ΑΠΟΕΛ (ποδόσφαιρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°09′26″N 33°22′23″E / 35.157289°N 33.373091°E / 35.157289; 33.373091

Για όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου, δείτε: Α.Π.Ο.Ε.Λ.
ΑΠΟΕΛ
Πλήρες όνομα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος
Ελλήνων Λευκωσίας
Ψευδώνυμο(α) Θρύλος
Ίδρυση 8 Νοεμβρίου 1926
Γήπεδο Νεο Γ.Σ.Π., Λευκωσία,
(χωρητικότητα: 22.859 θέσεις)
Πρόεδρος Flag of Cyprus.svg Πρόδρομος Πετρίδης
Προπονητής Flag of Germany.svg Τόρστεν Φινκ
Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2014-15
Ιστοσελίδα apoelfc.com.cy
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Ενεργά τμήματα του Α.Π.Ο.Ε.Λ.
Football pictogram.svg Basketball pictogram.svg Volleyball (indoor) pictogram.svg
Ποδόσφαιρο Καλαθόσφαιρα Πετόσφαιρα
Futsal pictogram.svg Table tennis pictogram.svg Cycling (road) pictogram.svg
Ποδόσφαιρο σάλας Πινγκ πονγκ Ποδηλασία
Bowling pictogram.svg Archery pictogram.svg Swimming pictogram.svg
Μπόουλινγκ Τοξοβολία Κόλύμβηση
600px Bianco.png
Σύλλογος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας (Α.Π.Ο.Ε.Λ.) εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ[1] αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Ε.Λ. είναι ο Γεώργιος Πούλιας. Ο Πούλιας ήρθε το 1922 στην Κύπρο από την Αλεξάνδρεια. Σκοπός του ήταν η ανάληψη, σε συνεργασία με έναν από τους θείους του, της διαχείρισης της επιχείρησης «Καπνοβιομηχανία Διανέλλου και Bεργόπουλου». Θα αντικαθιστούσε τον αποθανόντα Bεργόπουλο.

Παράλληλα, η επιλογή μελών του σωματείου Τράστ (με το οποίο ασχολήθηκε αρχικά ο Πούλιας)με βάση τα κριτήρια καταγωγής τους αποτέλεσε κύρια και σοβαρή διαφωνία. Μερίδα μελών υποστήριξε την άποψη ότι μόνο Έλληνες Ορθόδοξοι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής ως μέλη του Τραστ. Από την άλλη υπήρχε η άποψη να συνεχίσει το σωματείο να αποδέχεται ως μη τακτικά μέλη του Αρμένιους, Λατίνους και Μαρωνίτες, όπως ίσχυε από της ίδρυσης του. Τελικά, μέλη και ποδοσφαιριστές που επιδίωκαν τη δημιουργία ενός καθαρά ελληνικού σωματείου στη Λευκωσία με τη συμμετοχή μόνο Ελλήνων Κυπρίων αποχώρησαν και ίδρυσαν στις 8 Νοεμβρίου 1926 τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ).

O Γεώργιος Πούλιας διακρινόταν για την αγάπη του για τον αθλητισμό. Έτσι, λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή του στην Κύπρο, αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Τραστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του για τον τρόπο επιλογής των μελών του Tραστ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση του ΑΠΟΕΛ στις 8 Νοεμβρίου 1926.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας το 1928 με απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Η ιδέα για την μετονομασία προήλθε μετά από ένα ταξίδι της ποδοσφαιρικής ομάδας στην Αλεξάνδρεια το 1927, όπου και πραγματοποίησε σειρά από φιλικούς αγώνες. Η απόδοση των ποδοσφαιριστών του ΠOΕΛ άφησε άριστες εντυπώσεις στους αθλητικούς παράγοντες της Αλεξάνδρειας. Οι παίκτες του ΠOΕΛ έδειξαν ότι είχαν γενικά αθλητικά προσόντα, πέρα από το ποδόσφαιρο. Ορισμένα λοιπόν άτομα πρότειναν τη δημιουργία τμήματος στίβου. Για να γίνει όμως αυτό, θα έπρεπε να συγκατανεύσει η Γενική Συνέλευση, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό, ο ΑΠOΕΛ ήταν καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο. Η Γενική Συνέλευση του 1928 ομοφώνως αποφάσισε τη μετονομασία του σωματείου σε ΑΠOΕΛ, ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για δημιουργία και άλλων, εκτός του ποδοσφαιρικού, τμημάτων στο σωματείο. Ως εκ τούτου, ο ΠOΕΛ απέκτησε πολύ γρήγορα τμήμα στίβου, υδατοσφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ράγκμπι, πυγμαχίας, ποδηλασίας, χόκεϊ , ενώ διατηρούσε και εκδρομικό τμήμα. Επίσης ο σύλλογος έκδωσε αθλητική εφημερίδα, την Αθλητική Ηχώ, από τις πρώτες αθλητικές κυπριακές εφημερίδες.

Η πρώτη διάκριση του σωματείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την περίοδο 1930 - 1931, η όλη δραστηριότητα του κυπριακού ποδοσφαίρου περιοριζόταν σε φιλικά παιγνίδια. Εν τω μεταξύ όμως είχαν ιδρυθεί και άλλοι σύλλογοι εκτός από τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο: ο Πεζοπορικός το 1927, η ΑΕΛ και ο Άρης το 1930 και ο Ολυμπιακός Λευκωσίας το 1931. Με πρωτοβουλία λοιπόν ορισμένων ατόμων και με διοργανωτή τον Πεζοπορικό προκηρύχθηκε το 1932 το πρώτο παγκύπριο πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο, αφού η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί. Στον τελικό ο ΑΠOΕΛ συνέτριψε στη Λάρνακα την ΑΕΛ με 4—0 και κατέστη ο πρώτος πρωταθλητής Κύπρου, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο.

Ίδρυση της Κ.Ο.Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934 προέκυψε έντονη διαφωνία μεταξύ του Tραστ και της Ανόρθωσης Αμμοχώστου, σχετικά με τη διοργάνωση του τέταρτου ανεπίσημου πρωταθλήματος. Παράγοντες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ επενέβησαν στη διένεξη αυτή. Πρότειναν τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης, με αντικειμενικό στόχο τη δημιουργία ομοσπονδίας και την προκήρυξη του παγκύπριου πρωταθλήματος. Στην έδρα του στη Λευκωσία, στις 23 Σεπτεμβρίου 1934, αποφασίστηκε η ίδρυση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Τα γεγονότα του 1948[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948 ήταν σημαντική χρονιά στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού. Οι πολιτικές διαφορές ήταν η αιτία του σχίσματος σε αυτόν, και δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον ΑΠΟΕΛ. Την εποχή εκείνη η Ελλάδα ζούσε το δράμα του εμφύλιου πολέμου και τα πολιτικά πάθη βρισκόντουσαν σε έξαρση. Δυστυχώς η κατάσταση μεταφέρθηκε και στην Κύπρο και διείσδυσε τόσο στην πολιτική ζωή του τόπου, όσο και στον αθλητισμό.

Στις 23 Μαΐου 1948 το διοικητικό συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ έστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ. Στο έγγραφο ο ΑΠOΕΛ απηύθυνε, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου, «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».

Οι αριστεροί παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνο ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου τους, και διαχώρισαν τη θέση τους. Ο Tύπος με συνεχείς ανταποκρίσεις και σχόλιά του διεύρυνε τη ρήξη. Ακολούθησε η τιμωρία για αόριστο χρονικό διάστημα πέντε αθλητών του ΑΠOΕΛ (Λυμπουρής, Tσιαλής, Γωγάκης, X'Bασιλείου και Xριστοδούλου). Τελικά μια ομάδα ατόμων αποχώρησε από τον ΑΠOΕΛ και ίδρυσε, στις 4 Ιουνίου 1948, νέο σωματείο στην Λευκωσία με την επωνυμία Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας.

Προηγουμένως είχε ιδρυθεί το Φεβρουάριο του 1948 η Νέα Σαλαμίνα, τον Απρίλιο η Αλκή και τον Μάιο ο Ορφέας.

1956/57[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΑΠΟΕΛ κατάκτησε την 9η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος και απειλούνταν με υποβιβασμό, κάτι που τελικά απέφυγε λόγω της επέκτασης της πρώτης κατηγορίας στις 10 ομάδες από την επόμενη σεζόν.

1974[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ως πρωταθλήτρια 1972-73 πήρε μέρος στο Πρωτάθλημα Α' Εθνικής το 1973-74. Με πρόεδρο, προπονητή και αρχηγό ομάδας τους Μιχαλάκη Ζιβανάρη, Πάνο Μάρκοβιτς και Ανδρέα Στυλιανό αντίστοιχα, κατέκτησε τότε την 13η θέση στη βαθμολογία. Ο ΑΠΟΕΛ επί 34 αγώνων πήρε 27 βαθμούς αφού πέτυχε 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Εντός έδρας πέτυχε 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, και δέχθηκε 4 ήττες. Εκτός έδρας έφερε 3 ισοπαλίες και δέχθηκε 14 ήττες. Πέτυχε 39 τέρματα και δέχθηκε 48. Επειδή όμως ισοβάθμησε στους 27 βαθμούς με τον Ολυμπιακό Βόλου και τον Πανσερραϊκό δόθηκαν στην Ελλάδα αγώνες μπαράζ μεταξύ των 3 ομάδων για να βγει και η τέταρτη ομάδα που θα υποβιβαζόταν με τους Φωστήρα, Απόλλων Αθηνών, και Απόλλωνα Θεσσαλονίκης. Τελικά ο ΑΠΟΕΛ νίκησε και στα δυο παιχνίδια και απέφυγε τον υποβιβασμό. Το γεγονός πανηγυρίστηκε τότε με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, αφού ήταν η πρώτη και μοναδική κυπριακή ομάδα που πέτυχε να παραμείνει και να διακριθεί στην Α' Εθνική.

2011-12[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η είσοδος στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

4ος όμιλος
Ομάδα Β Ν Ι Η Τ.Y. Τ.K.
Flag of England.svg Τσέλσι 14 4 2 0 11 04
Flag of Portugal.svg Πόρτο 12 4 0 2 08 03
Flag of Spain.svg Ατλέτικο Μαδρίτης 03 0 3 3 03 12
Flag of Cyprus.svg ΑΠΟΕΛ 03 0 3 3 04 07

Την σεζόν 2009-10 ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να μπει στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του, αποκλείοντας κατά σειρά την ΕΒ/Στρέιμουρ, την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Κοπενχάγη. Κληρώθηκε στον 4ο όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης. Στο πρώτο παιχνίδι στην Μαδρίτη ο ΑΠΟΕΛ πήρε τον πρώτο του βαθμό στον όμιλο, φέρνοντας ισοπαλία 0-0 με την Ατλέτικο. Στην συνέχεια έχασε 1-0 στην Λευκωσία από την Τσέλσι και 2-1 στην Πορτογαλία από την Πόρτο. Ακολούθησε ακόμη μία ήττα στην Λευκωσία και πάλι από την Πόρτο με 1-0. Στο πέμπτο παιχνίδι που έγινε στην Λευκωσία ο ΑΠΟΕΛ προηγήθηκε νωρίς με 1-0 απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το υπέρ του σκορ και έτσι ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό βαθμό στο Λονδίνο, φέρνοντας ισοπαλία 2-2 απέναντι στην ισχυρή Τσέλσι. Τελικά η ομάδα τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου έχοντας 3 βαθμούς, όσους είχε και η Ατλέτικο Μαδρίτης και παρόλο που είχε πολύ καλύτερο συντελεστή τερμάτων, έχασε την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχε η Ατλέτικο στην Λευκωσία.

Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κατάφερε να επαναλάβει την πρόκριση στους ομίλους την περίοδο 2011/12, αυτή τη φορά τερματίζοντας πρώτος στον G όμιλο απέναντι στις Πόρτο, Σαχταρ και Ζενίτ. Στα προημιτελικά ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Γαλλική Λυών. Στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της Λυών ο Α.Π.Ο.Ε.Λ ηττήθηκε με σκορ 1-0, κατάφερε όμως να προκριθεί στην επόμενη φάση των ομίλων (1-0 και 4-3 στα πέναλτι με μεγάλο πρωταγωνιστή τον διεθνή Έλληνα τερματοφύλακα Χιώτη). Στην φάση των οκτώ ο Α.Π.Ο.Ε.Λ κληρώθηκε με την Ρεάλ Μαδρίτης, χάνοντας μέσα στην έδρα του με σκορ 3-0 και εκτός έδρας στο επαναληπτικό παιχνίδι με 5-2.

Τίτλοι ποδοσφαίρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1963-64. Χρονολογικά, ήταν η ομάδα που αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (η Ανόρθωση που συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών 1963-64 αγωνίστηκε μερικές μέρες αργότερα). Αντιμετώπισε τη νορβηγική ΣΚ Τζιόβικ Λιν στο Παλιό Γ.Σ.Π., κερδίζοντας με 6-0,[2][3] πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη κυπριακής ομάδας σε ευρωπαϊκό αγώνα. Κέρδισε και στον επαναληπτικό με 1-0 πετυχαίνοντας την πρώτη εκτός έδρας νίκη κυπριακής ομάδας και συνάμα εξασφαλίζοντας την πρώτη πρόκριση.[3][4] Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη αφού στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης δέχθηκε τη συντριβή στην έδρα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με 16-1. Εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ήττα κυπριακής ομάδας σε ευρωπαϊκό αγώνα και το μεγαλύτερο σκορ όλων των εποχών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.[5][6][7]

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ο ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε άλλες 2 προκρίσεις. Η δεύτερη πρόκριση ήλθε στο Κύπελλο Κυπελλούχων 1976-77 επί του Ηρακλής Θεσσαλονίκης[8][9][10] και η επόμενη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών 1986-87 επί της φινλανδικής ΧΓΚ Ελσίνκι.[11][12][13] Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης κληρώθηκε με την τουρκική Μπεσίκτας. Λόγω της τουρκικής κατοχής της Κύπρου, ο ΑΠΟΕΛ αρνήθηκε να αγωνιστεί.[14][15]

Τη δεκαετία του 1990 ο ΑΠΟΕΛ, όπως και οι υπόλοιπες κυπριακές ομάδες, πανηγύρισε αρκετές προκρίσεις. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1996-1997 κατάφερε για πρώτη φορά να αποκλείσει δύο αντιπάλους και να δώσει 6 ευρωπαϊκούς αγώνες.[16] Γεγονός που επαναλήφθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ 2002-03. Ωστόσο, ο αποκλεισμός από τον γ΄ προκριματικός της διοργάνωσης έδινε το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2002-2003, με τον ΑΠΟΕΛ να εξασφαλίζει ακόμη μια πρόκριση, δίνοντας συνολικά 10 ευρωπαϊκούς αγώνες, αριθμός ρεκόρ την τότε εποχή για τις κυπριακές ομάδες.[17]

Η επόμενη επιτυχία της ομάδας ήλθε στο Τσάμπιονς Λιγκ 2009-10. Ξεκινώντας από το β΄ προκριματικό γύρο απέκλεισε τρεις αντιπάλους, εξασφαλίζοντας συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης. Ήταν η δεύτερη φορά που κυπριακή ομάδα συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (είχε προηγηθεί η συμμετοχή της Ανόρθωσης την προηγούμενη περίοδο).[18] Αντίπαλοι ήταν οι Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι ΦΚ και ΦΚ Πόρτο. Τερμάτισε στην 4η θέση του ομίλου με 3 βαθμούς (3 ισοπαλίες). Ο ΑΠΟΕΛ είχε φέρει ισοπαλία εντός έδρας 1-1[19] με την Ατλέτικο και 0-0 εκτός έδρας.[20] Επίσης, στον τελευταίο αγώνα έφερε ισοπαλία 2-2 εκτός έδρας με τη Τσέλσι.[21] Τερμάτισε στην τέταρτη θέση του ομίλου, ισοβαθμώντας με την τρίτη ομάδα Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία υπερτερούσε στην ισοβαθμία. Η Ατλέτικο Μαδρίτης συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ 2009-10, το οποίο και κατέκτησε.

Η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ομάδας (και του κυπριακού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο) ήλθε στο Τσάμπιονς Λιγκ 2011-12. Ξεκινώντας από τον β΄ προκριματικό απέκλεισε τρεις αντιπάλους και εξασφάλισε συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης.[22] Αντίπαλοι ήταν οι Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, ΦΚ Σαχτάρ Ντονέτσκ και ΦΚ Πόρτο. Μετά από μια εκπληκτική πορεία, ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου. Κέρδισε εντός έδρας τις Ζενίτ και Πόρτο με 2-1 ενώ έφερε εκτός έδρας ισοπαλίες και με τις τρεις ομάδες. Στη φάση των 16, αντιμετώπισε την Ολιμπίκ Λυών. Παρόλο που ηττήθηκε με 1-0 εκτός έδρας, κέρδισε στην έδρα του με το ίδιο σκορ και εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά. Επόμενος αντίπαλος η Ρεάλ Μαδρίτης από την οποία αποκλείστηκε με δύο ήττες.[23]

Την περίοδο 2013-14 αφότου αποκλείστηκε από τον γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2013-14, συνέχισε στα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ 2013–14 όπου και πάλι δέχθηκε τον αποκλεισμό. Ωστόσο, μετά από κλήρωση ανάμεσα στις αποκλεισμένες ομάδες για αντικατάσταση της Φενερμπαχτσέ η οποία τιμωρήθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, ο ΑΠΟΕΛ ήταν η ομάδα που κληρώθηκε για να συμμετάσχει στη θέση της τουρκικής ομάδας στους ομίλους της διοργάνωσης.[24] Αντίπαλοι ήταν οι Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ζιροντέν Μπορντό. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην 3η θέση του ομίλου και αποκλείστηκε.[25]

Την περίοδο 2014-15 συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ 2014-2015 και εξασφάλισε τη συμμετοχή του για τρίτη φορά στους ομίλους της διοργάνωσης. Αντίπαλοι είναι οι Μπαρτσελόνα, ΑΦΚ Άγιαξ και Παρί Σεν Ζερμέν.[26]

Αξιοσημείωτοι πρώην ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρ. Όνομα Θέση
3 Flag of Brazil.svg Γκιγιέρμε Αμορίν Αμυντικός
6 Flag of Brazil.svg Μαρσέλο Ολιβέιρα Αμυντικός
10 Flag of Cyprus.svg Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης Μέσος
46 Flag of Cyprus.svg Στάθης Αλωνέυτης Μέσος
15 Flag of Cyprus.svg Μάριος Αντωνιάδης Αμυντικός
Flag of.svg Μέσος
Flag of.svg Αμυντικός
20 Flag of Paraguay.svg Άλντο Ατόρνο Μέσος
Αρ. Όνομα Θέση
21 Flag of Brazil.svg Γκουστάβο Μαντούκα Μέσος
22 Flag of Greece.svg Διονύσης Χιώτης Τερματοφύλακας
8 Flag of Portugal.svg Τιάγκο Γόμες Μέσος
Flag of.svg Αμυντικός
26 Flag of Portugal.svg Νούνο Μοράις Μέσος
95 Flag of Cyprus.svg Χρίστος Τζιαμμάς Μέσος
29 Flag of Cyprus.svg Νεκτάριος Αλεξάνδρου Μέσος
Flag of.svg
Flag of.svg
78 Flag of Belgium.svg Ούρκο Πάρντο Τερματοφύλακας
88 Flag of Cyprus.svg Τάσος Κίσσας Τερματοφύλακας

Προπονητής: Γιώργος Δώνης

Βοηθοί προπονητές: Μίοντραγκ Μένταν, Γρηγόρης Γεωργίτσας, Μάκης Αγγελίνας και Παναγιώτης Μαλιαρίτσης.

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος 1934-1939[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 1934-35 διεξήχθη το πρώτο επίσημο παγκύπριο πρωτάθλημα. Ο ΑΠΟΕΛ συμμετείχε στο πρωτάθλημα. Ως έδρα χρησιμοποιούσε το Παλιό Γ.Σ.Π.. Ο ΑΠΟΕΛ τερμάτισε στην τρίτη θέση.[27] Στο κύπελλο Κύπρου 1934-35 έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε από το τρόπαιο από τον Τραστ.[28]

Τις επόμενες περιόδους ο ΑΠΟΕΛ κυριάρχησε στο κυπριακό ποδόσφαιρο κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα (1935-36, 1936-37, 1937-38, 1938-39).[29][28][30][31] Μάλιστα, στα δύο τελευταία ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα.

Στο κύπελλο Κύπρου 1936-37 έφτασε για δεύτερη φορά σε τελικό και κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο. Αντίπαλος του ήταν ο Τραστ τον οποίο κέρδισε με 2-1.[28] Επιπλέον, συμμετείχε στο τελικό του κυπέλλου Κύπρου 1938-39. Αντίπαλος αυτή τη φορά ήταν η ΑΕΛ από την οποία έχασε με 3-1.[31]

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1934-1939 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[32][33]
Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο
Κατηγορία Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί Διοργάνωση Φάση
Υπέρ Κατά
1934-35 3 8 14 7 1 6 25 20 15 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
1935-36 1 8 14 12 0 2 52 15 24 Κύπελλο Κύπρου Ημιτελικά
1936-37 1 7 12 8 3 1 41 12 19 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1937-38 1 5 5 4 1 0 25 9 9 Κύπελλο Κύπρου Δεν συμμετείχε στον τελικό1
1938-39 1 7 11 9 2 0 36 11 20 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

1Για το Κύπελλο Κύπρου 1937-38 υπάρχουν στοιχεία μόνο για τον τελικό, στον οποίο ο ΑΠΟΕΛ δεν συμμετείχε.

Δεκαετία 1940-1949[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ τη δεκαετία 1940-1949 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[32][34]
Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο
Κατηγορία Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί Διοργάνωση Φάση
Υπέρ Κατά
1939-40 1 6 10 7 2 1 30 10 16 Κύπελλο Κύπρου Ημιτελικά
1940-41 2 5 7 6 0 1 43 11 12 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1941-44 Δεν διεξήχθηκε πρωτάθλημα και κύπελλο
1944-45 2 6 10 8 1 1 40 13 17 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
1945-46 2 6 10 7 1 2 37 12 15 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
1946-47 1 7 12 12 0 0 44 9 24 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1947-48 1 5 8 7 1 0 37 7 15 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
1948-49 1 8 14 14 0 0 51 20 28 Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 1950-1959[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ τη δεκαετία 1950-1959 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[32][35]
Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο
Κατηγορία Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί Διοργάνωση Φάση
Υπέρ Κατά
1949-50 3 8 14 8 1 5 38 21 17 Κύπελλο Κύπρου Προημιτελικά
1950-51 2 8 14 6 6 2 38 21 18 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1951-52 1 8 14 10 2 2 48 23 22 Κύπελλο Κύπρου Ημιτελικά
1952-53 3 8 14 6 5 3 33 25 17 Κύπελλο Κύπρου Προημιτελικά
1953-54 2 9 16 10 2 4 22 18 22 Κύπελλο Κύπρου Προημιτελικά
1954-55 3 10 18 8 7 3 37 25 23 Κύπελλο Κύπρου Α΄ γύρος
1955-56 2 9 16 9 3 4 30 16 21 Δεν διεξήχθη
1956-57 9 9 16 2 6 8 30 31 10 Δεν διεξήχθη
1957-58 6 10 18 5 5 6 20 23 15 Δεν διεξήχθη
1958-59 Δεν διεξήχθηκε πρωτάθλημα Κύπελλο Κύπρου Ημιτελικά
Βαθμολογία: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί

Δεκαετία 1960-1969[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ τη δεκαετία 1960-1969 στις διοργανώσεις της ΚΟΠ[32][36]
Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο
Κατηγορία Θέση Ομάδες Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Τέρματα Βαθμοί Διοργάνωση Φάση
Υπέρ Κατά
1959-60 3 11 20 8 7 5 35 22 23 Δεν διεξήχθη
1960-61 5 13 24 13 2 9 62 41 52 Δεν διεξήχθη
1961-62 9 13 24 8 6 10 48 44 46 Κύπελλο Κύπρου Α΄ γύρος
1962-63 2 12 22 13 6 3 49 26 54 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1963-64 (2) (11) (7) (5) (1) (1) (18) (7) (18) Κύπελλο Κύπρου Φιναλίστ
Το πρωτάθλημα διεκόπηκε
1964-65 1 11 20 16 2 2 68 23 54 Κύπελλο Κύπρου Α΄ γύρος
1965-66 7 11 20 7 3 10 43 29 37 Κύπελλο Κύπρου Α΄ γύρος
1966-67 2 12 22 15 3 4 89 33 55 Κύπελλο Κύπρου Προημιτελικά
1967-68 9 12 22 6 6 10 55 44 40 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
1968-69 8 12 22 9 2 11 32 33 42 Κύπελλο Κύπρου Κυπελλούχος
Βαθμολογία 1959-1960: Νίκη=2 βαθμοί, Ισοπαλία=1 βαθμός, Ήττα=0 βαθμοί
Βαθμολογία 1960-1969: Νίκη=3 βαθμοί, Ισοπαλία=2 βαθμοί, Ήττα=1 βαθμός

1: Η ΑΕΛ κέρδισε 38 βαθμούς, αλλά τιμωρήθηκε με αφαίρεση 1 βαθμού και έτσι στην τελική βαθμολογία αναγράφονται 37 βαθμοί.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • ΑΠΟΕΛ 1926-2001 75 χρόνια ένδοξης πορείας, έκδοση ΑΠΟΕΛ Λευκωσία 2002
 • Στεφανίδης, Γιώργος (2003). 40 χρόνια κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη. Λευκωσία: Χαραυγή. ISBN 9963-8841-1-3. 
 • Γαβριηλίδη, Μιχάλης; Παπαμωησέως, Στέλιος (2001). Ένας αιώνας Κυπριακό ποδόσφαιρο. Λευκωσία: Ο Συγγραφέας. ISBN ISBN 9963-8720-1-8. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ | apoelfc.com.cy
 2. Στεφανίδης 2003, σελ. 27
 3. 3,0 3,1 «Season 1963 - 1964» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1963/round=765/index.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 4. Στεφανίδης 2003, σελ. 29
 5. Στεφανίδης 2003, σελ. 31
 6. «Season 1963 - 1964» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1963/round=766/index.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 7. Στεφανίδης 2003, σελ. 30
 8. Στεφανίδης 2003, σελ. 96
 9. «Season 1976 - 1977» (στα Αγγλικά). UEFA CUP WINNERS' CUP. ΟΥΕΦΑ. 16 Ιανουαρίου 2009. http://en.archive.uefa.com/competitions/ecwc/history/season=1976/round=835/index.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 10. Στεφανίδης 2003, σελ. 95
 11. Στεφανίδης 2003, σελ. 170
 12. «1986/87 European Champions Clubs' Cup» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 10 Αυγούστου 2011. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=1986/clubs/club=50118/matches/index.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 13. Στεφανίδης 2003, σελ. 171
 14. Στεφανίδης 2003, σελ. 172
 15. «European Competitions 1986-87» (στα Αγγλικά). RSSSF. 17 Ιανουαρίου 2008. http://www.rsssf.com/ec/ec198687.html. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 16. Στεφανίδης 2003, σελ. 277
 17. «ΑΠΟΕΛ: Δεκατρία σερί χρόνια ευρωπαίος». kathimerini.com.cy. http://www.kathimerini.com.cy/mobile.php?modid=2&artid=178969. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. 
 18. «Στους ομίλους το ΑΠΟΕΛ». sport24.gr. 27 Αυγούστου 2009. http://www.sport24.gr/football/ChampionsLeague/article348418.ece. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2009. 
 19. «APOEL denied by Simão strike» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 25 Νοεμβρίου 2009. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000435/postmatch/report/index.html#apoel+denied+simao+strike. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 20. «Determined APOEL keep Atlético at bay» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 15 Σεπτεμβρίου 2009. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000379/postmatch/report/index.html#determined+apoel+keep+atletico. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 21. «APOEL consoled by well-made point» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 12 Δεκεμβρίου 2009. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2010/matches/round=2000028/match=2000458/postmatch/report/index.html#apoel+consoled+well+made+point. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2012. 
 22. «Συγκλονιστική πρόκριση για το ΑΠΟΕΛ με... déjà vu!». sport24.gr. 24 Αυγούστου 2011. http://www.sport24.gr/football/ChampionsLeague/sygklonistikh_prokrish_toy_apoel.1338811.html. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. 
 23. «AΠΟΕΛ: Ταξίδι προς το… όνειρο!». onsports.gr. 15 Απριλίου 2012. http://www.onsports.gr/Afierwmata/item/199481-APOEL-Taxidi-pros-to-oneiro. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. 
 24. «APOEL reinstated in UEFA Europa League» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 30 Αυγούστου 2013. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/news/newsid=1988006.html. Ανακτήθηκε στις 03 Οκτωβρίου 2013. 
 25. «2013/14 UEFA Europa League» (στα Αγγλικά). UEFA Europa League. ΟΥΕΦΑ. 19 Νοεμβρίου 2013. http://www.uefa.com/uefaeuropaleague/season=2014/standings/index.html. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. 
 26. «Group stage Group F» (στα Αγγλικά). UEFA Champions League. ΟΥΕΦΑ. 18 Σεπτεμβρίου 2014. http://www.uefa.com/uefachampionsleague/season=2015/standings/round=2000548/group=2003073/index.html. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014. 
 27. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 29
 28. 28,0 28,1 28,2 Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 33
 29. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 31
 30. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 35
 31. 31,0 31,1 Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 37
 32. 32,0 32,1 32,2 32,3 «Cyprus - List of Final Tables 1931-1998». RSSSF. 6 Ιανουαρίου 2005. http://www.rsssf.com/tablesc/cyphist.html. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2012. 
 33. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 29-37
 34. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 39-51
 35. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 53-69
 36. Γαβριηλίδης & Παπαμωησέως 2001, σελ. 70-85

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).