzerland.svg Ελβετία 2 0 1 0 0 1 0 3 0 0 0 1 1 3 0 0 0 2 1 6 0
Flag of Greece.svg Ελλάδα 8 2 2 2 1 1 8 6 7 1 2 1 2 2 5 3 3 2 10 8 12
Flag of Estonia.svg Εσθονία 2 1 0 1 0 0 1 0 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 1 0 4
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 3 0
Flag of Spain.svg Ισπανία 12 0 5 0 4 2 5 9 4 0 1 5 4 19 1 0 5 7 9 28 5
Flag of Israel.svg Ισραήλ 4 1 0 1 1 0 1 0 4 0 2 0 2 2 2 1 3 0 3 2 6
Flag of Italy.svg Ιταλία 4 0 2 0 2 0 2 2 2 0 0 2 0 5 0 0 2 2 2 7 2
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία 2 0 1 1 0 0 2 0 3 0 0 1 0 3 0 1 0 1 2 3 3
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία 2 1 0 1 0 0 3 1 3 1 0 0 3 0 3 2 0 0 6 1 6
Flag of Malta.svg Μάλτα 2 1 0 1 0 0 4 0 3 1 0 0 2 0 3 2 0 0 6 0 6
Flag of the Faroe Islands.svg Νήσοι Φερόες 6 3 0 3 0 0 13 2 9 2 1 0 8 2 7 5 1 0 21 4 16
Flag of Norway.svg Νορβηγία 4 2 0 2 0 0 8 1 6 2 0 0 2 0 6 4 0 0 10 1 12
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία 4 0 1 0 0 2 0 3 0 0 1 1 1 3 1 0 1 3 1 6 1
Flag of Macedonia.svg πΓΔΜ 2 1 0 1 0 0 1 0 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 1 0 4
Flag of Poland.svg Πολωνία 2 1 0 1 0 0 3 1 3 0 0 1 0 1 0 1 0 1 3 2 3
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 6 0 1 1 0 2 2 4 3 0 1 2 3 19 1 1 1 4 5 23 4
Flag of Romania.svg Ρουμανία 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 4 0 0 1 1 1 5 1
Flag of Russia.svg Ρωσία 2 0 0 1 0 0 2 1 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 2 1 4
Flag of Serbia.svg Σερβία 4 2 0 1 1 0 4 2 4 0 1 1 3 4 1 1 2 1 7 6 5
Flag of Scotland.svg Σκωτία 2 0 1 0 0 1 0 2 0 0 0 1 1 10 0 0 0 2 1 12 0
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία 4 2 0 1 1 0 2 0 4 2 0 0 3 0 6 3 1 0 5 0 10
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία 4 1 1 1 1 0 5 3 4 0 1 1 1 2 1 1 2 1 6 5 5
Flag of Turkey.svg Τουρκία 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 2 1
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 4 1 1 1 1 0 3 2 4 1 0 1 4 3 3 2 1 1 7 5 7
Flag of Finland.svg Φινλανδία 4 2 0 2 0 0 3 0 6 0 1 1 4 5 1 2 1 1 7 5 7
Σύνολο 148 30 35 33 16 25 109 86 115 14 21 39 68 154 63 47 37 64 177 240 178

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ περιλαμβάνονται στον πίνακα, αλλά όχι και στη στήλη «προκρίσεις» και «αποκλεισμοί» επείδη δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

Στατιστικά ανά αντίπαλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ έχει αντιμετωπίσει συνολικά 66 διαφορετικούς αντιπάλους.

Εντός Εκτός Σύνολο
Ομάδα Αγ. Π Α Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β Ν Ι Η ΓΥ ΓΚ Β
Άαλεσουντ ΦΚ 2 1 0 1 0 0 2 1 3 1 0 0 1 0 3 2 0 0 3 1 6
Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2 0 0 0 0 1 0 3 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 5 0
Ατλέτικο Μαδρίτης 2 0 0 0 1 0 1 1 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 1 1 2
Β71 Σάντοϊ 2 1 0 1 0 0 4 2 3 1 0 0 5 1 3 2 0 0 9 3 6
Βελέζ Μόσταρ 2 0 1 0 0 1 2 5 0 0 0 1 0 1 0 0 0 2 2 6 0
Βέρντερ Βρέμης 2 0 1 0 0 1 0 5 0 0 0 1 0 5 0 0 0 2 0 10 0
Βίσλα Κρακοβίας 2 1 0 1 0 0 3 1 3 0 0 1 0 1 0 1 0 1 3 2 3
Γκράτσερ ΑΚ 2 1 0 1 0 0 2 0 3 0 1 0 1 1 1 1 1 0 3 1 4
ΕΜ/Στρέιμουρ 2 1 0 1 0 0 3 0 3 1 0 0 2 0 3 2 0 0 5 0 6
Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου 2 1 0 0 1 0 2 2 1 0 1 0 3 3 1 0 2 0 5 5 2
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 2 0 0 1 0 0 2 1 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 2 1 4
Ζιροντέν Μπορντό 2 0 0 1 0 0 2 1 3 0 0 1 1 2 0 1 0 1 3 3 3
Ζόρια Λουγκάνσκ 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 3 0
Ζούλτε Βάρεγκεμ 2 0 1 0 0 1 1 2 0 0 1 0 1 1 1 0 1 1 2 3 1
Κλαμπ Μπρυζ 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 3 0
Λέφσκι Σόφιας 2 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 1 0 2 0 0 1 1 0 2 1
Λιρς ΣΚ 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 1 10 0 0 0 2 1 11 0
Λοκομοτίβ Σόφιας 2 0 1 0 1 0 2 2 1 0 0 1 2 4 0 0 1 1 4 6 1
Μπάγερν Μονάχου 2 0 1 0 0 1 2 3 0 0 0 1 0 4 0 0 0 2 2 7 0
Μπάνγκορ ΦΚ 2 1 0 1 0 0 2 1 3 0 1 0 1 1 1 1 1 0 3 2 4
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 2 0 1 1 0 0 2 0 3 0 0 1 0 3 0 1 0 1 2 3 3
Μπιρκιρκάρα ΦΚ 2 1 0 1 0 0 4 0 3 1 0 0 2 0 3 2 0 0 6 0 6
Μπολντκλούμπεν 1903 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 6 0 0 0 2 0 7 0
Ντανφέρμλιν Αθλέτικ 2 0 1 0 0 1 0 2 0 0 0 1 1 10 0 0 0 2 1 12 0
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια 2 0 1 0 1 0 0 0 1 0 0 1 0 8 0 0 1 1 0 8 1
Ντέρρι Σίτι ΦΚ 2 1 0 1 0 0 2 1 3 1 0 0 3 0 3 2 0 0 5 1 6
Ντιναμό Βερολίνου ΦΚ 2 0 1 1 0 0 2 1 3 0 0 1 0 3 0 1 0 1 2 4 3
Ολιμπίκ Λυών 2 1 0 1 0 0 1 0 3 0 0 1 0 1 0 1 0 1 1 1 3
Παρί Σεν Ζερμέν 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 3 0
Παρτιζάν Βελιγραδίου 2 1 0 1 0 0 2 0 3 0 0 1 0 1 0 1 0 1 2 1 3
Ρεάλ Μαγιόρκα 2 0 1 0 0 1 1 2 0 0 0 1 2 4 0 0 0 2 3 6 0
Ρεάλ Μαδρίτης 2 0 1 0 0 1 0 3 0 0 0 1 2 5 0 0 0 2 2 8 0
ΡΚΝ Εσπανιόλ Βαρκελώνης 2 0 1 0 1 0 2 2 1 0 0 1 0 1 0 0 1 1 2 3 1
Σ.Σ. Μουράτα 2 1 0 1 0 0 3 1 3 1 0 0 4 0 3 2 0 0 7 1 6
Σάμροκ Ρόβερς 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 2 0 0 0 2 0 3 0
Σερβέτ Γενεύης 2 0 1 0 0 1 0 3 0 0 0 1 1 3 0 0 0 2 1 6 0
ΣΚ Τζιόβικ Λιν 2 1 0 1 0 0 6 0 3 1 0 0 1 0 3 2 0 0 7 0 6
Σκέντερμπεου Κορυτσάς 2 1 0 1 0 0 4 0 3 1 0 0 2 0 3 2 0 0 6 0 6
Σλόβαν Μπρατισλάβας 2 1 0 0 1 0 0 0 1 1 0 0 2 0 3 1 1 0 2 0 4
Σπάρτα Πράγας 2 0 1 0 1 0 2 2 1 0 0 1 1 2 0 0 1 1 3 4 1
Σπόρτινγκ Λισαβόνας 2 0 1 0 0 1 0 2 0 0 0 1 1 16 0 0 0 2 1 18 0
ΣΣΚ Νάπολι 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 2 0 0 1 1 1 3 1
Στουρμ Γκρατς 2 0 1 0 0 1 0 1 0 0 0 1 0 3 0 0 0 2 0 4 0
Τορίνο ΦΚ 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 3 0 0 1 1 1 4 1
Τραμπζονσπόρ 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 2 1
Τσέλσι ΦΚ 2 0 0 0 0 1 0 1 0 0 1 0 2 2 1 0 1 1 2 3 1
ΦΚ Άρτζες Πιτέστι 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 4 0 0 1 1 1 5 1
ΦΚ Κοπεγχάγη 2 1 0 1 0 0 3 1 3 0 0 1 0 1 0 1 0 1 3 2 3
ΦΚ Μπαούμιτ Γιάμπλονετς 2 1 0 1 0 0 1 0 3 1 0 0 3 1 3 2 0 0 4 1 6
ΦΚ Πέλιστερ 2 1 0 1 0 0 1 0 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 1 0 4
ΦΚ Σάλκε 04 2 0 1 0 0 1 1 4 0 0 1 0 1 1 1 0 1 1 2 5 1
ΦΚ Σαχτάρ Ντονέτσκ 2 0 0 0 0 1 0 2 0 0 1 0 1 1 1 0 1 1 1 3 1
ΦΚ Σένιτσα 2 1 0 1 0 0 2 0 3 1 0 0 1 0 3 2 0 0 3 0 6
ΦΚ Τάουρας Ταουραγκέ 2 1 0 1 0 0 3 1 3 1 0 0 3 0 3 2 0 0 6 1 6
ΦΚ Τομόρι Μπεράτ 2 1 0 1 0 0 2 0 3 1 0 0 3 2 3 2 0 0 5 2 6
Φλόρα Ταλίν 2 1 0 1 0 0 1 0 3 0 1 0 0 0 1 1 1 0 1 0 4
Χάβναρ Μπόλτφελαγκ 2 1 0 1 0 0 6 0 3 0 1 0 1 1 1 1 1 0 7 1 4
ΧΓΚ Ελσίνκι 4 2 0 2 0 0 3 0 6 0 1 1 4 5 1 2 1 1 7 5 7
Χετάφε ΚΦ 2 0 1 0 1 0 1 1 1 0 0 1 0 1 0 0 1 1 1 2 1
ΑΕΚ 4 0 2 0 1 1 4 5 1 0 1 1 1 2 1 0 2 2 5 7 2
Ηρακλής 4 2 0 2 0 0 4 1 6 1 1 0 1 0 4 3 1 0 5 1 10
Μακάμπι Τελ Αβίβ 4 1 0 1 1 0 1 0 4 0 2 0 2 2 2 1 3 0 3 2 6
Νέφτσι Μπακού ΠΦΚ 4 1 1 1 0 1 4 3 3 0 2 0 1 1 2 1 2 1 5 4 5
ΝΚ Μάριμπορ 4 1 1 1 1 0 5 3 4 0 1 1 1 2 1 1 2 1 6 5 5
ΦΚ Πόρτο 4 0 0 1 0 1 2 2 3 0 1 1 2 3 1 1 1 2 4 5 4
Χέρτα Βερολίνου 4 0 2 0 0 2 0 2 0 0 0 2 1 7 0 0 0 4 1 9 0
Σύνολο 148 30 35 33 16 25 109 86 115 14 21 39 68 154 63 47 37 64 177 240 178

Για σκοπούς σύγκρισης υπολογίζεται βαθμολογία με το σύστημα: νίκη=3 βαθμοί, ισοπαλία=1 βαθμός, ήττα=0 βαθμοί.

Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ περιλαμβάνονται στον πίνακα, αλλά όχι και στη στήλη «προκρίσεις» και «αποκλεισμοί» επείδη δεν ήταν νοκ-άουτ αγώνες.

Αξιοσημείωτοι πρώην ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

No. Όνομα Θέση
3 Flag of Brazil.svg Γκιγιέρμε Αμορίν Αμυντικός
6 Flag of Brazil.svg Μαρσέλο Ολιβέιρα Αμυντικός
10 Flag of Cyprus.svg Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης Μέσος
46 Flag of Cyprus.svg Στάθης Αλωνέυτης Μέσος
15 Flag of Cyprus.svg Μάριος Αντωνιάδης Αμυντικός
Flag of.svg Μέσος
Flag of.svg Αμυντικός
20 Flag of Paraguay.svg Άλντο Ατόρνο Μέσος
No. Όνομα Θέση
21 Flag of Brazil.svg Γκουστάβο Μαντούκα Μέσος
22 Flag of Greece.svg Διονύσης Χιώτης Τερματοφύλακας
8 Flag of Portugal.svg Τιάγκο Γόμες Μέσος
Flag of.svg Αμυντικός
26 Flag of Portugal.svg Νούνο Μοράις Μέσος
95 Flag of Cyprus.svg Χρίστος Τζιαμμάς Μέσος
29 Flag of Cyprus.svg Νεκτάριος Αλεξάνδρου Μέσος
Flag of.svg
Flag of.svg
78 Flag of Belgium.svg Ούρκο Πάρντο Τερματοφύλακας
88 Flag of Cyprus.svg Τάσος Κίσσας Τερματοφύλακας

Προπονητής: Γιώργος Δώνης

Βοηθοί προπονητές: Μίοντραγκ Μένταν, Γρηγόρης Γεωργίτσας, Μάκης Αγγελίνας και Παναγιώτης Μαλιαρίτσης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • ΑΠΟΕΛ 1926-2001 75 χρόνια ένδοξης πορείας, έκδοση ΑΠΟΕΛ Λευκωσία 2002
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
 • Γαβριηλίδη, Μιχάλης; Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN ISBN 9963-8720-1-8. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ | apoelfc.com.cy
 2. Στεφανίδης 2003, σελ. 27
 3. 3,0 3,1 «Season 1963 - 1964» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1963/round=765/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 4. Στεφανίδης 2003, σελ. 29
 5. Στεφανίδης 2003, σελ. 31
 6. 6,0 6,1 «Season 1963 - 1964» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1963/round=766/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 7. Στεφανίδης 2003, σελ. 30
 8. Στεφανίδης 2003, σελ. 34
 9. 9,0 9,1 «1965/66 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1965/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 10. Στεφανίδης 2003, σελ. 35
 11. Στεφανίδης 2003, σελ. 52
 12. 12,0 12,1 «Season 1968 - 1969» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1968/round=791/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 13. Στεφανίδης 2003, σελ. 51
 14. Στεφανίδης 2003, σελ. 56
 15. 15,0 15,1 «Season 1969 - 1970» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1969/round=797/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 16. Στεφανίδης 2003, σελ. 55
 17. Στεφανίδης 2003, σελ. 77
 18. 18,0 18,1 «1973/74 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1973/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 19. Στεφανίδης 2003, σελ. 76
 20. Στεφανίδης 2003, σελ. 96
 21. 21,0 21,1 «Season 1976 - 1977» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1976/round=835/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 22. Στεφανίδης 2003, σελ. 95
 23. Στεφανίδης 2003, σελ. 97
 24. 24,0 24,1 «Season 1976 - 1977» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1976/round=1423/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 25. Στεφανίδης 2003, σελ. 98
 26. Στεφανίδης 2003, σελ. 108
 27. 27,0 27,1 «1977/78 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1977/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 28. Στεφανίδης 2003, σελ. 107
 29. Στεφανίδης 2003, σελ. 113
 30. 30,0 30,1 «Season 1978 - 1979» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1978/round=845/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 31. Στεφανίδης 2003, σελ. 112
 32. Στεφανίδης 2003, σελ. 123
 33. 33,0 33,1 «Season 1979 - 1980» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1979/round=850/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 34. Στεφανίδης 2003, σελ. 122
 35. Στεφανίδης 2003, σελ. 127
 36. 36,0 36,1 «1980/81 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1980/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 37. Στεφανίδης 2003, σελ. 126
 38. Στεφανίδης 2003, σελ. 137
 39. 39,0 39,1 «1981/82 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1981/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 40. Στεφανίδης 2003, σελ. 139
 41. Στεφανίδης 2003, σελ. 157
 42. 42,0 42,1 «Season 1984 - 1985» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1984/round=880/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 43. Στεφανίδης 2003, σελ. 158
 44. Στεφανίδης 2003, σελ. 167
 45. 45,0 45,1 «1985/86 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1985/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 46. Στεφανίδης 2003, σελ. 168
 47. Στεφανίδης 2003, σελ. 170
 48. 48,0 48,1 «1986/87 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1986/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 49. Στεφανίδης 2003, σελ. 171
 50. Στεφανίδης 2003, σελ. 172
 51. «European Competitions 1986-87» (στα Αγγλικά). RSSSF. 2008-01-17. http://www.rsssf.com/ec/ec198687.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 52. Στεφανίδης 2003, σελ. 194
 53. 53,0 53,1 «1988/89 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1988/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 54. Στεφανίδης 2003, σελ. 193
 55. Στεφανίδης 2003, σελ. 203
 56. 56,0 56,1 «1990/91 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1990/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 57. Στεφανίδης 2003, σελ. 205
 58. Στεφανίδης 2003, σελ. 225
 59. 59,0 59,1 «1992/93 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-10. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1992/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 60. Στεφανίδης 2003, σελ. 224
 61. Στεφανίδης 2003, σελ. 235
 62. 62,0 62,1 «Season 1993 - 1994» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1993/round=135/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 63. Στεφανίδης 2003, σελ. 236
 64. Στεφανίδης 2003, σελ. 237
 65. 65,0 65,1 «Season 1995 - 1996» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1993/round=136/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 66. Στεφανίδης 2003, σελ. 238
 67. Στεφανίδης 2003, σελ. 266
 68. 68,0 68,1 «Season 1995 - 1996» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1995/round=147/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 69. Στεφανίδης 2003, σελ. 267
 70. Στεφανίδης 2003, σελ. 269
 71. 71,0 71,1 «Season 1995 - 1996» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. 
 72. Στεφανίδης 2003, σελ. 270
 73. Στεφανίδης 2003, σελ. 282
 74. 74,0 74,1 74,2 74,3 74,4 74,5 «1996/97 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1996/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 75. Στεφανίδης 2003, σελ. 281
 76. Στεφανίδης 2003, σελ. 285
 77. Στεφανίδης 2003, σελ. 283
 78. Στεφανίδης 2003, σελ. 286
 79. Στεφανίδης 2003, σελ. 288
 80. Στεφανίδης 2003, σελ. 301
 81. 81,0 81,1 «Season 1997 - 1998» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1997/round=733/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 82. Στεφανίδης 2003, σελ. 302
 83. Στεφανίδης 2003, σελ. 303
 84. 84,0 84,1 «Season 1997 - 1998» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 2009-01-16. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1997/round=734/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 85. Στεφανίδης 2003, σελ. 305
 86. Στεφανίδης 2003, σελ. 351
 87. 87,0 87,1 «1999/00 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=1999/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 88. Στεφανίδης 2003, σελ. 353
 89. Στεφανίδης 2003, σελ. 360
 90. 90,0 90,1 90,2 90,3 «2000/01 UEFA Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2000/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 91. Στεφανίδης 2003, σελ. 359
 92. Στεφανίδης 2003, σελ. 362
 93. Στεφανίδης 2003, σελ. 361
 94. Στεφανίδης 2003, σελ. 378
 95. «APOEL make home advantage tell» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-07-24. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1633/match=69695/postmatch/report/index.html#apoel+make+home+advantage+tell. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 96. Στεφανίδης 2003, σελ. 377
 97. «Flora and APOEL cancel each other out» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-07-17. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1633/match=69694/postmatch/report/index.html#flora+apoel+cancel+each+other. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 98. Στεφανίδης 2003, σελ. 379
 99. «APOEL win through to face old rivals» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-08-07. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1634/match=69931/postmatch/report/index.html#apoel+through+face+rivals. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 100. Στεφανίδης 2003, σελ. 380
 101. «Corovic repays Maribor faith» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-07-31. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1634/match=69930/postmatch/report/index.html#corovic+repays+maribor+faith. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 102. Στεφανίδης 2003, σελ. 382
 103. «AEK in the ascendancy» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-08-13. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1635/match=70019/postmatch/report/index.html#aek+ascendancy. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 104. Στεφανίδης 2003, σελ. 384
 105. «AEK end eight-year wait» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2002-08-28. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2002/matches/round=1635/match=70020/postmatch/report/index.html#aek+eight+year+wait. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 106. Στεφανίδης 2003, σελ. 394
 107. «APOEL secure two-goal cushion» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2002-09-19. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2002/matches/round=1626/match=70233/postmatch/report/index.html#apoel+secure+goal+cushion. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 108. Στεφανίδης 2003, σελ. 395
 109. «Plucky APOEL defy GAK» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2002-10-03. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2002/matches/round=1626/match=70234/postmatch/report/index.html#plucky+apoel+defy+gak. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 110. Στεφανίδης 2003, σελ. 396
 111. «Karwan wins it for Hertha» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2002-10-31. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2002/matches/round=1627/match=70326/postmatch/report/index.html#karwan+wins+hertha. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 112. Στεφανίδης 2003, σελ. 397
 113. «Hertha cruise past APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2002-11-07. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2002/matches/round=1627/match=70327/postmatch/report/index.html#hertha+cruise+past+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 114. «APOEL edge Derry struggle» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2003-08-14. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2003/matches/round=1717/match=71315/postmatch/report/index.html#apoel+edge+derry+struggle. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 115. «APOEL advance in Ireland» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2003-08-28. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2003/matches/round=1717/match=71316/postmatch/report/index.html#apoel+advance+ireland. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 116. «APOEL-Mallorca» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2003-09-24. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2003/matches/round=1718/match=73515/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 117. «Mallorca-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2003-10-15. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2003/matches/round=1718/match=73516/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 118. «Sparta avert APOEL shock» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2004-07-28. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2004/matches/round=1966/match=79224/postmatch/report/index.html#sparta+avert+apoel+shock. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 119. «Sparta negotiate tough tie» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2004-08-04. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2004/matches/round=1966/match=79225/postmatch/report/index.html#sparta+negotiate+tough. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 120. «APOEL-Birkirkara» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-07-28. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2206/match=81193/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 121. «Birkirkara-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-07-14. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2206/match=81192/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 122. «APOEL-M. Tel-Aviv» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-08-11. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2207/match=81521/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 123. «M. Tel-Aviv-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-08-25. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2207/match=81522/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 124. «APOEL-Hertha» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-09-15. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2208/match=81848/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 125. «Hertha-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2005-09-29. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2005/matches/round=2208/match=81849/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 126. «APOEL-Murata» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2006-07-13. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2006/matches/round=2362/match=84212/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 127. «Murata-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2006-07-27. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2006/matches/round=2362/match=84213/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 128. «APOEL-Trabzonspor» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2006-08-10. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2006/matches/round=2363/match=84551/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 129. «Trabzonspor-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2006-08-24. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2006/matches/round=2363/match=84552/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 130. «APOEL-BATE» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2007-07-17. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2008/matches/round=15102/match=300990/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 131. «BATE-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2007-07-24. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2008/matches/round=15102/match=301004/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 132. «APOEL-Pelister» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-07-31. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15282/match=303562/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 133. «Pelister-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-07-17. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15282/match=303525/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 134. «APOEL-Crvena zvezda» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-08-14. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15283/match=303851/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 135. «Crvena zvezda-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-08-28. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15283/match=303883/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 136. «Schalke too sharp for APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-09-16. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15284/match=303933/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 137. «Schalke-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2008-10-02. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2009/matches/round=15284/match=303973/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 138. «APOEL ease past EB/Streymur» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-07-21. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000025/match=2000299/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 139. «Slick APOEL seize the advantage» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-07-14. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000025/match=2000282/postmatch/report/index.html#slick+apoel+seize+advantage. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 140. «APOEL take upper hand against Partizan» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-07-29. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000026/match=2000317/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 141. «APOEL repel Partizan rally» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-08-05. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000026/match=2000332/postmatch/report/index.html#apoel+repel+partizan+rally. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 142. «APOEL battle back to down København» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2008-08-26. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000027/match=2000357/postmatch/report/index.html#apoel+battle+back+down+k%C3%B8benhavn. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 143. «Pospěch puts FCK's noses in front» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-08-18. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000027/match=2000347/postmatch/report/index.html#pospech+puts+fcks+noses+front. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 144. «APOEL denied by Simão strike» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-11-25. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000435/postmatch/report/index.html#apoel+denied+simao+strike. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 145. «Determined APOEL keep Atlético at bay» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-09-15. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000379/postmatch/report/index.html#determined+apoel+keep+atletico. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 146. «Clinical Anelka cuts down APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-09-30. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000386/postmatch/report/index.html#clinical+anelka+cuts+down+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 147. «APOEL consoled by well-made point» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-12-08. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000458/postmatch/report/index.html#apoel+consoled+well+made+point. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 148. «Falcao fires Porto into last 16» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-11-03. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000426/postmatch/report/index.html#falcao+fires+porto+into+last. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 149. «Hulk marvel leaves Ferreira smiling» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2009-10-21. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000402/postmatch/report/index.html#hulk+marvel+leaves+ferreira+smiling. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 150. «APOEL-Tauras» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-07-22. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000125/match=2002562/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 151. «Tauras-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-07-15. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000125/match=2002522/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 152. «APOEL-Jablonec» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-07-29. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000126/match=2002780/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 153. «Jablonec-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-08-05. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000126/match=2002815/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 154. «APOEL-Getafe» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-08-26. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000127/match=2003117/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 155. «Getafe-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2010-08-19. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2011/matches/round=2000127/match=2003080/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 156. «APOEL hit four to see off Skënderbeu» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-07-20. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000260/match=2007505/postmatch/report/index.html#apoel+defeat+skenderbeu. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 157. «Second-half strikes give APOEL the upper hand» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-07-13. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000260/match=2007488/postmatch/report/index.html#advantage+apoel+albania. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 158. «APOEL held at bay by resilient Slovan» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-07-26. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000261/match=2007522/postmatch/report/index.html#apoel+held+slovan. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 159. «APOEL unravel ten-man Slovan» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-03. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000261/match=2007537/postmatch/report/index.html#slovan+felled+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 160. «Aílton strikes twice as APOEL flatten Wisła» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-23. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000262/match=2007559/postmatch/report/index.html#ailton+towers+over+wis%C5%82a. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 161. «Małecki puts Wisła in pole position against APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-08-17. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000262/match=2007549/postmatch/report/index.html#ma%C5%82ecki+puts+wis%C5%82a+charge. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 162. «APOEL recovery leaves Zenit reeling» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-09-13. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007574/postmatch/report/index.html#apoel+stage+zenit+comeback. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 163. «Zenit draw seals APOEL's historic last-16 place» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-11-23. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007646/postmatch/report/index.html#apoels+historic+qualification. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 164. «Impressive Shakhtar sign off with APOEL victory» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-12-06. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007654/postmatch/report/index.html#shakhtar+gain+first. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 165. «Stubborn APOEL frustrate Shakhtar» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-09-28. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007598/postmatch/report/index.html#apoel+frustrate+shakhtar. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 166. «APOEL's Manduca floors Porto late on» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-11-01. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007622/postmatch/report/index.html#manduca+goal+floors+porto. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 167. «Porto draw keeps APOEL on top» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2011-10-19. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000263/match=2007614/postmatch/report/index.html#ailton+keeps+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 168. «Lyon stunned as APOEL fairy tale continue» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2012-03-07. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000264/match=2007675/postmatch/report/index.html#apoel+oust+lyon+shoot. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 169. «Lacazette rewards Lyon dominance against APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2012-02-14. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000264/match=2007665/postmatch/report/index.html#lacazette+gives+lyon+edge. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 170. «Kaká inspires Madrid to victory at APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2012-03-27. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000265/match=2007681/postmatch/report/index.html#madrid+made+work+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 171. «Madrid make serene progress past APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2012-04-04. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2012/matches/round=2000265/match=2007687/postmatch/report/index.html#madrid+saunter+past+apoel. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 172. «APOEL-Senica» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-07-19. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000353/match=2009727/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 173. «Senica-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-07-26. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000353/match=2009767/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-07-31. 
 174. «APOEL-Aalesund» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-08-02. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000354/match=2009792/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-08-03. 
 175. «Aalesund-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-08-09. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000354/match=2009821/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-08-09. 
 176. «APOEL 1-3 Neftçi» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-08-30. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000355/match=2009861/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-09-01. 
 177. «Neftçi 1-1 APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2012-08-23. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2013/matches/round=2000355/match=2009830/index.html. Ανακτήθηκε στις 2012-09-01. 
 178. «Battling Maribor hold APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2013-07-31. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2014/matches/round=2000477/match=2011713/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-08-06. 
 179. «Maribor ride luck to oust APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 2013-08-06. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2014/matches/round=2000477/match=2011728/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-08-06. 
 180. «APOEL-Zulte Waregem» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-08-29. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000468/match=2012446/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-10-03. 
 181. «Zulte Waregem-APOEL» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-08-22. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000468/match=2012415/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-10-03. 
 182. «Eintracht outclass APOEL to make it two from two» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-10-03. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012510/postmatch/report/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-10-02. 
 183. «APOEL out as Frankfurt prove too strong» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-12-12. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012606/postmatch/report/index.html#frankfurt+down+apoel. Ανακτήθηκε στις 2014-07-10. 
 184. «Maccabi match APOEL to close on last 32» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-11-28. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012583/postmatch/report/index.html#maccabi+make+their+point. Ανακτήθηκε στις 2014-07-10. 
 185. «Maccabi Tel-Aviv pay penalty as APOEL share spoils» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-9-19. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012487/index.html. Ανακτήθηκε στις 2013-10-03. 
 186. «Alexandrou rocket helps APOEL achieve lift-off» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-11-07. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012558/postmatch/report/index.html#apoel+edge+past+bordeaux. Ανακτήθηκε στις 2014-07-10. 
 187. «Henrique swoops as Bordeaux snatch late win» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-10-24. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/matches/round=2000469/match=2012534/postmatch/report/index.html#bordeaux+beat+apoel. Ανακτήθηκε στις 2014-07-10. 
 188. «APOEL in play-offs after comfortable HJK success» (στα Αγγλικά). Champions League. ΟΥΕΦΑ. 7 Αυγούστου 2014. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2015/matches/round=2000546/match=2014189/postmatch/report/index.html#apoel+coast+past+hjk. Ανακτήθηκε στις 7 Αυγούστου 2014. 
 189. «APOEL comeback halts ten-man HJK» (στα Αγγλικά). Champions League. ΟΥΕΦΑ. 30 Ιουλίου 2014. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2015/matches/round=2000546/match=2014174/index.html. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2014. 
 190. «APOEL reinstated in UEFA Europa League» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 2013-08-30. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1988006.html. Ανακτήθηκε στις 2013-10-03. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).